Miért mérd a hatásod?

Azt mondják, "nem lehet kezelni azt, amit nem tudsz mérni". Ez akkor is igaz, amikor a vállalkozói szellemről, a hatásról és a hármas alsó vonalról beszélünk.

A hatás az a különbség, amit teszel. Ha a hatásodra összpontosítasz, akkor a munkáddal nagyobb változást érhetsz el. Ez azt jelenti, hogy meg kell tervezned, milyen hatást szeretnél elérni, és hogyan érheted el azt a legjobban, információkat kell gyűjtened a hatásodról, értékelned kell, hogy milyen hatást érsz el, kommunikálnod kell ezeket az információkat, és tanulnod kell belőlük. 

A tevékenységeknek ezt a körforgását hatásgyakorlatnak nevezzük. Ez magában foglalja a hatás mérésének, nyomon követésének és értékelésének feladatait is.  

A szervezeteknek azonosítaniuk kell a legfontosabb hatásaikat, valamint azok okait és következményeit. Ezt követően meg kell határozniuk, hogy kik a célpontjaik, és el kell készíteniük a változáselméleti diagramjukat. Ez segít nekik megérteni, hogy milyen eredmények járulnak hozzá ahhoz, hogy vagy közelebb kerüljenek a kívánt céljaikhoz, igaz, vagy távolodjanak el a nem kívánt kockázatoktól. 

A társadalmi hatásmérést évek óta csak a nemzetközi együttműködés és fejlesztés, a közpolitika és a szociális filantrópia ágazatai használják. Az "értékelés és monitoring" kifejezéseket egy program/projekt célcsoportra gyakorolt hatásának mérésére használták. Az értékelés és a nyomon követés célja a támogatások és adományok igazolása, valamint annak biztosítása volt, hogy az adományozók által kitűzött célokat elérjék.    

A szociális gazdaságon és a negyedik szektoron (triple bottom line vállalatok) alapuló új modell megjelenésével paradigmaváltás következett be. A szociális vállalkozások számára nem csupán a gazdasági nyereségtermelés a prioritás. Ehelyett a társadalmi hatásra vonatkozó célkitűzéseket is igyekeznek elérni. 

A hatásmérés eredményeinek belső felhasználása mellett ez egy nagyszerű módja annak is, hogy az elszámoltathatóságot és átláthatóságot demonstráljuk az ügyfelek és az érdekeltek felé. A hatásról való tájékoztatás nagyszerű megkülönböztető jegyet jelenthet a versenytársaktól, miközben nagyobb bizalmat és kapcsolatot teremthetsz ügyfeleiddel. 

Mi a társadalmi hatás?  

A társadalmi hatás nemcsak a célcsoportra, hanem általában a társadalomra gyakorolt hatást jelenti. Hosszú távú eredményekhez kapcsolódik, lehet pozitív vagy negatív, és lehet kívánatos és nem kívánatos hatása is. 

A hatásmérés több szempontból is segíthet, többek között a projektmenedzsment és a kommunikáció terén. Hasznos lehet egy projekt vagy program hatékonyságának és eredményességének értékelésében, a célok koherenciájának elősegítésében, a projekt bemutatásában és kommunikációjában, az adományozás/támogatás igazolásában, a jelentések kidolgozásában, a munkatársak és a befektetők motiválásában, a közös nyelvhasználatban, vagy a befektetők kiválasztásában. 

Ebben az értelemben a hatásmérés egy tanulási folyamat. A befektetők számára is kiemelt fontosságú, mivel lehetővé teszi számukra, hogy nyomon kövessék a projekt előrehaladását és biztosítsák annak eredményeit.   

Íme néhány kulcsfogalom: 

Hatás: egy projekt vagy szervezet munkájának átfogó vagy hosszabb távú hatásai. Ez magában foglalhatja a projekt vagy szervezet munkájának közvetlen felhasználóira gyakorolt hatásokat, a nem közvetlen felhasználókra gyakorolt hatásokat, vagy a tágabb területre, például a kormányzati politikára gyakorolt hatásokat.  

Eredmények: a projekt vagy szervezet munkájának eredményeként bekövetkező változások, előnyök, tanulási vagy egyéb hatások. Az eredmények lehetnek pozitívak vagy negatívak, vártak vagy váratlanok.  

Eredménymutatók: olyan dolgok, amelyeket mérni lehet, és amelyekkel kimutatható, hogy a kívánt eredmények bekövetkeztek-e. Ezek lehetnek minőségi vagy mennyiségi mutatók.  

Kimenetek: egy szervezet vagy projekt tevékenységeinek eredményeként létrejövő termékek, szolgáltatások vagy létesítmények.  

Kimeneti mutatók: olyan dolgok, amelyeket mérni lehet annak kimutatására, hogy a tervezett kimenetek megvalósultak-e, és ha igen, milyen mértékben.  

Tevékenységek: az outputok létrehozása érdekében végzett munka és tevékenységek.  

Folyamatok: a belső folyamatok azok a dolgok, amelyek fenntartják a szervezet jó működését. Ide tartoznak például a személyzet képzése és fejlesztése, a nyomon követés és értékelés, valamint az adománygyűjtés.  

Bemenetek: a projektbe egy tevékenység elvégzése érdekében befektetett erőforrások. A ráfordítások lehetnek emberi, anyagi vagy pénzügyi jellegűek.  

Monitoring: a projektre vonatkozó adatok rutinszerű, szisztematikus gyűjtése és rögzítése, elsősorban abból a célból, hogy a projekt előrehaladását a tervekhez képest ellenőrizni lehessen.  

Értékelés: a monitoring és egyéb gyűjtött adatok felhasználása a projektről vagy a szervezetről szóló értékelésekhez. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail