Hol kezdjem a digitális marketinget

Erős online jelenlétet szeretne kiépíteni projektje számára. hol kezded? Íme néhány ötlet.

Célokat kitűzni 

Útiterv megtervezése közben egy célt kell szem előtt tartania. A célpont meghatározott marketingcélok gyűjteménye, amelyeket el szeretne érni a digitális marketingterv kidolgozása során tett erőfeszítéseivel. Ezeket a marketingcélokat össze kell kapcsolni a vállalat elsődleges céljaival. Például, ha a szervezet célja az, hogy 20%-kal növelje vásárlói listáját, a marketingcélja az kell legyen, hogy hiteles leadeket hozzon létre, amelyek segítenek elérni ezt a célt. 

Bármi is a cél, garantálni kell, hogy nyomon követi a fejlődést. Talán az a célja, hogy növelje az e-mail-feliratkozók számát. Ebben a helyzetben a megnövekedett regisztrációk jelentik a fő teljesítménymutatót (KPI). 

Értse meg célközönségét 

Tudod, milyen fontos megtanulni, hogyan kommunikálnak az ottlakók utazás közben; nem akarsz fura látogatónak tűnni. A digitális marketing kezdeményezések sem kivételek. Ez magában foglalja a célpiac, a demográfiai adatok, valamint a jelenlegi és potenciális ügyfelek pszichológiájának ismeretét. 

A potenciális vásárlónak számos szakaszon kell keresztülmennie, mielőtt vásárol, és remélhetőleg hosszú távú ügyfélré válik. Bár a fázisok eltérőek lehetnek, általában a márkaismertséggel és oktatással kezdődnek, a kontempláció felé haladnak, végül pedig a választás és az értékesítés konverziója. 

Vevői personák létrehozása 

A stratégia kidolgozásának következő lépése az, hogy jól megértse, ki a célközönsége, és mi inspirálja őket. Ez döntő fontosságú lesz annak meghatározásában, hogy mely marketingcsatornákon találhatja meg őket, hogyan viszonyulnak hozzájuk, és mit szeretnének látni Öntől. 

A vásárlói személyiségeket szűken kell meghatározni. Nem elég csak a „dolgozó anyukák” személyét használni, és ennyi volt. Ez már jobban hangzik: "dolgozó anya, Jane, 25-29 éves, legalább egy öt éven aluli gyermekkel, aki egy középosztálybeli családban él kis költségvetésből." Igyekszik jó anya és feleség lenni, de karrierje során megtalálja a személyes kiteljesedést. Célja az egészséges, természetes életmód. – Viszont egy Domino működik forgalmasabb hétköznap esténként? Ez sokkal többet elárul célközönségéről, problémáiról, és arról, hogyan tud nekik segíteni. 

Soha ne feledje, hogy a megalkotott személyiségeknek kutatáson kell alapulniuk. Volt már sikere bizonyos embereknél? Ez nagyszerű, hajrá utánuk! Fontos, hogy részletes legyen. Kerülje el a tévhiteket azáltal, hogy széles körben elérhető eszközöket használ adatgyűjtésre, például a Facebook Audience Insights és a Google Analytics segítségével. 

Az alapvető háttérinformációk, például a munkacím és a hely, segíthetnek azonosítani ezeket a személyiségeket. Azt is ki kell találnia, hogy ez az egyén mire vágyik, például megoldást egy konkrét problémára (olyan, amit a cége is el tud kezelni)! A következő lépés az, hogy kitaláljuk a legjobb módszert, amellyel kapcsolatba léphetünk ezzel az egyénnel, így eljutunk a negyedik lépéshez. 

A vásárlási szakaszok létrehozása 

Ha szeretne találkozni a helyi kézműves sörök szerelmeseivel, menjen a szomszédos bárba. Ennek eredményeként, ha egy bizonyos ágazat döntéshozóival szeretne találkozni, el kell döntenie, hol keresse őket, és milyen üzenetküldést alkalmazzon az alapján, hogy hol tartanak a vásárlási folyamatban. 

Miközben a döntéshozókat célozza meg a kívánt fogyasztói szektorokban, a tudatosság szintje az oktatásra és a szakértelem megalapozására összpontosul. Az elérés, a megjelenítések és az elköteleződés KPI-k (Key Performance Indicators azaz kulcs hatékonysági mutatók) lehetnek ennél a kampánytípusnál. 

Ha olyan fogyasztókat céloz meg, akik promócióval vagy értékajánlattal léptek kapcsolatba a figyelemfelkeltő kampányával a döntési szakaszban, akkor befolyásolhatja és jutalmazhatja őket. A kampány KPI-i a potenciális ügyfelek generálása körül lehetnek. A korábbi webhelylátogatások újracélzásával a konverziós szakasz növelné a bevételeket. Egy kapcsolatfelvételi űrlapon vagy aláírt szerződésen/ajánlaton keresztül ütemezett találkozó lehet a kampány KPI-je. Stratégiaibb módon érheti el marketing- és kereskedelmi céljait, ha kampányait úgy szervezi meg, hogy ott találkozzon az ügyfelekkel, ahol éppen tartózkodik. 

Elemezze a vásárlói személyiségeket. Kiderítette, ki a célpiaca, és hogyan vásárolnak, de most ki kell találnia, hogyan érheti el őket. 

Ha például az Ön vásárlója egy 25 éves lány, aki online olvassa a híreket, akkor a Facebook ideális módja lehet a kapcsolatfelvételnek. 

A megfelelő digitális csatornák kiválasztása segíthet növelni a befektetés megtérülését. Mivel minden eddiginél több marketingplatform létezik, ügyeljen arra, hogy megértse, hol vannak vásárlói, és kommunikáljon velük ezeken a csatornákon keresztül. 

Automatizálás és testreszabás 

A kampányok felfutása során érdemes elgondolkodni azon, hogyan tehetné őket még hatásosabbá és hatékonyabbá. 

Ennek két szilárd módja a személyre szabottság és az automatizálás. Sok esetben a kettő ütközhet. 

A közönség egyéni tevékenységei néha azt eredményezhetik, hogy a legnyilvánvalóbban testreszabott és legmegfelelőbb marketingüzeneteket kapják. Ez magában foglalja az újracélzott hirdetéseket, amelyek megmutatják a fogyasztóknak azokat a tételeket, amelyeket már megnéztek az Ön webhelyén, valamint az aktivált automatikus e-mail válaszadókat, amelyek a már látottakkal összehasonlítható termékeket mutatnak meg az ügyfeleknek. 

Ahol lehetséges, alkalmazzon közönségszegmentálást, testreszabást és automatizálást, hogy célzott tartalmat fejlesszen ki az egyének bizonyos csoportjaira és a vállalathoz fűződő konkrét kapcsolataikra. A tökéletes időben kapják meg az üzenetet, és rendkívül relevánsak lesznek a jelenlegi igényeik szempontjából. Ez segít abban, hogy tervet a következő szintre emelje. 

Fejtse ki üzenetét 

Hozzon létre egy üzenetet, amely rezonálni fog azokkal az emberekkel, akiket elérni kíván. A kampány hangját és tartalmát úgy kell közölni velük, hogy megértsék. Ekkor teljeskörűvé válik minden korábbi kutatása és előkészítése. 

Tudnia kell, hol kezdje a beszélgetést, miután meghatározta, hol vannak az értékesítési tölcsérben. Ha nem tudják, ki vagy (a kutatási szakasz), kezdje azzal, hogy megalapozza szakértelmét és kivívja a bizalmukat. 

Ismernie kell a fájdalompontjaikat, és meg kell tudnia mondani nekik, hogyan oldhatja meg a problémáikat, ha meghatározta a vásárló személyét, és szolgáltatást kínál. Ha egy terméket forgalmaz, ismernie kell az érdeklődésüket. 

A közönség sokkal nyitottabb lesz arra, hogy mit kell adnia, ha időt szán arra, hogy az üzeneteket helyesbítse, esetleg személyre szabja. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail