Weboldal készítése | Tervezés és domain

A webhely felépítéséhez 5 lépés szükséges. Ebben a cikkben az első kettőről fogunk beszélni - a struktúra és a tartalom tervezéséről és a domain regisztrációjáról.

A weboldal elkészítésének 5 lépése 

A legtöbb webhelyprojekt a következő szakaszokat követi: 

  1. Készítsen tervet webhelye szerkezetére és tartalmára vonatkozóan. 

  1. Regisztráljon egy domain nevet, lehetőleg egy .com-ot. 

  1. Fejlessze weboldalát. 

  1. Tegye keresőbaráttá. 

  1. Indítsa el webhelyét. 


1. Készítsen tervet webhelye szerkezetére és tartalmára vonatkozóan. 

A tervezés az első és legkritikusabb szakasz. Határozza meg általános webhely céljait, valamint a hangsúlyt, a célközönséget és az építkezés motivációit. Jobban személyre szabhatja a designt és a tartalmat, ha megérti a megcélzott demográfiai adatokat. Ez a webhely hosszú távú növekedését és általános sikerét eredményezi. 

A weboldalak többféle méretben és formában léteznek. A következők a leggyakoribbak: 

Kisméretű weboldalak 

Az online portfólió vagy önéletrajz egy nagyon apró weboldal példa. Tipikus használati eset egy szövegíró, fordító vagy illusztrátor, amely néhány hivatkozást, elérhetőségi adatokat és egy „Rólunk” oldalt mutat. Ezek a webhelyek általában hét vagy kevesebb oldalt tartalmaznak. Ez akár egy oldalas webhely is lehet, ahol az összes információ egyetlen oldalon jelenik meg. 

Ez a fajta weboldal általában stagnál és ritkán frissül. Egyszer fejlessze, ellenőrizze, hogy minden megfelelően működik-e, tesztelje a mobil verziót, majd hagyja békén. A forgalom nagy része azoktól a felhasználóktól származik, akik közvetlenül vagy helyi címtárak, például a Google Térkép segítségével írják be az URL-t. Ideális módja annak létrehozásának: egy webhelykészítő, például a Wix vagy a Wordpress

Blogok 

Blogot is alapíthat, ha gyakran szeretné megosztani véleményét. Ez arra ösztönzi az embereket, hogy térjenek vissza webhelyére, és gyakran arra készteti őket, hogy tegyenek megjegyzést. A blogcikkek általában egy alapvető szerkesztővel készülnek, amely lehetővé teszi szövegek és fényképek beküldését. Egy utazási vagy konyhai blog kiváló példa erre. 

A portfóliówebhelyekhez blogot is lehet adni, bár a közösségi média megjelenése miatt ez egyre ritkább. A Squarespace vagy a WordPress két kiváló lehetőség a létrehozására. 

Vállalkozásorientált weboldalak 

A weboldal gyakran alapvető eleme ennek a fajta üzletnek, ami azt jelenti, hogy a cég nem létezne nélküle. 

Például a webhely lehet az elsődleges marketingcsatorna: 

  • Ételszállítási szolgáltatás 

  • Előfizetéses szolgáltatás (pl. online jógatanfolyam) 

  • Nyaralóház-foglalási webhely 

  • Online konzultációs vagy coaching szolgáltatások 

A weboldal potenciálisan a következő cég lehet: 

  • Internetes bolt 

  • Több elemet összehasonlító webhely (például a Tooltester.com) 

  • Weboldal az online oktatáshoz 

  • Online magazin vagy újság 

Ideális megközelítések az elkészítéshez: A WordPress általában jó választás tartalmi webhelyekhez. A Shopify vagy a WooCommerce jó választás az online boltokhoz. Más lehetőségeket is érdemes megvizsgálni, mert számos speciális alkalmazást kínálnak többek között nyaralóbérletekhez, éttermekhez és online foglalásokhoz. 

Tippek a webhely megtervezéséhez: 

  • Írjon le tollal és papírral a weboldalra, amit szeretne. A legjobb stratégia a gondolatok rendszerezésére az ötletelés és a gondolattérkép elkészítése. 

  • Vizsgáljon meg más érdekes webhelyeket mind stílus, mind tartalom szempontjából. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket élvezel és nem. 

  • Ha már van egy hozzávetőleges vázlat arról, hogy mit szeretne a webhelyén, kérjen visszajelzést azoktól, akikben megbízik. Kétségtelenül találkozni fogsz néhány érdekes nézőponttal, amelyeket felhasználhatsz. 

  • Készítsen listát az összes oldalról, amelyet webhelye tartalmazni fog (például Excelben). Készítsen egy listát a címről, az anyag típusáról, a kulcsszavakról, a célról, az oldal típusáról és ezek relatív relevanciájáról. 

2. Regisztráljon egy domain nevet, lehetőleg egy .com-ot. 

Két dologra lesz szüksége egy új webhely létrehozásához és működéséhez: 

  • egy webcím (olyan webcím, mint a webhelyneve.com) 

  • Webhely tárolása (olyan szolgáltatás, amely összeköti webhelyét az internettel) 

Bár a WordPress platform ingyenes, a tárhely és a domain regisztráció nem. A teljes költség azonban még mindig kevesebb, mint egy ebéd ára, havonta nagyjából 3–5 euró. 

Ahelyett, hogy valaki máshoz tartozó ingyenes domaint használna, rendelkeznie kell saját domainnévvel, hogy professzionálisnak tűnjön (például yourbusiness.my-free-website.com.) 

Ezenkívül egy jó tárhelyszolgáltató biztosítja, hogy webhelye ne dőljön le és ne töltsön be gyorsan (nagyon fontos mindenki számára, aki meglátogatja oldalait.) 

A domain név kiválasztásakor be kell tartani néhány irányelvet: 

  • Ha üzleti webhelyet hoz létre, a domain nevének meg kell egyeznie a cégével. Például: www.YourCompanyName.com 

  • Ha személyes weboldalt szeretne létrehozni magának, a YourName.com kiváló választás. A WebsiteSetup.org-ot választom ehhez a webhelyhez (WebsiteSetup). 

  • A domain nevek általában in.com,.org vagy.net végződnek, de az elmúlt években rengeteg új domain-kiterjesztés (a webcímek utolsó eleme, például.com vagy.org) jelent meg, pl. from.blog to.party.  

Egyedi domain nevek különféle regisztrátorokon keresztül vásárolhatók meg. Azonban attól függően, hogy hol tervezi meg webhelyét, előfordulhat, hogy a csomag része lesz. A domain nevet az első évben ingyenesen biztosítják például a Wix, a Weebly és a Jimdo esetében. Valamivel többet fizetnek a következő években, mint például a Namecheap, de az egyetlen céggel való kapcsolattartás megnövekedett egyszerűsége általában megéri. 

Saját webtárhelyet kell rendeznie, akár a WordPress.org webhelyet használja, akár a nulláról építi fel a webhelyet. Ezt ugyanabból a forrásból szerezheti be, mint az Ön egyéni domainneve, vagy egy másik speciális cégtől, például a Sitegroundtól vagy a WP Engine-től. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail