A hármas eredményvonal (The Triple Bottom Line)

A fenntartható üzleti stratégia általános célja, hogy pozitív hatást gyakoroljon a környezetre, a társadalomra vagy mindkettőre, miközben a részvényesek is hasznot húznak belőle. Az üzleti vezetők egyre inkább felismerik a fenntartható üzleti stratégiák erejét nemcsak a világ legégetőbb kihívásainak kezelésében, hanem cégük sikerének előmozdításában is. A fenntarthatóság fogalmának meghatározása, a világos és elérhető célok meghatározása és az e célok elérésére irányuló stratégia megfogalmazása azonban ijesztő lehet. A vállalkozások fenntarthatósági törekvéseinek megértéséhez az egyik gyakori módszer a hármas alsó határ néven ismert koncepció.

A hármas eredményvonal  

A hármas alulról építkező vonalat először John Elkington fejtette ki teljes körűen 1999-ben megjelent könyvében, a "Cannibals With Forks: The Triple Bottom Line of 21st Century Business" című könyvében. Ez egy olyan alsó vonal, amely továbbra is a nyereséget méri, de a szervezetnek az emberekre és a bolygóra gyakorolt hatását is. A tripla alsó vonal egy olyan módszer, amellyel egy vállalat hatása és fenntarthatósága helyi és globális szinten egyaránt kifejezhető.  

Évtizedekkel később számos felelős üzleti modellt, keretrendszert és működési módszertant hozott létre a befektetések társadalmi megtérülésétől (SRoI) a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontokig, valamint korai inspirációnak bizonyult a megosztáson alapuló és a körforgásos gazdaságok felemelkedéséhez. 

Történelmileg a vállalkozások kizárólag a pénzügyi eredményük szolgálatában működtek. A hármas alsó vonal elméletének és alkalmazásának eredményeképpen azonban egyes vállalkozások kezdték felismerni a környezeti egészség, a társadalmi jólét és a szervezet pénzügyi sikere és rugalmassága közötti kapcsolatot.   

Ma a szervezetek ezt arra használják, hogy pontos, átfogó képet kapjanak a működésükről és a környezethez, a közösséghez és a gazdasághoz fűződő kapcsolataikról. A tanúsított B-vállalatok segítenek életre kelteni a hármas alsó vonal koncepcióját. A B-vállalatok viszonylag új vállalkozástípusok, amelyeknek jogilag kötelezően figyelembe kell venniük az összes érdekelt félre gyakorolt hatásokat, beleértve az alkalmazottakat, az ügyfeleket, a beszállítókat, a közösséget és a környezetet. Küldetésük, hogy olyan vezetők közösségévé váljanak, akik az üzleti tevékenységet a jót szolgáló erőként használó emberek globális mozgalmát mozgatják. 

A hármas alsó vonal elmélet kiterjeszti az üzleti siker mérőszámait a környezeti egészséghez, a társadalmi jóléthez és az igazságos gazdasághoz való hozzájárulásra. Ezeket az alsó vonal kategóriákat gyakran a három "P"-nek nevezik: emberek, bolygó és profit (people, planet, profit). 

Pár tény a hármas alsó vonalról: 

  • A hármas alsó vonal egy olyan átalakulási keretrendszer a vállalkozások és más szervezetek számára, amely segít a regeneratív és fenntarthatóbb jövő felé haladni.  
  • A hármas alsó vonal eszközei segítenek a mérésben, a teljesítményértékelésben, a célok kitűzésében, a javításban és végül a fenntarthatóbb rendszerek és modellek felé való fejlődésben.  
  • A hármas alsó vonal rávilágít arra, hogy ha egy szervezet csak a profitra összpontosít - figyelmen kívül hagyva az embereket és a bolygót -, akkor nem tudja figyelembe venni az üzleti tevékenység teljes költségét, és így hosszú távon nem lesz sikeres. 

Bár három kategória alkotja a hármas alsó vonal elméletet, fontos megjegyezni, hogy az egyes kategóriák nem elkülönülnek egymástól. A rendszerelméleti szemléleten keresztül az emberek, a bolygó és a profit mind összefüggenek egymással 

Emberek (társadalmi tőke)  

A hármas alsó vonal "emberei" arra a hatásra utalnak, amelyet egy vállalkozás a vállalkozáson belüli emberekre (alkalmazottak) és a vállalkozáson kívüli emberekre (közösség) gyakorol. Az üzleti gyakorlatodnak foglalkoznia kell az emberek jólétével és hasznára kell válnia azoknak az embereknek, akik körében az üzlet működik. Valamennyi érdekelt fél érdekei kölcsönösen függnek egymástól a tisztességes bérek, a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok, a biztonságos munkakörnyezet, a megtartási arányok, az etikai normák, a helyi munkaerő-felvétel, a helyi beszerzés, a helyi részvétel, a helyi jótékonysági hozzájárulások és a közösségi életszínvonalhoz való hozzájárulás révén. 

Bolygó (természeti tőke)  

A TBL "bolygója" a környezeti szempontokra utal. Nem kell "zöld" vállalkozásnak lennie ahhoz, hogy jó környezetvédelmi intézkedéseket gyakoroljon. A vállalkozók számos olyan módon javíthatják a természeti rendet és minimalizálhatják környezeti hatásukat, amelyek nemcsak költséghatékonyak, hanem könnyen megvalósíthatók és elfogadhatók. Az olyan kisebb erőfeszítésektől kezdve, mint az energiafogyasztás kezelése, környezetbarát anyagok alkalmazása, "újrahasznosítás, csökkentés, újrafelhasználás", a fogyasztás utáni anyagok használata, a vízfogyasztás kezelése, a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségének minimalizálása, egészen az olyan nagyobb erőfeszítésekig, mint a csomagolásból származó hulladék csökkentése és a gyártás valódi környezeti költségeinek meghatározása a nyersanyagok begyűjtésétől a végfelhasználó általi ártalmatlanításig, a vállalkozók tehetnek valamit, és befolyásolhatják ellátási láncukat, hogy ugyanezt tegyék. Némi kreativitással gyakran lehet kompromisszumot találni valahol a közepén. 

Nyereség (tőke)  

A TBL "profitja" a vállalkozásod által létrehozott és a befogadó társadalom által élvezett gazdasági értéket jelenti. Ez a bevételeid és kiadásaid, az adók, az üzleti klímatényezők, a foglalkoztatás és az üzleti sokszínűség tényezői, valamint a vállalkozásodnak a társadalomra gyakorolt gazdasági hatása. Nem csak a vállalat által elért belső nyereségről van szó.  

A vállalkozásod számít, és hatással van arra a közösségre, amelyben működik. Ne gondold, hogy csak azért, mert kisvállalkozás vagy, vagy magánvállalkozó vagy a TBL filozófiái, módszerei és gyakorlatai nem vonatkoznak rád, vagy nem érintenek téged. Alkalmazhatók és végrehajthatók a kisebb vállalkozásokon belül is. Minden lépés, amit a TBL irányába történő elmozdulás érdekében tesz, egy kis hozzájárulás egy jobb hely felé, amelyből mindannyian profitálunk. 

Neked való a TBL? 

A Triple Bottom Line lényegében egy jelentési rendszer. Önmagában nem javítja a vállalatnak az emberekre vagy a környezetre gyakorolt hatását, mint ahogyan a vezetői beszámolók készítése sem befolyásolja a nyereséget.  

Azonban felhasználható a szervezet emberekre és környezetre gyakorolt hatásainak javítására azáltal, hogy segít a vállalkozóknak arra összpontosítani, hogy mit kell tenniük az összes alsó sor javítása érdekében, és ezt a munkát a napirendjükben előkelő helyen tartani.   

Bár lehet, hogy a Triple Bottom Line-t megfelelőnek tartod az projekted számára, vagy nem, de érdemes felismerni, hogy a munkahelyek miként változnak, és megfontolni, hogy ennek tükrözése érdekében szükséges-e az üzleti szemléletmódot módosítani. 

Ha úgy döntesz, hogy tovább vizsgálod a koncepciót, kezdd azzal, hogy felkutatod, mit tesznek más vállalkozók és már működő vállalkozások a pozitív változások érdekében. Ha megnézed az általuk megtett lépéseket, időt takaríthatsz meg azzal, hogy ötletelj a saját vállalkozásod javításának módjain. Néhány példa különböző iparágakból:  

  • Egy nemzetközi szállítmányozási és csomagolási vállalat drasztikus lépéseket tett ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében, és jelenleg üzleteinek mintegy 30 százaléka megújuló energiát használ.  
  • Egy fagylaltüzlet azt a célt tűzte ki, hogy a következő néhány évben 10 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. Emellett elkezdte vizsgálni a fagylalt csomagolásának környezetbarátabb módjait, és azt tervezi, hogy legalább 1000 tonnával csökkenti a hulladék mennyiségét.  
  • Egy kávéipari vállalat csak olyan gazdáktól vásárolja a kávébabot, akik környezetbarát módon termesztik a kávét, és ügyel arra, hogy minden dolgozójával tisztességes bánásmódban részesüljön, és a képességeiért megélhetést biztosító bért kapjon.  
  • Egy számítástechnikai vállalat a közösségi erőfeszítései nagy részét képzési és oktatási programokra összpontosítja. Segít a hátrányos helyzetű gyerekeknek azzal, hogy hozzáférést biztosít számukra a technológiához, és céljai között szerepel, hogy éves hulladékának 60 százalékát újrahasznosítsa. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail