Hogyan segíthet a kreativitás a gyakorlatban?

A kreativitás alapvető eszköze lehet egy vállalkozás sikerének és fenntarthatóságának – nem csak a profit és a gazdasági fejlődés szempontjából, hanem mindenekelőtt a vállalkozó jólléte és az emberi erőforrás kapcsán. Lássuk, hogyan!

Ebben a modulban a következőket tanulod meg: 

  • a kreativitás a jólét generátora 

  • hogyan aktiválhatod az ahhoz vezető folyamatokat 

  • hogyan léphetsz kapcsolatba kreatív szakemberekkel egy ilyen innovatív megközelítés előmozdítása érdekében 

Ahogy Albert Einstein híres idézete is állítja: „A kreativitás a szórakozás intelligenciája!”. Nos, ez  összefoglalja a lényeget. 

A kreativitást tévesen a művészek és előadók veleszületett tehetségének tekintik, ami nem tanítható vagy fejleszthető. 

A kreativitás azonban elsősorban arról szól, hogyan viszonyulunk a dolgokhoz, nem pedig egy vadonatúj megoldás kidolgozásán. Arról van szó, hogy megtaláljuk egy probléma okát, és hogy hogyan lehet hasznot húzni a meglévő megoldásokból. A kreativitás révén az ember egy  új vagy más módon gondolkodik el egy feladatról vagy problémáról, és használja a képzeletét új ötletek, termékek és szolgáltatások generálására. 

Különösen manapság, amikor a váratlan világjárványból fakadó kihívások arra kényszerítenek bennünket, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz az élet minden területén – személyes, szakmai, társadalmi, kulturális és gazdasági –, a vállalkozásoknak és a szakembereknek gyorsan fel kell mérniük ezeket az új helyzeteket, és stratégiákat kell kidolgozniuk. A kreativitás segítségével nem csak a meglévő kihívásoknak lehet megfelelni, hanem előre is tudunk gondolkodni. 

Ugyanúgy, ahogyan a kreativitás soha nem vizsgált területekre vezet bennünket azáltal, hogy valami új és innovatív dologra gondolunk az általános gyakorlatokon kívül, vállalkozóként üzleti stratégiákat és modelleket tervezünk innovatív ötletek felépítéséhez és megvalósításához. Ráadásul a művészek és kreatívok a művészi és kreatív megoldásaikkal támogathatnak téged, mint vállalkozót a kreatív folyamataidban, mivel a művészet megteremti a kreativitás kultúráját. 

Az együttműködés számos előnnyel jár a vállalkozások számára, beleértve az alábbi lehetőségeket: 

  • felismerni a lehetőségeket, és hatékony megoldásokat találni a már létezőkön túl 

  • kockázatok és kihívások vállalása, kísérletezés a kudarctól való félelem nélkül  

  • az innováció előmozdítása új ötletek vagy koncepciók bevezetésével 

  • az alkalmazottak, kollégák, munkatársak, és ügyfelek motivációja és ösztönzése azáltal, hogy inspirálod és bevonod őket a kreatív folyamatokba 

  • az együttműködés javítása a nyitottság, a rugalmasság és a nem ítélkező attitűdök előmozdításával 

Még az Európai Bizottság is felvette a kreativitást kulcsfontosságú vállalkozói kompetenciaként az „EntreComp” néven ismert Vállalkozási Kompetencia Keretrendszerébe, ahol a kreativitást az „Ötletek és lehetőségek” nevű területen az egyik kulcskompetenciaként mutatják be; a kreatív folyamat magában foglalja mind az erőforrások felhasználását, mind azt a képességet, hogy az ötletek alapján cselekedjünk az értékük formálása és kiaknázása érdekében. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail