Competențe creative pentru afaceri de succes

"Problema nu este niciodată cum să aduci în mintea ta gânduri noi, inovatoare, ci cum să le scoți pe cele vechi. Fiecare minte este o cameră plină de mobilier arhaic. Creează un spațiu gol în orice colț al minții tale, iar creativitatea îl va umple instantaneu." - Dee Hock, fondator al VISA

Creativitatea este unul dintre cele mai importante elemente ale spiritului antreprenorial și poate fi una dintre cheile pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale.  

Antreprenorii trebuie să fie atenți și să observe de ce au nevoie oamenii (the demand), să găsească o soluție (offer), să vândă acea soluție la un preț pe care oamenii îl vor plăti, să facă profit, să facă față concurenței... și lista poate continua.  

Cu toate acestea, creativitatea nu se referă doar la probleme. Este vorba despre capacitatea de a vizualiza și de a gândi în perspectivă, de a merge mai departe. Creativitatea este piatra de hotar către inovație și face parte, de asemenea, din realizarea de sine, sau modul în care ne realizăm potențialul personal.  

Mai presus de toate, creativitatea apare atunci când există o nevoie stringentă. Antreprenorii se întreabă în mod constant: "Există o nevoie de produsul sau serviciul meu? Sau va trebui să creez ceva nou? Cred că ideea mea vine dintr-o nevoie reală, pe care o poate rezolva? Pot identifica problema pe care o rezolvă ideea ta?".  

Care sunt componentele cheie ale procesului creativ?  

  • imaginație  

  • originalitate (capacitatea de a veni cu idei și produse noi și neobișnuite)  

  • productivitate (capacitatea de a genera o varietate de idei diferite prin gândire divergentă)  

  • rezolvarea problemelor (aplicarea cunoștințelor și a imaginației la o situație dată)  

  • capacitatea de a produce un rezultat de valoare și calitativ 

Creativitatea este, de asemenea, strâns legată de personalitatea și viața emoțională a unui individ, deoarece implică:  

  • trăsături de personalitate, cum ar fi încrederea în sine, toleranța față de incertitudine, curiozitatea și motivația  

  • procese emoționale, cum ar fi fantezia emoțională în joc, plăcerea provocării, implicarea în sarcini și toleranța la anxietate  

  • abilități cognitive, cum ar fi gândirea divergentă, capacitatea de a "transforma" gândirea (de exemplu, prin capacitatea de a reordona informațiile sau de a schimba "seturile" de gândire), sensibilitatea la probleme, amploarea cunoștințelor și capacitatea de judecată.  

Prin urmare, creativitatea este esențială pentru antreprenori, indiferent de domeniul profesional și de sectoarele economice în care activează. 

Cum îi ajută creativitatea pe antreprenori să atingă succesul?   

Există mai multe forme în care poate face acest lucru. Iată câteva dintre cele mai reprezentative: 

Generarea de noi idei pentru crearea unui avantaj competitiv. Antreprenoriatul își are rădăcinile tocmai în crearea și explorarea de noi idei. Atunci când un antreprenor reușește să genereze o idee nouă care este fezabilă, dar și eficientă, aceasta îi oferă un avantaj față de concurență. Capacitatea de a explora diferite nișe este la fel ca o abilitate învățată sau o resursă pe care o posedă un individ.  

Explorarea unor noi modalități de dezvoltare a produselor și de îmbunătățire a ceea ce faci deja. Creativitatea ajută la dezvoltarea de noi modalități de îmbunătățire a unui produs sau serviciu existent și de optimizare a unei afaceri. Întotdeauna există loc de îmbunătățire a produselor unei organizații; antreprenorul creativ este cel care poate evalua cum să facă acest lucru.  

Explorarea inimaginabilului. Imaginația este foarte importantă în procesul de ideație - e necesară pentru a trece granița dintre "obișnuit" și "normal" sau pentru a gândi outside the box. Acest lucru le permite antreprenorilor să gândească dincolo de soluțiile evidente, să vină cu ceva nou, interesant, versatil și, cu toate acestea, să aibă potențial de succes.  

Identificarea unor patternuri în diferite domenii. Uneori, din cauza faptului că urmează o rutină sau un obicei, mintea noastră urmărește calea acelor procese cunoscute. Creativitatea le permite oamenilor să conecteze subiecte sau domenii diferite, fără o legătură evident între ele și să vină cu idei de succes. Cei mai mulți oameni se tem de interdisciplinaritate, dar cele mai multe idei interesante provin din coliziunea unor domenii diferite.  

Dezvoltarea de noi nișe. În domeniul antreprenoriatului, este important să fie explorate noi aspecte ale afacerilor tradiționale. Acest lucru poate lua mai multe forme: schimbarea metodei de fabricare a produsului, de furnizare a serviciului sau a modului în care acestea sunt prezentate utilizatorului. Toate aceste domenii pot crea o nișă cu potențial.  

Procesul creativ antreprenorial, pas cu pas:   

Etapele de bază ale procesului de creație antreprenorială care implică competențe specifice includ:  

1. Pregătirea  

Procesul creativ începe prin identificarea unei probleme și apoi prin efectuarea de cercetări suplimentare. Acest lucru se face în efortul de a începe să caute o soluție viabilă. Un antreprenor se uită în toate direcțiile pentru a rezolva problema, fie că este vorba de dileme ce țin de industria sa sau de alta.  

2. Gândirea outside the box - depășirea zonei de confort  

Putem realiza ceva dacă nu suntem dispuși să ne depășim zona de confort? Trebuie să părăsim zona de confort și să ne asumăm riscuri. Recompensele vin odată cu eforturile.  

3. Creativitatea nu este magică  

Creativitatea înseamnă pur și simplu să abordezi lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Cea mai simplă abordare a gândirii creative poate consta în copierea diferitelor elemente, transformarea și combinarea lor și evrika! A apărut o idee nouă. Aceasta utilizează în esență elementele existente. După cum spune Kirby Ferguson: "Se întâmplă prin aplicarea instrumentelor obișnuite de gândire la materialele existente. Iar solul din care ne creștem creațiile este ceva ce disprețuim sau înțelegem greșit, deși ne oferă atât de mult - iar acesta este... copierea."  

4. Incubare  

În timpul etapei de incubare, ideile care au potențialul de a rezolva o problemă tind să înflorească. Această etapă se caracterizează prin procesul de rafinare a unei idei. Aparent, în această etapă se desfășoară mai multe activități, dar scopul general este de a găsi o soluție.  

5. Claritatea

După incubarea ideilor, ele tind să se așeze, să se organizeze mai clar. Aceasta este etapa de "găsire a soluțiilor". Acum, creativitate conduce la  identificarea unor idei practice care pot fi aduse în piață. Este un moment în care totul devine limpede.

 6. Verificare  

Această etapă determină dacă soluția identificată are potențialul de a funcționa sau nu. O idee poate fi fie acceptată ca atare, fie modificată cu schimbări minore sau majore, fie respinsă cu totul, ceea ce necesită reluarea întregului proces.  

7. Gândirea critică  

Succesul major al unui demers antreprenorial constă în evaluarea critică a viabilității unei idei. Gândirea critică îi permite unui antreprenor să se autojudece pentru a evalua ideea. Aceasta este definită ca fiind un proces de evaluare a unei idei autodirijat, autodisciplinat, automonitorizat și autocorectiv.  

În concluzie, câteva dintre abilitățile creative cheie sunt:

  • Gândire creativă: Poți vedea situațiile cu care te confrunți din mai multe perspective? Poți veni cu idei inedite pentru ele? 
  • Problem solving: Cât de bine te pricepi să vii cu soluții relevante pentru problemele pe care le ai?
  • Recunoașterea oportunităților: Le recunoști atunci când îți apar în cale? Poți identifica trenduri? Poți crea un plan care să te ajute să profiți de ele? 

Crearea unei idei poate fi ușoară, dar punerea ei în practică cu succes poate fi o sarcină dificilă. Ce face ca o persoană să fie un antreprenor de succes? De ce unii oameni recunosc oportunitățile care există în jurul lor, iar alții nu? Sunt diferite din punct de vedere genetic? Sau au o perspectivă diferită de abordare a lucrurilor?  

Vezi lucrurile din mai multe unghiuri diferite. Dacă gândesti creativ, vei găsi soluții inovatoare și vei lua decizii mai ușor.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail