Kiváló kreatív készségek a sikeres vállalkozásokhoz

„A probléma soha nem az, hogy új, innovatív gondolatokat hogyan vigyünk be az elménkbe, hanem az, hogy a régieket hogyan tudjuk kitenni. Minden elme egy régi bútorokkal teli szoba. Csinálj egy üres helyet elméd bármely szegletében, és a kreativitás azonnal betölti." – Dee Hock, a VISA alapítója

A kreativitás a vállalkozói szellem egyik legfontosabb eleme, és a vállalkozói készségek fejlesztésének egyik kulcsa lehet. 

A vállalkozóknak figyelmesnek kell lenniük, és észre kell venniük, mire van szükségük (igényük), megoldást kell találniuk (kínálatot), el kell adniuk a megoldást olyan áron, amit az emberek megfizetnek, profitot kell termelniük, meg kell küzdeniük a versenytársakkal… és a lista folytatható. 

A kreativitás azonban nem csak a problémákról szól. Arról is szól, hogy képesek legyünk vizualizálni és előre gondolkodni, előre haladni. A kreativitás az innováció lépcsőfoka és része az önmegvalósításnak,  annak, hogy hogyan valósítjuk meg személyes potenciálunkat. 

A kreativitás mindenekelőtt akkor merül fel, ha arra sürgető szükség van. A vállalkozók folyamatosan felteszik maguknak a kérdést: „Van-e igény a termékemre vagy szolgáltatásomra? Vagy létre kell-e hozni? Úgy gondolom-e, hogy az ötletemre van valamilyen reális igény, és hasznos? Meg tudom-e határozni azt a problémát, amelyet az ötletem megold?" 

Melyek az alkotói folyamat legfontosabb összetevői? 

  • képzelet 

  • eredetiség (új és szokatlan ötletek és termékek kidolgozásának képessége) 

  • termelékenység (különböző gondolkodásmódon keresztül különféle ötletek generálásának képessége) 

  • problémamegoldás (ismeretek és képzelet alkalmazása egy adott szituációban) 

  • értékkel bíró eredmény létrehozásának képessége 

A kreativitás szorosan összefügg az egyén személyiségével és érzelmi életével is, mert magában foglalja: 

  • személyiségjegyek, például önbizalom, tolerancia a bizonytalanság ellen, kíváncsiság és motiváció 

  • érzelmi folyamatok, például érzelmi fantázia a játékban, öröm a kihívásokban, részvétel a feladatokban és a szorongás toleranciája 

  • kognitív képességek, mint például a divergens gondolkodás, a gondolkodás „átalakításának” képessége (például az információk átrendezése vagy a gondolkodási „készletek” megváltoztatása), a problémákra való érzékenység, széleskörű ismeretek és ítélőképesség. 

Ezért a kreativitás kulcsfontosságú a vállalkozók számára, függetlenül attól, hogy milyen szakmai területen és milyen gazdasági ágazatban dolgoznak. 


Hogyan segíti a kreativitás a vállalkozókat a siker elérésében? 

Ennek többféle formája is van. Íme néhány a legjellemzőbbek közül: 

Új ötletek létrehozása a versenyelőny érdekében. A vállalkozás egész folyamata az új ötletek létrehozásában és feltárásában gyökerezik. Ha egy vállalkozó képes új ötletet generálni, amely megvalósítható és hatékony is, az előnyt jelent a versenytársakkal szemben.  A különböző piaci rések felfedezésének képessége olyan, mint egy tanult készség vagy erőforrás, amellyel az egyén rendelkezik. 

Új módszerek kitalálása az üzlet és a termékek fejlesztésére. A kreativitás segít új módszerek kidolgozásában egy meglévő termék vagy szolgáltatás javítására és a vállalkozás optimalizálására. Egy vállalkozás eredményességén mindig lehet javítani; a kreatív vállalkozó az, aki fel tudja mérni, hogyan lehet ezt megtenni. 

Arra gondolni, ami elképzelhetetlen. A kreativitáshoz képzelőerőre van szükség, hogy a leghomályosabb ötleteket is elő lehessen állítani. Képzelőerőre van szükség ahhoz, hogy átlépjük a "szokásos" és a "normális" határát, vagy hogy a dobozon kívül gondolkodjunk. Ez lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy a hagyományos megoldásokon túl gondolkodjanak, valami újjal, érdekessel, sokoldalúval álljanak elő, és mégis rendelkezzenek sikerpotenciállal. 

Hasonló mintázatok keresése a különböző területeken. Néha egy rutin vagy szokás követése miatt a gondolkodási folyamat is e kialakult folyamatok mentén halad. A kreativitás lehetővé teszi az emberek számára, hogy különböző és egymástól független témákat összekapcsoljanak, és sikeres vállalkozói ötleteket hozzanak létre. A különböző területek összevonása érdekes metszéspontokat hoz létre, amelyek új piaci réseket hoznak létre. A legtöbb ember fél a különböző tudományágak összehozásától, pedig a legtöbb érdekes ötlet a különböző területek ütköztetéséből származik. 

Új piaci rések kialakítása a kreativitás és a vállalkozói szellem révén. A vállalkozói szellemben fontos a hagyományos üzleti élet új szempontjainak feltárása. Ez történhet a termék gyártási módjának vagy a szolgáltatásnyújtás módjának megváltoztatásával, vagy a felhasználóhoz való eljuttatás módjának megváltoztatásával. Mindezek a olyan piaci rést hozhatnak létre, amely nagy lehetőség az üzleti számára. 


A vállalkozói kreatív folyamat lépésről lépésre 

A vállalkozói kreatív folyamat alapvető szakaszai, amelyek meghatározott készségeket igényelnek: 

1. Előkészítés 

A kreatív folyamat a probléma azonosításával kezdődik, majd további kutatásokat végeznek. Ez egy életképes megoldás keresésének megkezdése érdekében történik. Egy vállalkozó minden irányban keresi a probléma megoldását, akár az iparágon belül, akár azon kívül. 

2. A dobozon kívüli gondolkodás – kilépni a komfortzónából  

Elérhetünk valamit, ha nem vagyunk hajlandóak kilépni a komfortzónánkból? El kell hagyni a kényelmes arénát, túl kell lépni és kockáztatni kell. Nincs jutalom erőfeszítés nélkül.  

3. A kreativitás nem varázslat 

A kreativitás egyszerűen más szemszögből közelíti meg a dolgokat. A kreatív gondolkodás legegyszerűbb módja a különböző elemek másolása, átalakítása, kombinálása és a heuréka! Van egy új ötlet. Ez lényegében a meglévő elemeket használja fel. Ahogy Kirby Ferguson mondja: „Ez úgy történik, hogy a gondolkodás szokásos eszközeit alkalmazzuk a meglévő anyagokra. És azt a talajt, amelyből alkotásainkat kitermeljük, megvetjük és félreértjük, pedig nagyon sokat ad nekünk – ez pedig… másolás.” 

4. Inkubálás 

Az inkubációs szakaszban általában virágoznak azok az ötletek, amelyekben megvan a lehetőség a probléma megoldására. Ezt a szakaszt az ötlet finomításának tudattalan gondolkodási folyamata jellemzi. Nyilvánvalóan számos tevékenység zajlik ebben a szakaszban, de az általános cél a megoldás megtalálása. 

5. Megvilágítás 

Az inkubáció az ötletek tisztázásához vezet. Ez a "megoldáskeresés" szakasza. Most a kreativitás folyamata néhány gyakorlati ötlet megismeréséhez vezet, amelyeket munkába lehet állítani. Ez olyan, mint egy "villanykörte" pillanat, ezért nevezik megvilágosodásnak. 

 6. Ellenőrzés 

Ez a szakasz határozza meg, hogy a „talált” megoldás működik-e vagy sem. Egy ötlet elfogadható önmagában, kisebb-nagyobb változtatásokkal módosítható, vagy teljesen el is utasítható, megkövetelve, hogy az egész folyamatot megismételjék. 

7. Kritikai gondolkodás 

A vállalkozói törekvés legnagyobb sikere egy ötlet életképességének kritikus értékelésében rejlik. A kritikai gondolkodás lehetővé teszi a vállalkozó számára, hogy önállóan ítélkezzen az ötlet értékelése érdekében. Úgy határozzák meg, mint egy ötlet értékelésének önirányított, önfegyelmezett, önellenőrző és önkorrekciós folyamatát. 

Összefoglalva, néhány kulcsfontosságú kreatív képesség: 

Egy ötlet létrehozása egyszerű; sikeres végrehajtása pedig nehéz feladat. Mitől lesz valaki sikeres vállalkozó? Miért ismerik fel egyesek a körülöttük rejlő lehetőségeket, mások miért nem? Genetikailag különböznek egymástól? Vagy másképp látják a dolgokat?  

Nézd meg a dolgokat többféle szemszögből. Ha kreatívan gondolkozol, innovatív megoldásokat találhatsz, és fejlesztheted a döntéshozatali készségeidet. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail