Hogyan használjuk a fenntartható üzleti modell vászont (Sustainable Buiness Model Canvas)

Az üzleti modell megtervezéséhez egy üzleti modell vászon nevű eszközt használhatunk. Ez a vászon segít átgondolni az összes szükséges építőelemet, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy sikeresen teremtsünk, megragadjunk és értéket szolgáltassunk.

Az üzleti modell megtervezéséhez egy üzleti modell vászon nevű eszközt használhatunk. Ez a vászon segít figyelembe venni az összes szükséges építőelemet, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy sikeresen teremtsünk, megragadjunk és értéket nyújtsunk.   

Az üzleti modell vászon egy ötlet életképes üzleti modellé történő fejlesztésére szolgál. Olyan stratégiai menedzsmenteszköz, amely lehetővé teszi az üzleti ötlet vagy koncepció vizualizálását és értékelését. Ez egy egyoldalas dokumentum, amely kilenc négyzetet tartalmaz, amelyek az üzlet különböző alapvető elemeit képviselik. 

Miért van szükséged üzleti modellvászonra   

  • A BMC gyors áttekintést nyújt az üzleti modellről, és a hagyományos üzleti tervhez képest nem tartalmaz felesleges részleteket.   

  • Az üzleti modellvászon vizuális jellege miatt bárki számára könnyebben hivatkozható és érthető.  

  • Könnyebben szerkeszthető, és könnyen megosztható az alkalmazottakkal és az érdekelt felekkel.   

  • Az üzleti modellvásznat nagyvállalatok és néhány alkalmazottal rendelkező startupok is használhatják.  

  • Világossá teszi, hogy az üzlet különböző aspektusai hogyan kapcsolódnak egymáshoz.   

  • A BMC-sablont használhatod az üzleti modell hatékony meghatározására irányuló ötletbörze irányítására. 

A Triple Layer Business Model Canvas (TLBMC) egy olyan eszköz, amely segít a fenntarthatóság-orientált üzleti modell innováció feltárásában. A vászon üzleti dimenzióját kibővíti az életciklus perspektíváján alapuló környezeti dimenzióval és az érdekeltek perspektíváján alapuló társadalmi dimenzióval.  

Annak érdekében, hogy hozzájáruljanak az általuk épített vállalatok fenntartható átalakulásához, a vállalkozóknak képesnek kell lenniük az üzleti modell gazdasági, társadalmi és környezeti hatásainak elemzésére, amelyek mindegyike szerepel a háromrétegű üzleti modellben.  

Alexandre Joyce és Raymond L. Paquin, a montreali Concordia Egyetem kutatói. ezt a fenntartható üzleti modellvásznat azzal a gondolattal dolgozták ki, hogy "a háromrétegű megközelítést figyelembe vevő üzleti modellinnováció idővel fenntarthatóbb lesz". 

Hogyan kell kitölteni 

Mindhárom rétegben és a két új rétegben is kilenc építőelem található.  Joyce és Paquin két új réteget adott hozzá, miközben folytatta az eredeti vászon szerkezetét. 

A második réteg a környezetre vonatkozó életciklus-gondolkodási megközelítéssel épül fel, a harmadik réteg pedig a társadalmi kérdések érdekelt felek általi megközelítését segíti elő. Ezt hasznos eszköznek találhatod, de ne érezd úgy, hogy kénytelen vagy kitölteni a szabad rétegek összes építőelemét, ha ez nem segít abban, hogy megértsd, hogyan működhet az ötleted vagy a terméked.  

Az első réteg a gazdasági réteg, amely a pénzügyi tőke megtérülésére utal. 

Ez a hagyományos üzleti modell a gyakorlatban világszerte jól használt vászon. Hasznos kiindulópont a jobb oldali ügyfélszegmensek és a középen lévő értéktétel összekapcsolása. Részletezd, hogy kik lennének a felhasználók, kik lennének a fizető ügyfelek, és tedd fel a kérdést, hogy ezek ugyanazok az emberek, vagy esetleg különbözőek. Ezeket a kérdéseket követően kérdezd meg magadtól, hogy mi az az értékjavaslat, amit kínálsz nekik, más szóval, milyen igényeket elégítesz ki, vagy hogyan segítesz nekik a problémáik megoldásában. 

E két elemet ügyfélkapcsolataink és csatornáink kötik össze. Néhány hasznos kérdés, amelyet fel kell tennünk e pontok meghatározásához: hogyan fogunk ügyfeleket szerezni, és hogyan fogják az ügyfelek megtalálni és megvásárolni az ajánlatainkat? 

A bal oldalon az üzleti modell értékteremtő tevékenységeit értékeljük: melyek azok a kulcsfontosságú tevékenységek, amelyeket a vállalkozásod végez vagy végezni fog?  Például egy bizonyos termék előállítására vagy inkább a marketingre és a forgalmazásra összpontosítasz? Milyen erőforrások szükségesek e tevékenységek elvégzéséhez, és szükséged van-e bizonyos partnerekre ahhoz, hogy az üzleti modell sikeres legyen?  

Végül a vászon alján leírhatod a gazdasági értéket. Határozd meg az összes szükséges költséget, amely a működéséhez felmerül. Másrészt vedd figyelembe, hogyan termel pénzt az üzleti modelled. Röviden, mi a bevételi modell

A vászon második rétege üzleti modellünk környezetvédelmi szempontjaira összpontosít. 

A vászon középpontjában a funkcionális érték áll. Ez egy elképzelés arról, hogy a fizikai mennyiségek szempontjából milyenek az ajánlatok, és leginkább a termékkínálatra alkalmazható. Például napi liter ökotejet tervezünk értékesíteni. Ha az elképzelésed nem írható le ilyen módon, akkor hagyd ezt a részt nyugodtan üresen, bár arra bíztatunk, hogy kutasd fel a digitális szolgáltatások környezeti hatását.   

A vászon bal oldala azt értékeli, hogy az anyagbeszerzési termelés, valamint a beszállítások és a kiszervezés milyen környezeti hatást vagy előnyöket generál. Gondolj az általad használt kulcsfontosságú anyagok, például épületek, járművek vagy technológiai infrastruktúra környezeti hatásaira.  Jó ötlet, hogy gondolj az általad és a beszállítóid által végzett termelési folyamatok víz- és energiafelhasználására, vagy esetleg más, a biológiai sokféleség csökkenésével vagy a talajminőség romlásával kapcsolatos folyamatokra. 

A jobb oldalon a forgalmazási fázis és az életciklus végi elemek. Írd le a kínálatod környezeti hatását vagy előnyeit, miután az elhagyta az irányítás, egészen addig, amíg nem használják tovább, vagy amíg ki nem dobják. Ez fizikai termékekre, például könyvekre vonatkozhat. Lehet, hogy olyan termékben gondolkodsz, amelyet újrafelhasználásra terveztek, így felteheted a kérdést, hogy milyen hatással járt a termék mozgatása, és hogyan minimalizáljuk a használati fázis negatív hatását.  

A vászon alján a környezet és a tájaink számára történő értékmegragadás áll. Az itt felteendő kérdések a következők: hogyan hat üzleti modellünk negatívan a környezetre, és hogyan növeli pozitívan az előnyöket vagy csökkenti a meglévő negatív hatásokat. Ez az összetevő a legfontosabb a vásznon, és a többi építőelem nélkül is használható.  

Menj balra:  

2) Anyagok: A gyártók számára a fizikai anyagokat megvásárolják és átalakítják, hogy nagyobb értéket teremtsenek az ügyfél számára. A szolgáltatók az anyagaikat nem feltétlenül adják át az ügyfélnek. A szolgáltatók is fogyasztanak anyagokat fogyóeszközök, például papír és gáz, valamint eszközök, például számítógépek, járművek és irodaházak formájában. Ez a BMC-ben a Kulcsfontosságú erőforrásokhoz kapcsolódik.  

3) Gyártás: a gyártó esetében azok a folyamatok, amelyek az anyagot átalakítják vagy az alkatrészeket végtermékké szerelik össze. Egy szolgáltató számára: egy IT-infrastruktúra működtetése, egy autó vezetése vagy az irodahelyiségek és szervizpontok fűtése és szellőztetése.   

4) Ellátás és kiszervezés: Minden olyan különböző anyagi erőforrás és termelési tevékenység, amely nem tekinthető az alaptevékenység részének. Egy fogyasztási cikk, például a víz származhat egy helyi folyóban lévő készletből. Jó ötlet átgondolni a felhasznált vizet és energiát.  Vállalkozók, akik választhatják, hogy szél- vagy napenergiát használnak vagy olyan térben tartózkodnak, amely szél- vagy napenergiát használ. 

Menj jobbra:   

5) Forgalmazás Miután az értéktárgy készen áll a szállításra, a csatornákon keresztül különböző szállítási módszerekkel, különböző csomagolási megoldásokban kerül elosztásra. e szállítási mód, a megtett távolság, a szállított súly vagy mennyiség. A szolgáltatók esetében az ügyfelek felé utazó alkalmazottak vagy a postai küldemények a terjesztés részének tekinthetők. A digitális terjesztés hatással van a környezetre.   

6). Használati szakasz: a felhasználónak a termékkel vagy szolgáltatással való interakciójának hatása. A használati fázis a karbantartás és a javítás szempontjából releváns szempontokat is magában foglalja. A szolgáltatók esetében a használati fázis a dolgok fogyasztását és az energiát is igényli, bár.  

7) Az életciklus vége Akkor kezdődik, amikor a felhasználó úgy dönt, hogy befejezi az értéktárgy fogyasztását. A tárgyi termékek esetében olyan lehetőségek állnak rendelkezésre, mint az újragyártás, az újrafelhasználás, az újrahasznosítás, a szétszerelés, az égetés vagy az ártalmatlanítás. A szolgáltatók esetében az életciklus vége a korábban leírt anyagi eszközök kezelésére vonatkozik. 

Végezz az alján:   

8 és 9) Környezeti hatások és előnyök.  Sorold fel, hogy a projekted/vállalkozásod milyen bizonyítékokkal bizonyítja, hogy negatívan hat a környezetre, és hogyan növeli pozitívan az előnyöket vagy csökkenti a meglévő negatív hatásokat. Ez a komponens a legfontosabb a vásznon, és a többi építőelem nélkül is használható. Arra bíztatunk, hogy kutasd fel a digitális szolgáltatások környezeti hatásait.  

A harmadik réteg azt vizsgálja, hogyan kínálunk, teremtünk és nyújtunk értéket a társadalom, az emberek számára. 

A vászon közepén az a kérdés, hogyan teremtünk értéket a társadalom számára.  Ezután két fontos érdekelt felet vehetünk figyelembe a bal szélén a helyi közösségekkel, majd a jobb szélén a végfelhasználóval.  Jó kérdés, hogy ajánlatunk hogyan javítja az életminőségüket.  

Ezután figyelembe vehetjük a társadalmi kultúrát és az elérés mértékét a hatásos üzleti modellek fontos kérdéseihez. Megkérdezhetjük, hogyan erősítjük a pozitív társadalmi kultúrát, és mekkora lesz a társadalmi hatásunk mértéke: Ha csak egy kis földrajzi területre korlátozódik, hogyan növelhetjük a hatókörünk nagyságrendjét változó és széleskörű kapcsolatok révén? 

Ezt követően a bal oldalon két komponens következik: az irányítás és az alkalmazottak. Az első arra utal, hogy az átláthatóság és a szervezeti felépítés tekintetében hogyan fog működni a vállalkozás. Az alkalmazottak résznél az a cél, hogy megértsük, mi a dolgozók szerepe a vállalkozásban. Ezeket az elemeket ebben a szakaszban talán nehéz lehet figyelembe venni, de idővel alaposan át kell majd gondolni őket.  

Végül az alsó rész ismét az általános társadalmi hatásokat és előnyöket foglalja össze. Remélhetőleg az üzleti modelledben az előnyök jelentősen meghaladják a negatívumokat. 

A közösségi réteg használata  

Kezdd a középpontban:   

1. Ez a szakasz azt a kérdést teszi fel, hogyan teremtünk értéket a társadalom számára. A társadalmi érték kifejezi, hogy egy projektnek/üzletnek milyen célja van, hogy hasznot hozzon az érdekeltek számára. A célja nagyobb, mint saját gazdasági túlélésének biztosítása. Az adott projekt /vállalkozás küldetésének hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a világot jobb hellyé tegye.  

Szélső jobbra és balra:   

2. Helyi közösségek és beszállítók: az a közösség, ahol a projekt/üzletág működik.  A helyi közösségek közé tartoznak a beszállítók és közösségeik is.  

3. Végfelhasználó: Az a személy, aki az értékjavaslatot fogyasztja, a végfelhasználó.  

Jó kérdés, hogy ajánlatunk hogyan javítja az életminőségüket. 

Közel-bal: 

4. Alkalmazottak: A munkavállalói elem a projektben/üzletágban dolgozó emberek munkakörülményeit és személyes fejlődési kezdeményezéseit jelenti.   

5. Irányítás: A szervezeti struktúra és a vezetési megközelítés. hogyan fog működni a vállalkozás az átláthatóság és a jelentéstétel tekintetében. .egy szövetkezet, egy magántulajdonban lévő vállalkozás és egy állami vállalat mind különböző szervezeti struktúrákkal és megközelítésekkel rendelkezik a küldetése teljesítéséhez.   

Közel-jobb: 

6. Társadalmi kultúra: A társadalmi kultúra, amelyhez egy projekt / vállalkozás hozzájárul, lehet pozitív, például a sokszínűség és az elszámoltathatóság előmozdítása, vagy negatív értékek, például az egyenlőtlenség vagy a rövid távú gondolkodás támogatása.  

7. Hatóerő mértéke: Mi lesz a társadalmi hatásunk mértéke: Ha csak egy kis földrajzi területre korlátozódik, hogyan tudja növelni a hatókörét változó és széles körű kapcsolatok révén? 

Végezz alul: 

8 és 9. általános társadalmi negatív hatások és előnyök.  

Az üzleti modell három rétege együttesen elemezve egyértelműbbé teszi, hogy egy szervezet hogyan hoz létre többféle értéket: gazdasági (értékjavaslat), környezeti (funkcionális érték) és társadalmi (társadalmi érték) értéket. Mindegyik olvasható önállóan, vagy egymásra rétegezve is, hogy megértsük a három szegmens közötti kapcsolatokat. Például az üzleti modelled költségei és előnyei környezeti hatással (pozitív vagy negatív) és társadalmi hatással is bírnak az érintettekre. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail