Fenntarthatóság | Hasznos kifejezések

Íme néhány fontos kifejezés, amelyet ezen a tanfolyamon tanulhatsz meg!

Fenntartható fejlődés   

Olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek képességét saját szükségleteik kielégítésére" (Brundtland Bizottság, 2017). 

Fenntarthatóság 

"Annak a lehetősége, hogy az emberek és más élőlények örökké virágozzanak a Földön" (Ehrenfeld, 2008).  

Gazdasági fenntarthatóság   

Azt az igényt képviseli, hogy a gazdasági sikert garantálni kell egy vállalat és az érdekelt felek számára (Vachon és Mao, 2008).  

Környezeti fenntarthatóság  

A környezeti hatások csökkentésével foglalkozik az anyagok és természeti erőforrások hatékonyabb felhasználása és a környezetszennyezés megelőzése révén (Rothenberg, 2001). 

Társadalmi fenntarthatóság  

Olyan előnyöket foglal magában, amelyek mind a vállalaton kívülre (azaz a vállalat által a környező társadalomnak nyújtott előnyök), mind a vállalaton belülre (azaz a munkavállalók egészségének, biztonságának és jólétének támogatása, a jövő generációinak ösztönzése a készségek és képességek fejlesztésére, valamint a magas életminőség előmozdítása) hatással vannak (Pagell és Wu, 2009).  

Háromszoros alsó határ (TBL) keretrendszer  

A szervezet gazdasági értékét, az "emberek számláját" (a vállalat társadalmi felelősségvállalásának mértékét) és a "bolygó számláját" (a vállalat környezeti felelősségvállalását) méri.   

Üzleti modell  

Az a mögöttes struktúra, amely szerint egy vállalat értéket teremt, szállít és hasznosít. A legegyszerűbb formában az, hogy egy vállalkozás hogyan keres pénzt.  

Üzleti rugalmasság  

Egy szervezet azon képessége, hogy a változó környezetben képes alkalmazkodni, hogy elérhesse céljait és prosperálhasson.

Üzleti átalakulás  

Merész és alapvető változtatások végrehajtása az üzleti működésben, ahelyett, hogy a status quo fokozatos változtatásait végeznénk.  

Karbonlábnyom  

Az üvegházhatású gázok összes kibocsátása (szénegyenértékben kifejezve) egy tevékenység vagy szervezet esetében egy adott időszak alatt.  

Szén-dioxid-semleges  

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának ellensúlyozása független módon ellenőrzött szén-dioxid-kiegyenlítéssel egyenértékű mennyiséggel. Más néven nettó nulla üvegházhatásúgáz-kibocsátás.  

Körforgásos gazdaság  

Olyan gazdaság, amelyben a hulladékot és a szennyezést kiküszöböljük, a termékeket és anyagokat használatban tartjuk, a természeti rendszereket pedig regeneráljuk.

Éghajlatváltozás  

A globális időjárási minták vagy az átlaghőmérséklet hosszú távú változása. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a Föld történelme során végbement klímaváltozási mintázatokhoz képest az ipari forradalom óta a hőmérséklet-emelkedés mértéke rendkívül magas. A hőmérséklet emelkedése szélsőséges időjárási viszonyokhoz, például aszályokhoz, tengerszint-emelkedéshez és a gleccserek visszahúzódásához vezethet.  

Kollektív hatás  

Ágazatok közötti koordináció a nagyszabású változások elérése érdekében.  

Fánk-gazdaságtan  

A társadalmi és környezeti fenntarthatóság határain belül működő, fánk alakú ábrával ábrázolt gazdasági elmélet.  

Elektromos jármű  

Olyan jármű, amely elektromos árammal működik, amelyet akkumulátorral táplálnak, amely akkumulátorhoz csatlakoztatható. Az akkumulátort és hagyományos motort használó járművet plug-in hibrid elektromos járműnek nevezik.

E-hulladék  

Kiselejtezett elektronikus készülékek, például mobiltelefonok, számítógépek és televíziók.  

Etikus befektetés  

Az etikátlannak és fenntarthatatlannak tartott tevékenységekbe való befektetés elkerülése olyan tevékenységek javára, amelyeket kevésbé károsnak, jóindulatúnak vagy társadalmilag és környezetvédelmi szempontból pozitívnak tartanak.  

Tisztességes kereskedelem  

A hagyományos kereskedelem alternatív megközelítése, amely a termelők és a fogyasztók közötti partnerségen alapul, annak biztosítása érdekében, hogy a gazdálkodók és a munkavállalók méltányos részesedést kapjanak a kereskedelem előnyeiből.  

Greenwashing  

Általában marketingtevékenység, amelynek célja, hogy elhitesse az emberekkel, hogy egy vállalat többet tesz a környezetvédelemért, mint amennyit valójában tesz.  

Életciklus-értékelés (LCA)  

Egy termék vagy szolgáltatás környezeti hatásainak mérésére irányuló kísérlet a termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során.  

Mikroműanyagok  

A műanyagszennyezés következtében a szárazföldön és a vizekben előforduló, 5 mm-nél kisebb műanyagdarabok.  

Termékfelügyelet  

Olyan koncepció, amelynek keretében a vállalkozások felelősséget vállalnak az általuk gyártott, eladott vagy megvásárolt termékek környezeti hatásaiért. Ez a termék életciklusának minden szakaszára kiterjed, beleértve az életciklus végének kezelését is. 

Újrahasznosítás  

Az egyébként kidobásra kerülő anyagok feldolgozása és újrafelhasználható anyaggá alakítása. A zárt körfolyamatú újrahasznosítás során a termékből származó anyagokat újrahasznosítják, hogy ugyanazt vagy hasonló terméket készítsenek belőlük jelentős romlás vagy hulladék nélkül. Ez többször is megismételhető. A nyitott körfolyamatú újrahasznosítás során a termékből származó anyagokat más típusú termék előállítására használják fel.  

Újrafeldolgozás  

Egy termék eredeti specifikációinak megfelelő újjáépítése újrahasznosított, javított és új alkatrészek kombinációjának felhasználásával.  

Megújuló energia  

Olyan természetes forrásokból származó energia, amelyek folyamatosan újratermelődnek, mint a szél, a víz és a napfény.  

Újrahasznosítható  

Olyan termék vagy anyag, amely összegyűjthető, feldolgozható és új termékké alakítható.  

Megosztott érték  

Olyan menedzsment elv, amely piaci lehetőségeket keres az üzleti életben a társadalmi problémák megoldására.   

Megosztáson alapuló gazdaság  

Olyan rendszer, amelyben a fogyasztók megosztják a termékekhez vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférést, ahelyett, hogy egyéni tulajdonuk lenne.

Társadalmi tőke  

Az összes társadalmi hálózat kollektív értéke; a társadalomban lévő kapcsolatok és közös értékek, amelyek lehetővé teszik az egyének és csoportok együttműködését.  

Társadalmi vállalkozás  

Olyan vállalkozások, amelyek társadalmi problémák megoldása, a közösségek vagy a környezet javítása érdekében működnek. Nyereségüket visszaforgatják a vállalkozásba vagy a közösségbe.  

Ellátási lánc  

Egy vállalat és beszállítói közötti hálózat, amely egy adott termék előállítását és a végső vevőhöz való eljuttatását szolgálja.  

Fenntarthatóság  

A fenntarthatóság a társadalom, a gazdaság és a környezet egyensúlya a hosszú távú ellenálló képesség érdekében.  

Fenntartható vállalkozás  

Olyan vállalkozás, amely gazdaságilag életképes, társadalmilag felelős és környezettudatos.  

Fenntartható tervezés  

A termékek, szolgáltatások és az épített környezet tervezése a fenntarthatóság elveinek megfelelően.  

Fenntartható fejlődési célok (SDG-k)  

Tizenhét globális cél gyűjteménye, amelynek célja a szegénység felszámolása, a bolygó védelme és annak biztosítása, hogy 2030-ra minden ember békében és jólétben élhessen. Az ENSZ 2015-ben fogadta el őket.  

Fenntartható beszerzés  

Olyan döntések a termékek és szolgáltatások vásárlásakor, amelyek az ár és a minőség mellett a társadalmi és környezeti tényezőket is figyelembe veszik.  

Rendszerszemléletű gondolkodás  

A problémamegoldás olyan megközelítése, amely a "problémákat" egy tágabb, dinamikus rendszer részének tekinti. Ez annak megértésének folyamata, hogy a dolgok hogyan befolyásolják egymást egy egész részeként. 

Triple Bottom Line  

John Elkington 1994-ben alkotta meg először ezt a kifejezést, amely a vállalatok különálló, de egymástól függő pénzügyi, társadalmi és környezeti "alsó vonalait" írja le.  

Értéklánc  

Egy termék vagy szolgáltatás létrehozásához szükséges tevékenységek teljes köre.  

Hulladékáram  

Egy adott hulladéktípus teljes áramlása a háztartási vagy ipari területről a hasznosításig, újrahasznosításig vagy ártalmatlanításig.  

Nulla szén-dioxid-kibocsátás  

Olyan termék vagy szolgáltatás leírására használt kifejezés, amelynek előállítása és/vagy működtetése során nem keletkezik CO2- vagy üvegházhatású gázkibocsátás.  

Nulla hulladék  

Az a cél, hogy ne kerüljön hulladék lerakóba vagy égetés útján ártalmatlanításra. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail