Négy lépés a fenntarthatósági küldetés meghatározásához

Küldetésnyilatkozat nélkül előfordulhat, hogy felérsz a létra tetejére, majd rájöz, hogy rossz épületnek támaszkodtál! - Dave Ramsey

A fenntartható vállalkozássá válás a prioritások meghatározásával és a fenntarthatósági küldetésnyilatkozat hivatalos megírásával kezdődik. Ez a nyilatkozat lesz az alapja az induló vállalkozás/projekt fenntarthatósági erőfeszítéseinek. A szervezet és az érdekelt felek számára biztosítja, hogy megértsék, mi a legfontosabb, és mit tehet a startup/projekt a bolygó védelme és az emberekkel szembeni társadalmi felelősségvállalás érdekében.   

A legtöbb esetben a startupod/projekted már rendelkezik egy átfogó küldetésnyilatkozattal. A fenntarthatósági nyilatkozat egy kiegészítés - nem egy új vállalati küldetésnyilatkozat. Vedd a szokásos küldetésnyilatkozatodat (feltéve, ha van ilyen), és gondold át, hogyan lehet ezt a küldetést a fenntartható szemszögből megvalósítani. Ez a cél. 

Hogyan írjunk fenntarthatósági nyilatkozatot  

Minden startupnak/projektnek, amely a Triple Balance ökoszisztémában szeretne dolgozni, létre kell hoznia egy fenntarthatósági nyilatkozatot, amely megragadja a startup/projekt zöld értékeit és kultúráját, elkötelezi a csapattagokat, és mindenkit arra ösztönöz, hogy zöldebbé és társadalmilag felelősségteljesebbé váljon.  

Egy hivatalos küldetésnyilatkozat kidolgozása a szervezetet egy szabvány és prioritásrendszer felé fogja elszámoltatni. A nyilatkozatnak meg kell ragadnia, hogy hogyan leszel társadalmilag és környezetvédelmi szempontból felelősebb, mint korábban, és bele kell menned az iparágad szempontjából releváns konkrétumokba. Azzal, hogy a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét hivatalos, nyilvános nyilatkozaton keresztül teszed hivatalossá, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatsz folyamatos javulást. 

Ez gyakran egy csoportos gyakorlat, amelyet egy ötletbörzén keresztül segítünk elő. A cél az, hogy megragadjuk az értékek és a fenntarthatósági célkitűzések lényegét, de próbáljunk meg néhány fő prioritásra és központi témára összpontosítani. Végül a küldetésnyilatkozatának így kell hangzania:  

  • világos - kerüld a szakzsargont és a ködös kifejezéseket; fogalmazz meg konkrét intézkedéseket és célokat.  
  • tömör - egyszerű és lényegre törő; elég rövid ahhoz, hogy megjegyezhető és átfogalmazható legyen.  
  • Hasznos - segít megmagyarázni a prioritásokat; arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy a vállalati és zöld küldetésnyilatkozathoz igazodó dolgokat tegyék.  
  • A tökéletes küldetésnyilatkozatra nincs egyetlen recept, de a zöld küldetésnyilatkozat gyakran három részből áll: 

1. Miért - Miért fontos számunkra a fenntarthatóság?  Miben hiszünk?  

2. Cél - Mi a végső célunk?  Mit fogunk tenni? Mit akarunk elérni?  

3. Sikerkritériumok - Hogyan mérjük a sikert? Hogyan néz ki a jövőbeli vállalatunk? 

Példák - vállalati fenntarthatósági küldetésnyilatkozatok  

Patagonia: "A legjobb terméket gyártani, nem okozni felesleges kárt, az üzletet arra használni, hogy inspiráljon és megoldásokat valósítson meg a környezeti válságra".    

Starbucks: Elkötelezettek vagyunk a magas minőségű, etikusan vásárolt és felelősségteljesen előállított termékek kínálata iránt. Elkötelezettek vagyunk a lehetőségekhez vezető utakba való befektetés mellett az oktatás, a képzés és a foglalkoztatás révén. Elkötelezettek vagyunk a környezeti lábnyomunk minimalizálása mellett, és arra inspirálunk másokat, hogy ugyanezt tegyék.  

Nike: Küldetésünk, hogy mindent megtegyünk az emberi lehetőségek bővítése érdekében. Ezt úgy tesszük, hogy úttörő sportinnovációkat hozunk létre, termékeinket fenntarthatóbb módon állítjuk elő, kreatív és sokszínű globális csapatot építünk, és pozitív hatást gyakorolunk azokra a közösségekre, ahol élünk és dolgozunk. 

A négy lépés  

Ismerd meg a vezetőket  

Minden iparág másképp hat a környezetre, és minden vállalat egyedi termékekkel, szolgáltatásokkal, műveletekkel és helyzetekkel rendelkezik. Végezz őszinte felmérést arról, hogy valójában melyek a környezetedre gyakorolt nagy hatásai, hogy olyan küldetést dolgozhass ki, amely valóban a javításra való képességedről szól.  Nincs egyetlen általános zöld küldetésnyilatkozat, amely mindenki számára működne. 

Egy szoftvercég például dönthet úgy, hogy az üzleti utazások, az adatközpontok energiafelhasználása és az irodahelyiségek gyakorolják a legnagyobb hatást a környezetre. A zöld küldetésüknek azokra a területekre kell összpontosítania, amelyek a leginkább relevánsak a működésük szempontjából. Egy étterem meghatározhatja, hogy az élelmiszerforrások, a hulladékáram és a fűtés/hűtés a legfontosabbak. Olyan nyilatkozatot kell készíteniük, amely ehelyett ezeket a mozgatórugókat ismeri el. 

Mondd el a saját történeted  

Tarts nyílt megbeszélést csapatoddal vagy a megbízható szövetségeseiddel a jelenlegi fenntarthatósági történetedről és jövőképedről. Beszéljétek meg, hogy mit tesztek már most, és mit terveztek tenni. Ide tartozhat az energiahatékonyság növelése, a hulladékcsökkentés, a szénlábnyom csökkentése, a környezetszennyezés minimalizálása, a műanyag eltüntetése, a gyártás módjának megváltoztatása, más fenntartható vállalatoktól való beszerzés. 

Használd a képzeleted, hogy elképzeld, hogyan fog kinézni a vállalat néhány év múlva, ha már fenntarthatóbbá vált. Minél konkrétabb a fenntarthatósági történeted, annál jobb. Írd le a főbb zöld kezdeményezéseket és fejlesztéseket, amelyeket már megtettél, és azokat, amelyeket még be akarsz vállalni. Íme egy lista a megvitatandó területekről: 

Energy 

Office Space 

Operations

Waste  Employee Policies  Manufacturing Process 
Travel  Inclusion  Waste 
Transportation  Materials  Pollution 
Water  Products  Services 
Charities    Local Community 

Prioritások 

Ha megvan a kezdeményezések listája, beszéld meg, hogy melyek azok, amelyek a legnagyobb hatással bírnak és a legfontosabbak.  Töröld azokat, amelyek jelentéktelenek, nem fontosak vagy nem túl nagy hatásúak. Amint a listáról lekerült a legfontosabb 5-10 kezdeményezés, próbálj meg egy rövidebb listát összeállítani. 

E lépés utolsó része a kezdeményezések rangsorolása prioritásuk és hatásosságuk alapján. Ennek meghatározásához használd a hatás/ráfordítás mátrixot: 

Írd meg nyilatkozatod  

Az utolsó lépés a küldetésnyilatkozat megírása a fentiekben prioritásként meghatározott fenntarthatósági célok alapján. Valószínűleg vissza fogsz menni, és csökkenteni fogod a szószátyárságot. A jó küldetésnyilatkozatok több funkciót is ellátnak, célokat határoznak meg, és hosszú ideig élnek, ezért mindenképpen szerkesszük meg, és juttassuk el arra a pontra, hogy izgatottak legyünk miatta, és higgyünk benne. 

A küldetésnyilatkozatot többféleképpen is elkezdheted. Íme néhány javaslat:  

Mi...  

Küldetésünk...  

Célunk...  

Elkötelezettek vagyunk a...  

Küldetésnyilatkozatodnak magja azt írja le, hogy mit fogsz ténylegesen tenni. Íme néhány példa:  

... megszüntetjük a hulladékot és a környezetszennyezést  

... fenntarthatóbbá tesszük termékeinket  

... energiahatékonyak leszünk  

... tiszta energiaforrásokat használunk  

... újrahasznosítunk mindenhol, ahol csak lehetséges  

... tisztességesen bánjunk a munkavállalóinkkal  

... legyünk sokszínűek és befogadóak  

... működjünk együtt fenntartható vállalatokkal  

A küldetésnyilatkozat utolsó része a végső célokat fogalmazd meg. Íme néhány javaslat:  

... a környezet megóvása  

... a bolygó védelme  

... hogy javítsuk a közösségünket  

... minimalizáljuk a szénlábnyomunkat  

... a hulladékmentesség elérése érdekében  

... hogy szén-dioxid-semlegesek legyünk 

Fenntarthatósági küldetésnyilatkozat példák  

Az alábbi általános zöld küldetésnyilatkozatok adhatnak néhány ötletet, és felpezsdíthetik a kreativitásodat. 

  • Minden termékünk újrahasznosított anyagokból és környezetbarát energiaforrásokból készül.   

  • Olyan gyártási folyamatot fogunk alkalmazni, amely megakadályozza a hulladék keletkezését, és csökkenti a gyártási anyag-, energia- és személyzeti igényeket.  

  • Fejlesztési, gyártási és ellátási folyamataink minimalizálják a környezetszennyezést, és 100%-ban megfelelnek a környezetvédelmi jogszabályoknak.  

  • Minden tevékenységünket következetesen a fenntarthatóság elveire fogjuk alapozni, hogy megvédjük bolygónkat és jövőnket.  

  • Minden tevékenységünk társadalmilag felelős és fenntartható lesz az élhető környezet megőrzése érdekében.  

  • A teljes értékláncunk és minden folyamatunk szilárdan a fenntartható gazdaságosságban fog alapulni.  

  • Olyan innovatív termékeket fogunk kínálni, amelyek élettartamuk során végig rendkívül hatékonyak maradnak, és támogatják a fenntartható energiaellátást.   

  • Minden működésünk és üzleti gyakorlatunk a fenntarthatóság elvein fog alapulni.  

  • Ellátási láncaink megfelelnek majd az elismert nemzetközi szociális és környezetvédelmi normáknak (az ENSZ Globális Megállapodásának megfelelően), és beszállítóink tisztában lesznek fenntarthatósági célkitűzéseinkkel, és támogatják azokat.  

  • Tiszta energiát fogunk használni minden létesítményünk energiaellátásához és a teljes értékláncunkhoz, hogy minimalizáljuk a CO2-kibocsátást. 

  • Biztonságos és egészséges munkahelyeket kínálunk tisztességes bérekkel.  

  • Sokszínű, részvételen alapuló vállalati kultúrát tartunk fenn, amely optimális feltételeket teremt a munkavállalók fenntartható elkötelezettségéhez.  

  • Elkötelezettek vagyunk a helyi munka mellett, hogy javítsuk közösségünk társadalmi, gazdasági és környezeti jólétét.  

  • Célunk, hogy javítsuk közösségünk környezetét azáltal, hogy a környékbeli vállalkozásokkal, közösségi vezetőkkel és szomszédainkkal együttműködve tiszta és biztonságos helyet teremtünk, ahol élni és dolgozni lehet.  

  • Elkötelezettek vagyunk a fenntartható jövő, valamint a közösség társadalmi, gazdasági és környezeti jólétének javítása mellett.  

  • Elkötelezettek vagyunk a fenntartható jövőt elősegítő környezeti fejlesztések mellett, amelyek társadalmi és gazdasági javulást eredményeznek a közösségben, ahol üzleti tevékenységet folytatunk.  

  • Munkavállalóinknak kiváló munkakörülményeket biztosítunk, és méltósággal és tisztelettel bánunk velük.  

  • Szolgáltatásainkat úgy nyújtjuk, hogy minimalizáljuk a környezeti hatásokat és elősegítjük az üzleti integritást.  

  • Küldetésünk a fenntarthatóság előmozdítása a globális ellátási láncban azáltal, hogy a fenntarthatóságot beépítjük a teljes beszerzési folyamatba. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail