Românii sunt antreprenori: Întrebări frecvente

Înscrierile pentru Românii sunt antreprenori sunt deschise în perioada 12 octombrie – 12 noiembrie 2023. Iată de ce informații au nevoie antreprenorii care vor să intre în cursa pentru unul dintre premiile în valoare totală de 100.000 de euro.

Am răspuns mai jos la cele mai frecvente întrebări primite până acum și am reluat criteriile de eligibilitate pentru competiție. Te invităm să parcurgi toate aceste informații înainte de a aplica și să ne scrii pe contact@startarium.ro dacă ai și alte întrebări despre această ediție. 

1. Cum știu dacă businessul meu este eligibil?

Înainte să-ți faci planuri cu premiul cel mare, de 40.000 de euro, asigură-te că îndeplinești criteriile de eligibilitate din regulament. Cele de bază sunt:

  • Ești persoană juridică, deții o societate comercială 
  • Pentru categoria Startup: afacerea ta are o vechime între 1 și 3 ani la momentul deschiderii înscrierilor, adică a fost înmatriculat la Registrul Comerțului în perioada 12 octombrie 2020 – 12 octombrie 2022.
  • Pentru categoria Runnung Ops: afacerea ta are o vechime de peste 3 ani la momentul deschiderii înscrierilor, adică a fost înmatriculat la Registrul Comerțului înainte de 12 octombrie 2020, și a generat venituri din comercializarea produselor/serviciilor prezentate în formularul de aplicare.

2. Ce fel de entități juridice pot participa? 

Pentru competiția PitchDay din cadrul Românii sunt antreprenori sunt eligibile doar societățile comerciale, înregistrate în România. Pentru evitarea oricărei confuzii, nu pot participa în competiție:  

  • persoane juridice constituite cu statutul de „filială”
  • afaceri care au câștigat premii la o competiție similară organizată de Startarium și Impact Hub, dacă aplică cu aceeași idee

3. Am un business cu peste 3 ani vechime, dar vreau să aplic cu un model de business nou. La ce categorie mă încadrez?

Indiferent cât de vechi e modelul de business cu care te înscrii în competiție, vei putea concura numai în categoria corespunzătoare vechimii SRL-ului cu care aplici (1-3 pentru Startup, peste 3 ani pentru Running Ops).

4. Pot să aplic la Românii sunt antreprenori – PitchDay dacă am doar o idee de business?

Secțiunea PitchDay este o competiție pentru afaceri înregistrate la Registrul Comerțului în perioada 12 octombrie 2020 – 12 octombrie 2022 (pentru categoria Startup) și, respectiv, înainte de 12 octombrie 2020 (pentru categoria Running Ops) și care au deja activitate. Pentru a aplica la PitchDay este de asemenea necesar ca produsul/serviciul tău să fi ajuns măcar în stadiul de prototip, pentru a putea demonstra că primii pași au fost deja făcuți, și să ai o echipă cu care proiectul să poată continua susținut după finală.

Dacă nu deții un business și nu poți demonstra realizarea unor primi pași spre lansare, poți aplica doar la secțiunea Ideea ta.

5. Pot să aplic la Românii sunt antreprenori – Ideea ta dacă am deja un business?

Da. Secțiunea Ideea ta este o competiție de video pitch-uri care descriu idei de afaceri – indiferent că acestea există doar la stadiul de idee sau sunt deja dezvoltate în afaceri funcționale. 

6. Care sunt diferențele între criteriile de eligibilitate și criteriile de evaluare?

Criteriile de eligibilitate sunt cele în funcție de care aplicația ta va fi sau nu acceptată de organizator pentru etapa de preselecție. Aplicațiile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor fi apoi:

  • Supuse votului publicului, la secțiunea Ideea ta.
  • Analizate de un juriu conform criteriilor de evaluare, la secțiunea PitchDay. Criteriile de evaluare sunt:
    • Oportunitatea afacerii și potențialul ei de creștere 
    • Analiza modelului de afacere precum și a strategiei de dezvoltare 
    • Fezabilitatea financiară și sustenabilitatea pe termen lung 
    • Aptitudini, experiență și angajamentul echipei de management 
    • Impactul în comunitate, în economie și de mediu

7. Ce ce întâmplă dacă mă înscriu în categoria greșită?

O înscriere în categoria greșită va fi declarată neeligibilă și nu va putea merge mai departe în competiție. Noi nu vom realoca automat înscrierile în categoria corectă.

8. Cum se derulează competiția Românii sunt antreprenori - PitchDay?

În perioada 12 octombrie - 12 noiembrie, aplici online. Dacă businessul tău îndeplinește toate criteriile de eligibilitate descrise în regulament, nu îți mai rămâne decât să te înscrii în competiție. Află de aici ce trebuie să faci pentru a te înscrie! 

În perioada 13-20 noiembrie are loc etapa de preselecție a participanților. În acest interval, comisia de jurizare Românii sunt antreprenori evaluează aplicațiile eligibile și selectează cele 35 de startupuri care vor participa la semifinala PitchDay Startup de pe 29 noiembrie 2023 și cele 21 de businessuri care vor participa la semifinala online PitchDay Running Ops din 24 noiembrie 2023.

Pe 29 noiembrie vor avea loc semifinala PitchDay Startup și finalele categoriilor Startup și Running Ops, în urma cărora juriul va alege câștigătorii premiilor în valoare totală de 90.000 de euro.

Înscrie-te la Românii sunt antreprenori

Regulamentul complet Românii sunt antreprenori e disponibil aici.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail