Retrospectivă 2022: cum a arătat ecosistemul antreprenorial, la Impact Hub Bucharest

Cu siguranță anul 2022 a fost un an plin de provocări pentru majoritatea afacerilor din orice domeniu, dar în special pentru antreprenori. Pentru mulți dintre aceștia, 2022 a reprezentat un an definitoriu pentru anumite decizii de business, pe când, pentru alții, un an de creștere și extindere.

Descoperă în materialul de mai jos cum a fost 2022 pentru managerii de proiecte ai Impact Hub Bucharest & Startarium și ce oportunități a deschis sau închis anul acesta. Mulțumirile pentru contribuții și insight-uri merg către:

  • Georgiana Ion – Program Manager Agrifood @ Impact Hub Bucharest și coordonator EIT Food România 
  • Irina Ghidarcea – Program Manager - Social Innovation @ Impact Hub Bucharest 
  • Lucia Radu – Program Manager - International Programs @ Impact Hub Bucharest
  • Raluca Grigore – Sustainability & Climate Program Manager @ Impact Hub Bucharest 

Cum arată ecosistemul agrifood, verde și cel al antreprenoriatului social

"În acest moment, ecosistemul agrifood din Romania este în creștere. Un dezavantaj poate fi faptul ca antreprenorii se concentrează de multe ori pe afaceri mici, greu de scalat. Cred că aici ecosistemul poate fi educat către o strategie de creștere și scalare", spune Georgiana Ion – Program Manager Agrifood. "Dintre startupurile pe care le-am ajutat sau le-am susținut anul acesta, am identificat nevoi de sprijin, de informare, educație și finanțare", mai adaugă ea.  

Pentru Lucia Radu – Program Manager - International Programs, 2022 a fost un an de lucru cu grupuri foarte diverse, tineri, seniori, femei, migranți și refugiați, persoane cu dizabilități, creativi, toți în context de antreprenoriat. "În toate programele am întâlnit anul acesta fenomenul de etichetare, de incluziune prin excluziune, de polarități și definire a grupurilor. În 2022 am învățat lecția umilinței de la grupurile dezavantajate cu care am lucrat, dar în același timp, mi s-a confirmat faptul că aceste grupuri sunt mai înclinate să rezolve problemele sociale și că există pe lângă multă motivație, creativitate și modele noi pe care le aduc în activitatea tipică a incubatoarelor", mai adaugă ea.

"Pentru mine este foarte important impactul pe care îl am în programe, iar anul 2022 mi-a arătat că poți avea impact semnificativ și prin afaceri mici, nu doar prin unicorni", a împărtășit Lucia. 

Pentru proiectele coordonate de Irina Ghidarcea – Program Manager - Social Innovation, cele mai valoroase insighturi de la participanți s-au legat mult de subiectul comunitate.

"Cel mai valoros sprijin pentru un antreprenor vine din partea unei comunități diverse formată din tot felul de aliați: mentori, consultanți, experți, antreprenori, colegi participanți în program, invitați în diverse evenimente", spune Irina. 

"Pentru programele dezvoltate am angrenat peste 100 de aliați la care antreprenorii să poată apela, de la care să poată învăța și cu care să construiască mai departe modele de business mai bune, conectate la probleme reale ale societății, cât și sustenabile financiar", a mai adăugat ea. 

În ceea ce privește domeniul green startups, în cadrul programului de accelerare Black Sea ClimAccelerator 2022, cele mai relevante instrumente pentru startupuri au fost cele care le oferă posibilitatea să-și măsoare impactul asupra mediului și care le permite, la rândul lor, să ofere rapoarte clienților lor. Raluca Grigore – Sustainability & Climate Project Manager ne-a dezvăluit că printre nevoile startupurilor se numără, desigur, finanțarea, care în România este încă la un nivel scăzut, cât și componenta de consultanță în diferite domenii care contribuie semnificativ la dezvoltarea acestora. 

Inițiative și oportunități de învățare dezvoltate anul acesta

"În zona de agrifood, focusul a fost pe plan local, înspre a crea intervenții relevante pentru mai multe tipuri de beneficiari - de la tineri studenți care se pregătesc să devină următorii agricultori și anterprenori în domeniul agrifood, la antreprenori early-stage care își doresc să-și crească ideile, până la zona de autorități publice și implicarea lor în diverse inițiative și oportunități la nivel european", spune Georgiana Ion.

Am continuat cu desfășurarea activităților precum Agrifood Innovation Summit 2022 și lansarea Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 în care am mapat startupurile agritech din România și trendurile existente pe plan local, dar și dificultățile cu care se confruntă acestea. Un alt punct de interes pentru noi a fost și deschiderea oportunităților pe teme specifice legate de sustenabilitate în evenimentul "Roundtable on GHG emissions from agriculture" sau workshopul dedicat producatorilor locali despre strategia "Farm to fork" - Workshop Farm to Fork – De la concept la soluții aplicabile

Alte proiecte dezvoltate anul acesta de Impact Hub Bucharest ca EIT Food Hub România, coordonate de Georgiana Ion: Workshop  Joburile viitorului în industria agroalimentarăWorkshop Get the start(up) in agrifood, Bootcamp EWA – Empowering Women in Agrifood, ideathonul Challenge Labs 2022

"Am creat, spunem noi, un cerc de învățare pentru antreprenorii sau talentele anterprenoriale care intră sau se alătură inițiativelor noastre. Anul acesta a fost despre a susține antreprenoarele cu cunoștințe de bază despre antreprenoriat, cât și studenții", adaugă Georgiana.

"Mai mult, am îndrumat și consiliat peste 10 startupuri să aplice la programe cu finanțare internațională dezvoltate și implementate de EIT Food", adaugă aceasta.   

În 2022, Irina Ghidarcea a coordonat programe ale Impact Hub Bucharest și Startarium care au avut în centrul lor organizații și business-uri cu impact social: Innovators for Children (acceleratorul ajuns la a IV-a ediție în care susținem proiecte tech pentru wellbeingul copiilor), Startarium4GOOD și Startarium 4GOOD Local Editions (programele de scalare a impactului, dedicate afacerilor sociale)." În cadrul acestor programe am lucrat cu peste 130 de startupuri și ONG-uri pe care le-am ajutat să își definească ideea de business, să își valideze prototipul, să își lanseze produsul sau să își crească impactul", spune ea. 

Anul acesta Impact Hub Bucharest a organizat a doua ediție a Black Sea ClimAccelerator în România (Accelerator al startupurilor verzi), unde au participat 32 de startupuri verzi în etapele early stage, MVP și growth. "Fiind la a doua ediție a Black Sea ClimAccelerator în România, am putut observa creșterea accelerată a startupurilor cu care am lucrat anul trecut și ne bucurăm de investițiile ridicate de acestea în 2022, lucru de care suntem foarte mândri" ne-a dezvăluit Raluca Grigore – Sustainability& Climate Program Manager.

"Direcția de sustenabilitate și climă este una care crește gradual, lucru ce poate fi observat atât din maparea ecosistemului startupurilor verzi realizată de Impact Hub Bucharest pentru al doilea an consecutiv în România, cât și prin implicarea partenerilor noștri în acest program, precum și prin interesul crescut din media față de startupurile din program", a adăugat Raluca. 

Trenduri & co

Trendurile în agrifood care se definitivează în prezent sunt în zona de sustenabilitate, susținerea tinerilor pentru a activa în acest sector și zona de procesare a materiei prime. "Participarea noastră în cadrul conferințelor și evenimentelor EIT Food ne-a ajutat să ne conectăm la nivel european la ultimele trenduri, activități și ne-a oferit posibilitatea de a crea conexiuni împreună cu actori din diverse țări și ecosisteme", ne-a împărtășit Georgiana Ion. 

Deși se pune tot mai mult accent pe incluziune, la nivel european, cel puțin, Lucia Radu a descoperit anul acesta în programele internaționale dezvoltate că persoanele pe care le numim dezavantajate nu vor decât să fie tratate egal, să nu resimtă diferențe în abordare sau comunicare. 

Pe de altă parte, o temă importantă atunci când lucrăm mai ales cu ONG-uri este insuflarea unui mindset de business. "Un business care nu pierde din vedere impactul pozitiv în societate, dar care implementează procese, instrumente și mecanisme de business care ajută organizația să fie mai performantă, eficientă și care definește produse și servicii monetizabile care îi asigură sustenabilitatea și îi permite să producă acel impact în continuare", ne-a dezvăluit Irina Ghidarcea.  

Planuri și gânduri pentru 2023

"Pentru anul viitor plănuim să aducem un concept de discuții cu antreprenori de succes și anteprenori inovatori pe teme de interes precum agricultura sustenabilă și de precizie, strategia farm to fork, reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră și altele. De asemenea, plănuim să lansăm și să implementăm o nouă ediție a pre-acceleratorului EWA - Empowering Women in Agrifood și să ne axăm pe crearea de oportunități de pregătire în zona de procesare pentru agrifood", spune Georgiana Ion.

"Munca din ONG-uri și business sociale este una foarte valoroasă și ne dorim să continuăm să le sprijinim așa cum ne pricepem noi cel mai bine, anume prin educație antreprenorială, resurse și mentorat", adaugă Irina Ghidarcea.

Lucia Radu sumarizează anul cu o întrebare: "Cum putem defini împreună calea antreprenoriatului pentru toți, fără să definim grupuri, care de fapt, creează diviziune?", ne-a spus ea.


Acestea sunt câteva dintre lecțiile anului 2022 împărtășite de project managerii Impact Hub Bucharest. Urmărește Startarium și pentru alte povești de succes și ia-ți inspirația necesară pentru a o construi pe a ta. 

Ne revedem în 2023 cu resurse, oportunități noi, precum și motivația de a lansa și a dezvolta startupuri de succes. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail