SWOT elemzés használata egy kezdeményezés értékelésére

A SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats) gyakorlati eszköze a kezdeményezés erősségei és gyengeségei reális, tényeken alapuló, adatokon alapuló áttekintésének megkönnyítésére.

A SWOT egy Albert Humphrey által létrehozott stratégiai tervezési eszköz az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek értékelésére, amely magában foglalja a cél meghatározásának képességét, majd azonosítja azokat a belső és külső tényezőket, amelyek kedvezőek és kedvezőtlenek a cél eléréséhez. 

A SWOT-elemzés egy egyszerű, de hasznos keretrendszer a tervezett tevékenység erősségei, gyengeségei, lehetőségei és veszélyei elemzésére, bevonja a tervezési folyamatot a megalapozottabb stratégia és tervezés garantálása érdekében. 

Segít abban, hogy építsen arra, amit jól csinál, hogy foglalkozzon azzal, ami hiányzik, minimalizálja a kockázatokat, és a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a lehetőségeit a sikerre. 

  • Erősségek: Melyek terméke/szolgáltatása legjobb tulajdonságai? Mit kínálsz az embereknek, amit mások nem tudnak vagy nem? 

  • Gyengeségek: Milyen átlagos jellemzői vannak termékének/szolgáltatásának, amit mások sokkal jobban teljesítenek?  Mik a hiányosságok? 

  • Lehetőségek: Melyek azok a területek, amelyekben a cége boldogulhat, és amelyeket jelenleg nem használ ki? 

  • Veszélyek: Melyek azok a külső tényezők – versenytársak, fogyasztói kereslet, gazdasági feltételek –, amelyek megnehezíthetik vállalkozása sikerét? 

SWOT-elemzés

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail