Impactul intervențiilor creative în organizații

Care sunt rezultatele concrete ale acestor intervenții creative în organizații?

Pe baza celei mai detaliate lucrări pe subiect, Artistic interventions in organisations: finding evidence of values‐added de Ariane Berthoin Antal și Anke Strauß, cele mai semnificative efecte ale intervențiilor creative în cadrul organizațiilor pot fi grupate după cum urmează: 

Relații  

Intervențiile creative creează contexte în care ies la suprafață elemente ale relațiilor din interiorul echipelor și care, în mod normal, nu sunt exprimate în modul de lucru de zi cu zi. Aflând lucruri noi despre colegii lor, uneori oamenii își schimbă opiniile despre aceștia și încep să își consolideze rețeaua socială la locul de muncă, încurajând în același timp respectul și încrederea față de ceilalți din organizație.  

Acest lucru se întâmplă nu numai pentru relațiile interne, ci și pentru cele externe - de exemplu, atunci când intervențiile creative implică participarea unor persoane din afara organizației (de exemplu, o expoziție).  

Cultura organizațională, leadership și climatul de lucru  

Intervențiile creative îmbunătățesc normele dintr-o organizație și uneori felul în care oamenii se raportează la valorile acesteia. 

În plus, unele intervenții artistice pot sprijini dezvoltarea leadership-ului, de exemplu în cadrul unor ateliere experimentale pe tema leadership-ului în muzică și teatru.  

În cele din urmă, atmosfera primitoare și noutatea intervențiilor creative contribuie la o atmosferă de lucru pozitivă.

Dezvoltare personală  

Dezvoltarea personală este efectul pozitiv generat de dezvoltarea organizațională. Este legată de descoperirea de sine, creșterea personală, creșterea încrederii în sine și asumarea de riscuri, dezvoltarea de noi abilități, precum și capacitatea de a gândi în moduri noi, comunicarea și abilitățile artistice. 

Studiile privind intervențiile creative susțin concluzia că participanții învață și aplică practici și instrumente pe care le pot transfera din experiența lor în munca de zi cu zi și, adesea, în viața de zi cu zi, în general.  

Modalități de lucru colaborative și artistice   

În mod clar, colaborarea are un impact pozitiv asupra productivității. Intervenția creativă întrerupe rutinele și felurile de lucru ”tradiționale” din organizații, iar echipa e încurajată să își dezvolte capacități deosebit de importante pentru inovare și rezistența la schimbare. 

În plus, acțiunile inedite pentru mediul de lucru de zi cu zi ajută oamenii să exploreze forme de exprimare artistică, să încerce noi activități și să își cultive propriile talente native. 

De obicei, intervențiile creative îi "forțează" pe participanți să iasă din zona lor de confort și să experimenteze noi modalități de interacțiune profesională și umană - toate acestea fiind esențiale pentru inovare.  

Pentru că artiștii și creativii sunt obișnuiți să lucreze cu rezistența inițială, o folosesc ca sursă de energie pentru proces, în timpul căruia stabilesc o relație de încredere cu participanții, care au curajul să încerce lucruri noi și să iasă din zona lor de confort. 

A vedea mai mult și altfel  

Cu siguranță, intervențiile creative stimulează reflecția, lărgirea perspectivelor și analizarea mediului în care se află, sensul muncii lor, valorile care stau la baza organizației. Acest proces de introspecție îi ajută să poată ”gândi în afara cutiei", să vadă și să facă lucrurile diferit.

Engagement și implicare

În timpul intervențiilor creative, participanții au ocazia de a interacționa în mod direct cu artistul și practicile sale, dar și între ei - sunt stimulați și energizați.   

Pentru că pot fi inspirați de aceste efecte pozitive, sunt și mai dispuși să acționeze, să facă lucrurile diferit și să conecteze la emoțiile proprii și ale celorlalți. Pot reflecta asupra felului în care se simt la locul de muncă (iar acesta poate avea atât valențe pozitive, cât și negative), în care își gestionează emoțiile și cum pot facă asta mai bine.

Dacă se conectează conștient cu sentimentele lor, ei descopere cum să le gestioneze și să ia decizii în consecință, urmându-și instinctul - iar acest lucru este foarte important mai ales în situații de incertitudine și ambiguitate. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail