A kreatív beavatkozások pozitív hatása a szervezetekben

Mik az ilyen beavatkozások konkrét eredményei?

A legrészletesebb empirikus kutatások alapján Művészeti beavatkozások a szervezetekben: Ariane Berthoin Antal és Anke Strauß által hozzáadott értékek bizonyítéka, a szervezeteken belüli kreatív beavatkozások legjelentősebb hatásai az alábbiak szerint csoportosíthatók: 

Kapcsolatok 

A kreatív beavatkozások lehetőséget kínálnak olyan tevékenységek végzésére, amelyek olyan szempontokat tárnak fel a munkatársakkal és a vezetőkkel kapcsolatban, amelyek általában nincsenek jelen a napi munkában. Azáltal, hogy új dolgokat tudnak meg kollégáikról, az emberek néha megváltoztatják a róluk alkotott véleményüket, és meglepő folyamatot indítanak el a munkahelyi közösségi hálózatuk bővítésében, miközben a szervezetben a mások iránti tiszteletet és bizalmat erősítik. 

Ez nemcsak a belső kapcsolatoknál történik, hanem a külső kapcsolatoknál is – például amikor a kreatív beavatkozások szervezeten kívüli személyek részvételével járnak (pl. kiállítás). 

Szervezeti kultúra, vezetés és munkakörnyezet 

Az első tényező szorosan összefügg a kreatív beavatkozások előnyeivel a szervezet értékeinek és normáinak kezelésére irányuló folyamat fejlesztésében. 

Ezen túlmenően, egyes művészeti beavatkozások támogathatják a vezetés fejlesztését, például a zenei és színházi vezetés különböző megközelítéseinek megtapasztalását célzó workshopokon. 

Végül a barátságos légkör és a kreatív beavatkozások „friss” dimenziója javítja a munkakörnyezetet. 

Személyes fejlődés 

A személyes fejlődés az a pozitív hatás, amelyet a szervezeti fejlődés generál, amely összefügg önmagunk felfedezésével, a személyes növekedéssel, a megnövekedett önbizalommal és kockázatvállalással, új készségek fejlesztésével, valamint az új gondolkodási képességgel, kommunikációval és művészi képességekkel.  

A kreatív beavatkozásokkal foglalkozó tanulmányok alátámasztják azt a következtetést, hogy a résztvevők megismerik és alkalmazzák ezeket a gyakorlatokat és eszközöket, amelyeket be tudnak vinni a mindennapi munkába, és  gyakran a magán életükbe is. 

Együttműködő és művészi munkamódszerek 

Nyilvánvaló, hogy az együttműködésen alapuló módszere nagy valószínűséggel pozitív hatással lesznek a termelékenységre. A kreatív beavatkozás által kínált lehetőség a rutinok és a szervezetek intézményesített munkamódszereinek megszakítására támogatja a szervezet munkatársait az innováció szempontjából különösen fontos képességek fejlesztésében, valamint a többértelműséggel és a változásokkal való megbirkózás képességében is. 

Ennek az az oka, hogy a váratlan helyzetek kezelése és az újdonság iránti nyitottság, a művészi formák elfogadása, a folyamatban való bizalom javítja magát a folyamatot, amikor új ötletekkel és lehetőségekkel foglalkozunk. 

Általában a kreatív beavatkozások valamilyen módon „kényszerítik” a résztvevőket, hogy kilépjenek komfortzónájukból, és újfajta szakmai és emberi interakciókat próbáljanak ki. Az innovációhoz azonban különböző megközelítések kipróbálása szükséges. 

Mivel a művészek és kreatívok hajlamosak az ellenállással mint válasszal dolgozni, ez természetesen olyan energiaforrássá válik, amellyel kreatívan dolgozhatnak, és bizalmi folyamatot indíthatnak el a résztvevőkkel, akik bátran kimozdulnak a komfortzónájukból, és az új módszereket a gyakorlatba ültetik. 

Többet és másképp látni 

A kreatív beavatkozások reflexióra, a távlatok tágítására, a jelen állapotok tudatosítására ösztönöznek, és segíthetnek a szemléletváltásban, a munkánk céljának, szervezetünk alapját képező értékek megkérdőjelezésében vagy tudatosításában. Az ilyen elmélkedés a „dobozból való gondolkodáshoz” vezet, hogy másként lássunk és tegyünk valamit. 

Aktiválás 

A kreatív beavatkozások során a résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy a művésszel, a művészi gyakorlatokkal és egymással pozitívan érintkezzenek, ösztönözve, energizálva legyenek. 

Mivel ezek a pozitív hatások inspirálóak, arra is ösztönzik őket, hogy cselekedjenek, és másként tegyenek dolgokat, és foglalkozzanak a saját érzelmeikkel. Lehetőségük van arra, hogy reflektáljanak az érzéseikre, mind pozitív, mind negatív irányba, nyíltan közeletítség meg őket, ami lehetővé teszi számukra az érzelmek jobb megértését és a korrekciós lépések megtételét. 

Az érzéseikhez való közelebb kerülés lehetővé teszi számukra, hogy felismerjék, hogy hogyan kezeljék őket, és ennek megfelelően irányítsák döntéseiket és cselekedeteiket (zsigeri érzés), amely kompetencia különösen fontos a bizonytalan és a kétértelmű helyzetekben. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail