Emberek, Bolygó és Jólét | A fenntartható vállalkozók jövőképe

A "szokásos üzletmenet" mondás most új értelmet nyert. A fogyasztók, az alkalmazottak és más érdekelt felek szemében már nem elegendő, ha az üzleti siker hagyományos normáinak megfelelünk. Ezért ebben a cikkben megismerheted a fenntarthatóság fontosságát, valamint azt, hogy a vállalkozásoknak és a vállalkozóknak miért kell beépíteniük azt az üzleti modelljükbe.

Miért fontos a fenntarthatóság? Az egyszerű válasz az lenne - mert a jövőnk függ tőle. Az üzleti fenntarthatóság és a pozitív hatás olyasvalami, amivel ma minden vállalkozás, mérettől függetlenül szembesül. Olyan valóban fenntartható átalakulással kell foglalkozni, amely integrálja a stratégiai és működési változásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az üzleti modellek felelősségteljesebben kezeljék társadalmi és környezeti hatásaikat.  

Az üzleti élet hármas alulról jövő megközelítése az emberek, a bolygó és a nyereség dimenzióit hozza összhangba, mint az üzleti élet kívánatos pozitív eredményeit. A fogyasztók és a felhasználók egyre inkább érdekeltek abban, hogy olyan vállalatokat támogassanak, amelyek összhangban vannak a meggyőződésükkel. Minden vállalkozástól (új, régi vagy alakulóban lévő) elvárják, hogy elkötelezze magát a fenntarthatóság mellett. A csapatok, az alkalmazottak, a vásárlók és az ügyfelek valóban érdekeltek a fenntarthatósági erőfeszítésekben, és ennek megfelelően hozzák meg foglalkoztatási és vásárlási döntéseiket.  

Egy példa egy olyan vállalatra, amely sikeresen alkalmazza ezt a modellt, a szabadtéri felszereléseket tervező Patagonia. A Patagonia, amely tanúsított B Corporation, nemcsak a környezetvédelmi ügyek előmozdítását helyezi előtérbe, hanem munkavállalóbarát munkakultúrájáról is ismert.  

A hármas alulról építkező keretrendszer megértése és működtetése lehetőséget kínál az optimalizálásra, az innovációra és a fejlesztésre a vállalkozói tevékenység és a projektek, valamint a már működő vállalkozások számára.  

Az emberek, a bolygó és a jólét átfogó figyelembevételével működő üzleti modell bevonása végső soron nagyobb rugalmassághoz és költségmegtakarításhoz, valamint az összes érintett fél általános sikeréhez vezet.     

Miközben az új üzleti modellek folyamatosan fejlődnek, még mindig sok munka vár a vállalkozókra és a szervezetekre, iparágtól, ágazattól és munkaköröktől függetlenül. A hármas alulról építkező keretrendszer és a körkörös üzleti modell megfontolásai révén a változtatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy stratégiailag bevonják a kollégákat és a vezetést. 

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak a fenntarthatósági utazásod során  

  1. Hogyan határozhatom meg a fenntarthatóságot a startupom/projektem számára? Az első lépés az, hogy meghatározd, mit jelent számodra a fenntarthatóság. Melyik területet szeretnéd felfedezni? A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett akarsz kiállni? A net-zro mellet köteleződsz el? A megújuló energia érdekel?  

  1. Én vagy a csapatom képzett a fenntarthatóság terén? Ha megtalálta a helyét, itt az ideje, hogy a csapatot is képezzék a fenntarthatóság területén. A csapat fejlesztése nagy részét alkotja a fenntartható üzleti kultúra megteremtésének, és ez a kezdeményezés rövid, közép- vagy hosszú távon is elindítható.  

  1. Hogy állnak a versenytársaim a fenntarthatóság terén? Meghatároztad, hogy mit jelent a fenntarthatóság a startuo/projekted számára, és elkezdted a csapatod oktatását a témában. Most elkezdheted a versenytársak elemzését. Ha például egy élelmiszer- és italgyártó vállalatod van, válassz ki két kis-, közép- és nagyvállalatot, és tanulmányod a fenntarthatósági erőfeszítéseiket. Miután megvizsgáltad a különböző méretű vállalatokat, jobban megértheted a saját pozíciód a téméban.  

  1. Hogyan kommunikálhatom ezt a témát ?: Tudják az emberek, hogy van fenntarthatósági programod? Érdekli-e az embereket, hogy van-e fenntarthatósági programod? Ha érdekli őket, mit szeretnének látni, hogy mit teszel?  

  1.  Hogyan méred az előrehaladást? A fenntarthatósági terv kidolgozása és végrehajtása csak az első lépés a folyamatban; meg kell mutatni, hogy a terv megvalósításával pozitív változást érsz el. 

  2. Miközben az új üzleti modellek folyamatosan fejlődnek, még mindig sok munka vár a vállalkozókra és a szervezetekre, iparágtól, ágazattól vagy munkaköröktől függetlenül. A hármas alulról építkező keretrendszer és a körforgásos üzleti modell megfontolásai révén a változást előidézőknek lehetőségük van arra, hogy stratégiailag bevonják a kollégákat és a vezetést a folyamatba.   

Mindezeket megismerhetsz ebben az e-tanfolyamban! Kezdjük el!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail