💊 Pastila #7: protestul contabililor, IMM-urile – preferate de angajați & oportunități pentru antreprenori

E perioada concediilor, toată lumea o lasă mai moale zilele astea și așa e și firesc. Chiar e un moment prielnic pentru o mică pauză. 😌 Fie că ne citești de la birou, de pe canapea, de pe șezlong sau din vârful muntelui - noi suntem bucuroși că ne citești! 🥰 Am reușit să strângem pentru „pastila” de azi doar știri pozitive, care să-ți reamintească ce varietate de resurse ai la îndemână ca antreprenor ca să-ți duci ideile ambițioase la nivelul următor. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!


  • Protestul contabililor a speriat-o pe Nicki Minaj. Contabilii, antreprenorii și economiștii au ieșit în Piața Victoriei pe 8 iulie ca să protesteze împotriva măsurilor fiscale adoptate de autorități fără consultare publică. Protestatarii au cerut, printre altele, eliminarea e-TVA, dar și a obligativităţii transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura. Nu știm ce impresie a avut acest protest asupra guvernanților, însă pentru participanții la festivalul SAGA a fost un adevărat seism: Nicki Minaj, care era cap de afiș pe 7 iulie, a anunțat cu doar 3 ore înainte de concert că nu va putea ajunge în România din cauza acestui „risc” identificat de echipa ei de securitate. 

  • Anul trecut, țara noastră a înregistrat un nivel record al finanțărilor obținute de la Banca Europeană de Investiții (BEI), cu un total de 4,1 miliarde euro, cel mai mare nivel de până acum. Suma reprezintă aproximativ 1,3% din PIB-ul României. Ascultă podcastul și află care a fost proiectul care a primit cea mai mare finanțare în 2023. 

  • Ai un startup greentech și un prototip de produs/serviciu deja validat pe piață? Atunci începând cu data de 10 iulie te poți înscrie la Romania ClimAccelerator, organizat de Impact Hub Bucharest, care a ajuns la a patra ediție.  

  • Asociaţia Inceptus România a dat startul a două programe de finanţare pentru idei de afaceri sociale din mediul urban și rural, pentru care deadline-ul de aplicare este luna octombrie. Ambele proiecte țintesc regiunile Nord-Vest şi Centru. Descoperă programele Inceptus Solidar și Air4Social și aplică și tu! 

  • Aproape 7 din 10 angajați români lucrează într-un IMM. Descoperă motivele pentru care afacerile mici sunt atractive pentru conaționalii noștri din episodul #7! 

În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine și două doze de învățare: 

 

  • Săptămâna aceasta am avut-o alături de noi pe Alexandra Popa, antreprenoare și creatoare Community Dinners, cu care am discutat despre cum susțin comunitățile creșterea organică în business. Află din webinarul Startarium nevoile la care trebuie să răspundă aceasta pentru a fi cu adevărat valoroasă pentru membrii săi și înscrie-te în mod gratuit la cursul Alexandrei de pe platforma Startarium eXperience - „O comunitate pentru afacerea ta”

  • Într-un studiu din 2018, realizat în SUA, Deloitte a descoperit că afacerile mici care sunt avansate din punct de vedere digital au venituri de două ori mai mari/angajat decât cele care nu fac marketing online sau e-commerce. Același studiu nota că 80% dintre afacerile mici nu folosesc la capacitate maximă instrumentele digitale existente. Chiar dacă nu îți vinzi produsele online, nu trebuie să uiți: consumatorii folosesc internetul pentru documentare, informare și distracție, deci mediul digital este un punct important de contact între tine și potențialii tăi clienți. Noi ți-am pregătit un infografic util și un articol detaliat despre 11 strategii de marketing care îți pot pune în valoare produsul, serviciul și brandul, în ciuda restricțiilor tale de buget pe care-l găsești aici

Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.      

La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea (știri) și toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.     

Grafica: Adina Stroe     

Muzica: Catch It - Yurii Semchyshyn pentru Pixabay

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail