💊 Pastila de antreprenoriat #5: e-TVA, finanțare continuă pentru startupuri și generative AI pentru businessuri mici

După un weekend prelungit în care toată suflarea s-a răspândit care la munte, care la mare, ne-am întors cu toții până la urmă la birou. Între timp însă s-au întâmplat câteva lucruri importante despre care, dacă nu ai auzit încă, îți povestim noi în episodul de azi. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!

Săptămâna aceasta discutăm despre lucrurile serioase cu care guvernul a surprins mediul de afaceri în plină vară. Vorbim despre e-TVA, dar și despre un instrument de finanțare continuă pentru startupuri. În plus, afli cum poți să folosești inteligența artificială generativă pentru a rezolva provocările unui business mic, printr-un use case aplicat. 


 

  • Vin noi modificări fiscale: e-Factura pentru persoane fizice, bonurile fiscale cu cod QR  și controversatul RO e-TVA. Utilizarea sistemului de facturare electronică se extinde pentru tranzacțiile B2C. Până pe 31 decembrie acest lucru e opțional, însă de la 1 ianuarie 2025, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura. În plus, casele de marcat vor tipări de acum pe bonuri coduri QR cu toate informațiile de identificare fiscală, inclusiv data și ora emiterii bonului și seria casei de marcat. Cea mai controversată măsură introdusă săptămâna trecută prin ordonanță de urgență a fost însă sistemul RO e-TVA, prin care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, vor primi, în spațiul privat virtual, decontul de TVA pre-completat. Dacă ai ținut evidența în e-Factura în mod corect, ce apare pe decont n-ar trebui să difere mult față de realitate. Dacă există diferențe semnificative de minim 20% sau 1.000 de lei între decontul pre-completat de ANAF și cel pe care l-ai depus tu ca și contribuabil, vei fi notificat prin SPV. După valul de nemulțumiri ale experților fiscali și organizațiilor antreprenoriale referitoare la sistemul e-TVA, Ministrul de Finanțe a anunțat că va reveni asupra textului ordonanței de urgență. Revenim în episodul următor cu un update. 

  • A intrat în vigoare legea care obligă firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale să accepte plăți prin mijloace electronice. Teoretic, de acum înainte ar trebui să fie posibil să plătești cu cardul oriunde, iar comercianții pot avea fie POS, fie un smartphone pe care să-l folosească pe post de terminal POS. 

  • SeedBlink introduce serviciul Rolling Facility, un serviciu ce oferă startupurilor acces continuu la strângerea de fonduri, asigurându-și astfel un flux constant de capital și menținerea stabilității operaționale. Spre deosebire de rundele tradiționale de finanțare, care cer încheierea tranzacțiilor în intervale de timp foarte scurte, Rolling Facility oferă un calendar flexibil și le permite fondatorilor să implice investitorii fără urgența obișnuită. 

  • După 15 ani de recesiune și austeritate și trei pachete de salvare care au venit cu condiții dure, Grecia a decis să introducă săptămâna de lucru de 6 zile, în locul celei clasice de 5. Află de ce din episodul #5 al Pastilei de antreprenoriat. 

În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine și o doză de învățare: 

  • Să presupunem că ai o pensiune într-o zonă montană, preocupată de sustenabilitate și de impactul de mediu. Provocările cu care se confruntă această pensiune sunt de a oferi o experiență personalizată pentru oaspeți, de a face un management mai eficient al energiei și de a implementa un sistem de preț dinamic. Cum folosești atât generative AI, cât și alte instrumente de inteligență artificială pentru a rezolva provocările cu care se confruntă businessul tău?  

Află din studiul de caz pe care l-am discutat alături de Roxana Voicu-Dorobanțu, specialist în managementul riscului în afacerile internaționale, tech enthusiast și innovation supporter, într-un webinar din cadrul cursului de AI pentru antreprenori disponibil acum pe Startarium eXperience. Grăbește-te: te mai poți înscrie la curs doar până pe 1 iulie! 

Nu în ultimul rând, te invităm ca în fiecare săptămână pe experience.startarium.ro unde poți să înveți despre domenii esențiale pentru antreprenorii de azi, de la management financiar și AI la crearea de comunități sau de conținut online!    

Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.     

La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea (știri) și toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.    

Grafica: Adina Stroe    

Muzica: Catch It - Yurii Semchyshyn pentru Pixabay 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail