Vara și-a intrat deja în drepturi, weekendul acesta avem alegeri locale și europarlamentare, firmele mici și mijlocii încă sunt confuze referitor la cum stă treaba cu eFactura... Mai simplu spus - information overload. Dar tocmai de aceea suntem noi aici – să-ți aducem noutățile din lumea afacerilor, oportunitățile de care poți profita și ideile interesante apărute în ecosistem. Ai ajuns la „Pastila de antreprenoriat”!
În acest episod din „Pastila de antreprenoriat” vorbim despre competiția pentru startupuri de la How to Web și despre cum se va dezvolta economia în România pe măsură ce adoptăm inteligența artificială. Discutăm despre două jocuri care îndeamnă tinerii la implicare civică și aflăm unde se situează România în topul celor mai muncitoare țări din Europa. În plus, afli cum poți întrerupe temporar activitatea firmei tale și de ce anume trebuie să ții cont pentru sănătatea financiară a afacerii pe care o conduci.
- Dacă nu ai implementat încă sistemul RO e-Factura, de luna asta primești amendă. Pentru iunie, dacă facturile pe care le trimiți sau le primești nu se regăsesc în e-factura, plătești amendă o singură dată, iar valoarea este calculată în funcție de mărimea businessului. Din iulie însă vei fi amendat pentru fiecare factură pe care nu o înregistrezi în sistem.
- Au început înscrierile pentru Spotlight, competiția dedicată startupurilor early-stage din cadrul How to Web, unul dintre cele mai importante evenimente pentru startupuri și tehnologie din Europa de Est. Competiția se va desfășura pe 2 și 3 octombrie la București, iar pentru a participa e necesară achiziționarea unui bilet de tip Startup pentru conferința How to Web. Până pe 13 iunie încă îți mai poți lua biletul la prețul Very Early Bird de 79 euro.
- Angajații români lucrează mai multe ore decât media europeană. Dă play episodului al doilea și află unde se situează țara noastră în topul european al celor mai muncitoare țări.
- Peste jumătate dintre locurile de muncă din România vor folosi inteligența artificială generativă în următorii 10 ani, ceea ce va aduce o creștere de 5% a PIB-ului. Asta nu înseamnă însă că vom fi „înlocuiți” de AI, ci doar ajutați în realizarea unor taskuri specifice. Mai multe detalii despre studiul din care reies aceste informații găsești în podcast.
- Descoperă două super aplicații care te ajută să reduci risipa alimentară, salvându-ți și o parte importantă din buget. Începând cu luna martie a acestui an avem o lege pentru stoparea risipei alimentare și e momentul să ne gândim ce putem face fiecare, la nivel individual sau colectiv, pentru a combate acest fenomen.
- Demonstate și Vote It sunt două jocuri create în cadrul proiectului Play for Democracy al Asociației Arden care îi învață pe tineri despre implicare civică. Află cum au fost dezvoltate, cum arată gameplay-ul și unde le poți găsi!
În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine și două doze de învățare:
- Află cum poți să întrerupi temporar activitatea firmei tale pentru o perioadă de maxim 3 ani.
- Descoperă ce pași trebuie să parcurgi pentru a atinge echilibrul financiar al afacerii tale în 2024. Poți urmări intervenția Irinei Popescu, consultant fiscal și Managing Partner la Positive Projects, aici. De asemenea, te invităm să te înscrii la cursul gratuit de Management financiar pentru mici afaceri, susținut de Irina Popescu platforma Startarium eXperience.
Intră pe experience.startarium.ro și hai să înveți despre domenii esențiale pentru antreprenorii de azi, de la management financiar și AI la crearea de comunități sau de conținut online!
Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.
La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea (știri) și toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.
Grafica: Adina Stroe
Muzica: Catch It - Yurii Semchyshyn pentru Pixabay, Șefu - Macanache