A început școala, începem și noi un nou sezon. În acest episod facem o scurtă recapitulare a principalelor noutăți de peste vară, vorbim despre un accelerator care-ți poate aduce o investiție de 100.000 de euro, aflăm cum stau antreprenorii cu sănătatea mintală și ce trebuie să faci ca să fii scutit de TVA în alte state UE. În plus, îți dăm niște idei ca să-ți răscumperi timpului investit în afacerea ta și o recomandare de serial cu antreprenori, pentru primul weekend de toamnă adevărată al anului. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
-
ANAF a trimis primele deconturi e-TVA precompletate – iar contribuabilii se plâng că nu sunt corecte, unele sume apar dublate și altele nu sunt luate în calcul. Unul dintre motive e faptul că ANAF nu are încă acces la toate datele relevante despre activitatea lor. Sistemul mai are totuși timp să se îmbunătățească până anul viitor, când încep amenzile.
-
Nici la registrul comerțului lucrurile nu merg prea bine – noul sistem digitalizat care ar fi trebuit să reducă timpul de înființare a unei firme de la 72 de ore la 24, dă rateuri. Unii antreprenori așteaptă săptămâni bune actele și, astfel, pierd bani.
-
Avem și vești bune totuși: Guvernul a dat o amnistie fiscală. Firmele care aveau datorii la stat la data de 31 august scapă de dobânzi și penalități de întârziere dacă-și plătesc debitele principale până la 25 noiembrie. Cele care sunt cu plata impozitelor la zi vor primi automat o bonificație de 3%.
-
La capitolul oportunități, rețeaua de investitoare Bravva Angels a lansat „Incubator de încredere”, un program pentru antreprenoare care vor să-și scaleze afacerea și să facă parte dintr-o comunitate care să le susțină. Începe pe 4 octombrie și durează cât un an academic.
-
Vara asta s-au anunțat și câteva investiții și achiziții, dintre care cea mai notorie vizează magazinele La Cocoș, cunoscute pentru prețurile le mici. O parte majoritară din acțiunile rețelei de retail La Cocoș a fost cumpărată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și fondurile de investiții CEECAT Capital și Morphosis Capital, pe 10 milioane de euro.
-
Vești bune pentru businessurile cu impact pozitiv din domeniul sănătății, educației și sustenabilității: Impact Hub Bucharest, alături de fondul de investiții pre-seed PurposeTech, lansează prima ediție a programului Impact Creators! Câștigătorul va obține 100.000 de euro, precum și susținere personalizată timp de 6 luni, consultanță juridică și financiară, mentorat 1:1 cu un antreprenor cu experiență și de oportunități suplimentare de networking și pitching. În plus, va putea să vină să lucreze alături de noi, în spațiul Impact Hub Bucharest. Află detalii și înscrie-te aici!
-
Colegii de la start-up.ro au lansat săptămâna asta „Mind your business”, primul studiu care explorează sănătatea mintală în rândul antreprenorilor români. Am aflat că antreprenorii români sunt perfecționiști, au o apetență foarte mare pentru risc, inclusiv riscul de a rămâne singuri și nu reușesc să se deconectează de la business când pleacă în vacanță. Mare parte din ei sunt afectați de stres și anxietate, pe primele locuri în topul îngrijorărilor antreprenorilor aflându-se dificultatea de a atrage finanțare, plata taxelor și birocrația. Descoperă toate detaliile despre studiu aici!
-
De la 1 ianuarie 2025, întreprinderile mici stabilite într-un stat membru UE, care livrează bunuri sau prestează servicii în alte țări în care nu sunt stabilite, vor putea fi scutite de TVA în statele respective, în aceleaşi condiții ca firmele locale. Descoperă condițiile care se aplică dând play primului episod din sezonul al doilea!
Doza de învățare
În afară de știrile săptămânii, avem pentru tine o doză de inspirație antreprenorială:
Descoperă cum să-ți crești afacerea fără să-ți sacrifici sănătatea mintală și viața personală din bestsellerul „Buy Back Your Time”, de Dan Martell. Cartea propune un sistem de audit al timpului tău ca antreprenor - să-ți împarți sarcinile în funcție de valoarea lor financiară și emoțională -, și recomandă să le externalizezi pe cele care-ți consumă energia și să le păstrezi pe cele care te încarcă pozitiv, chiar dacă nu-ți aduc bani.
Principiul-cheie pe care se bazează întreaga filosofie a lui Martell este rata de răscumpărare a timpului - „buyback rate”.
Dacă venitul tău anual este de 200.000 de lei și lucrezi cam 2.000 de ore pe an, tariful tău orar este de 100 de lei. Ca să-ți cumperi înapoi timpul ar trebui, în loc să faci anumite taskuri, ceea ce costă compania 100 de lei pe oră, să le delegi unor oameni care sunt plătiți cu un sfert din tariful tău.
Astfel, vei investi 25 de lei ca să câștigi 100, deci rata de recuperare a investiției va fi de 4 ori. Vorbim aici de activități repetitive de zi cu zi, cum ar fi plata facturilor, editarea clipurilor video sau crearea unor postări de social media, nu de ședințe de strategie sau P&L-uri.
Află mai multe despre cum să menții în echilibru creșterea businessului și nevoia de timp pentru tine aici!
Recomandarea săptămânii
Avem pentru tine și o recomandare numai bună de sfârșit de săptămână, ca să încheiem cum se cuvine primul episod de după pauza din această vară: serialul Super Pumped. Îl poți urmări pe Netflix, Amazon Prime Video și Apple TV+.
Scenariul are la bază cartea omonimă de nonficțiune a reporterului Mike Isaac și spune povestea apariției și dispariției meteorice a fostului CEO Uber, Travis Kalanick. Jucat în serial de Joseph Gordon-Levitt, antreprenorul cu un plan de afaceri atipic și principii mai puțin ortodoxe face din Uber o companie de succes, dar prețul plătit este mult prea mare.
Ce îți pot oferi cele 7 episoade? Un studiu de caz despre industria de ridesharing, ignorarea legilor și leadership de genul „Așa nu”, din care vei învăța că lăcomia este o forță care te corupe, iar convingerea că trebuie să câștigi cu orice preț provoacă daune ireversibile.
Și dacă tot vorbim de leadership neortodox, îți recomandăm să salvezi, pentru când ai timp, și cursul nostru despre leadership și self-leadership, potrivit indiferent dacă ești freelancer sau dacă lucrezi în echipă.
Iar ca să înțelegi ce efect are leadershipul asupra culturii unei organizații și cum influențează rezultatele pe care aceasta le obține, îți recomandăm cursul despre modelul STELL*R de gestionare a culturii organizaționale de pe experience.startarium.ro.
Gazdele noastre, Maria Bercea – Content curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest, și Irina Bădescu – Content writer @ Startarium & Impact Hub Bucharest îți dau întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.
La acest podcast au contribuit Monica-Ioana Buzea (știri) și toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.
Grafica: Adina Stroe
Muzica: Stocktune