Noi susținători ai campaniei “O să încep de azi”

“O să încep de azi” își propune să aducă în lumina reflectoarelor puterea primului pas, curajul de a începe o afacere, de a ne transforma visurile în realitate, de a-i susține pe cei care deja au ales calea antreprenoriatului. Ne propunem să arătăm cum fiecare dintre noi putem susține inovatorii, artizanii sau creatorii români.

Suntem bucuroși să împărtășim cu voi despre alte noi voci care se alătură campaniei “O să încep de azi”. Te invităm să descoperi mai jos câteva dintre motivele pentru care aceștia susțin inițiativele antreprenoriale și ecosistemul.

Florin Ghindă, Fondator România Pozitivă 

Florin este senior trainer și facilitator pentru diferite proiecte de învățare. Cu o experiență de 20 de ani și 10.000 de participanți la programele sale, lucrează pe partea de solution & design thinking, în programe de tip „train the trainers & facilitators”, antreprenoriat social și business modeling, project management, negociere și team management. 

Alături de echipa sa, Florin a fondat în 2006 România Pozitivă, o platformă educațională online dedicată răspândirii veștilor bune și a evenimentelor pozitive care se întâmplă în jurul nostru zi de zi. Cu peste 50.000 de exemple de povești frumoase despre România, platforma a ajuns să fie urmărită lunar de 20.000 de utilizatori care caută, la rândul lor, schimbarea în bine. Descoperă mai jos mesajul lui Florin pentru antreprenori: 

Radu Atanasiu, Decan Bucharest International School of Management 

Radu Atanasiu predă Thinking and Deciding for Business la Maastricht School of Management, atât în România, cât și în Olanda, precum și la The Entrepreneurship Academy, în București, și online pe platforma germană iversity.org, unde cursurile sale cuprinzătoare cu acces deschis au fost accesate de zeci de mii de studenți din întreaga lume. Radu predă de asemenea cursuri despre gândirea critică, decision making, persuasiune și rezolvarea problemelor complexe. Cartea sa – „Critical Thinking for Managers”, a fost publicată în 2021 de Springer Verlag.  

“Şi eu, ca şi Impact Hub Bucharest, cred în antreprenorii români. Cred că ei sunt principalul motor românesc de dezvoltare şi inovaţie. Şi atunci, dacă vrem să facem ceva util şi sustenabil pentru societatea în care trăim, cred că trebuie să încurajăm antreprenorii”, mărturisește Radu.   

“Eu sunt privilegiat că am avut ca studenţi, în programele de Executive MBA şi mini-MBA de la BISM / Bucharest International School of Management, zeci de antreprenori. În unele dintre companiile lor am şi investit, alături de partenerii mei de la BISM. Ca să închidem cercul.

Sunt mândru că am co-fondat, noi cei de la BISM, împreună cu alţi parteneri, Entrepreneurship Academy, care a scos deja o serie de antreprenori de succes. Sunt mândru că am investit şi în unele din startup-urile lor. Sunt bucuros să fi fost mentor în mai multe programe de accelerare. Şi, evident nu în ultimul rând, sunt foarte optimist, pentru că sunt angel investor într-o serie lungă de startup-uri şi scaleup-uri tehnologice româneşti care au deja succes remarcabil”, mai adaugă el.  

Victor Georgescu, antreprenor  

Victor este gazda ideală pentru conferințe și evenimente de echipă. Cu peste 100 de evenimente corporate la activ, a făcut primii pași în acest domeniu în urmă cu peste 10 ani. De atunci a fost gazda multor grupuri corporate, care au dorit să investească în evoluția lor ca echipă și să comunice mai bine ca indivizi.  

El ajută participanții să construiască spații de învățare prin colaborare, de cunoaștere mai bună între oameni și creează un mediu care îi invită la deschidere, curiozitate, încredere, învățare prin colaborare și distracție. Victor își pune cel mai bine în valoare calitățile și experiența de gazdă și facilitator în evenimente care urmăresc reconectarea membrilor echipei cu scopul comun și cu valorile comune ale echipei, crearea unui nivel superior de încredere între oameni sau între diverse departamente, în evenimente de „kick-off” ale proiectelor sau pentru realizarea „closing”-ului proiectelor. Vezi mai jos cum încurajează Victor antreprenorii de astăzi: 

Alina Burlacu, Director General Romanian Business Leaders 

Alina este Directorul General al Fundației Romanian Business Leaders, singura organizație de business centrată pe dezvoltarea de proiecte concrete pentru România în domeniile educației, antreprenoriatului și bunei guvernări. Anterior, Alina a activat timp de 4 ani tot în cadrul Fundației, în funcția de Community Manager și Coordonator al Summit-ului, evenimentul central al comunității Romanian Business Leaders, ajuns deja la a 9-a ediție. 

Are de asemenea, o vastă experiență de management prin coordonarea și implementarea unor proiecte de democrație participativă și cetățenie activă, precum și ca mentor în programele Future Makers și Social Impact Award. În perioada iulie 2018 – iulie 2019 a fost curator al Global Shapers Bucharest Hub, parte a Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum.  

“În comunitatea Romanian Business Leaders credem cu tărie că antreprenorii au un rol extrem de important în conturarea unei Românii în care și generațiile viitoare să își dorească să trăiască”, spune Alina.

Simțim că o societate cu un ecosistem antreprenorial puternic e mai rezistentă la șocuri, facilitează inovația și clădește punți solide către viitor. Pentru a sprijini la rândul nostru această construcție, ne punem energia și ne dedicăm timp în a crea pentru antreprenori contexte de conectare, implicare, învățare și acțiune pe 3 piloni: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

De asemenea, dezvoltăm împreună proiecte menite să adreseze probleme importante din societate și facem acest lucru sub umbrela unei comunități bazată de colaborare, voluntariat și credința că <totul este posibil>”, mai adaugă ea.   

“Cea mai mare bucurie este atunci când vedem că tineri din programele noastre sau persoane care au participat la diverse proiecte ori evenimente RBL devin la rândul lor antreprenori, se implică voluntar în acțiuni la nivelul comunităților de care aparțin, devin mentori pentru cei aflați la început de drum, ceea ce generează un efect de multiplicare extraordinar.

“Și câtă nevoie cred că avem, în aceste vremuri tulburi, de a fi împreună, de a ne sprijini unii pe ceilalți, de a dialoga și de a pune împreună resurse diverse pentru a genera ceva mai mare și mai de impact decât suma părților care o compun!”, încheie ea. 

Luiza Apostu, Fondator Rubik School 

Luiza este absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice de cadrul SNSPA. Timp de trei ani, a fost studentă la Universitatea Alternativă (un an în comunitatea de HR și doi ani în Incubatorul de Afaceri). Ulterior, a urmat timp de doi ani cursuri de formare de psihoterapie prin dans și mișcare (la Barcelona și Mexic), pe modelul Agile Learning, și a obținut și certificat în Social Emotional Learning la Universitatea Rutgers din California.  

În vara anului 2019, Luiza Apostu și Laura Munteanu au înființat Rubik School, o școală și o grădiniță liberă în București, în care copiii aleg ce vor să învețe în funcție de interesele și pasiunile lor. Rubik a început cu susținere din partea unor parteneri precum Mercato Comunale și Jobful, care au oferit spațiu pentru tabără și pentru a deschide comunitatea. La sfârșitul anului 2019, Luiza și Laura și-au înscris proiectul la Startarium Crowdfunding și au reușit să obțină o finanțare de 11.000 euro pentru a deschide școala și grădinița alternativă Rubik.  

“Am fost și sunt la rândul meu un tânăr antreprenor pe care sprijinul celorlalți l-au ajutat atât la nivel de cunoștințe, inspirație și motivație, dar și de supraviețuire a startup-ului în primii 3 ani. Am simțit prin propria experiență cât de valoros este să ai mentori care dau din timpul lor să te învețe și să te ghideze în școala aceasta a antreprenoriatului.

Prin astfel de sprijin și susținere eu am crescut cel mai mult și sunt foarte recunoscătoare. Am ajutat alți antreprenori români, însă cel mai de suflet exemplu este cel al unor tineri, foarte tineri antreprenori de doar 9 ani care fac decorațiuni textile sau brățări colorate. Sunt copii pe care îi susțin cu tot ce pot: know-how, sprijin foarte punctual, financiar prin a cumpăra produse de la ei sau a organiza evenimente de vânzare, inspirație”, mai adaugă ea. 

“De ce fac asta? Pentru că am toată încrederea că această experiență antreprenorială le dezvoltă abilități de viață, simt că unii dintre ei vor fi antreprenori și vor avea un impact real în jurul lor, iar la asta îmi doresc tare mult să pot contribui așa cum au făcut și fac alții pentru mine” , mărturisește Luiza.

Natalia Bejan, Director Executiv Startup Moldova 

Natalia Bejan și-a început cariera în project management și consultanță, livrând proiecte în 15 țări pentru instituții financiare din Europa și Asia. A petrecut 2 ani și jumătate în China lucrând la lansarea unui card de credit virtual care s-a extins mai apoi în Filipine și Kazahstan. 

Din 2022 este Director Executiv la Startup Moldova, platforma care acordă suport pentru accelerarea dezvoltării inițiativelor de startup și inovații tehnologice acasă, în Republica Moldova. Aici se implică direct în procesul de dezvoltare al startupurilor autohtone, asigurându-se că viitorii fondatori au la îndemână instrumentele de care au nevoie pentru a crește o afacere sustenabilă, cu potențial.  

“Antreprenoriatul absolut deloc nu este doar despre generare de vânzări și investiții. În primul rând, antreprenoriatul este despre generarea de soluții pentru rezolvarea problemelor, indiferent dacă problema este faptul că ți-e foame sau ai nevoie să comanzi un taxi”, spune Natalia. 

“Fiecare dintre noi își dorește să trăiască într-o lume mai bună. Ne dorim produse mai calitative, servicii mai eficiente și rapide. Dar în spatele majorității produselor și serviciilor stau antreprenorii. Ajutând antreprenorii să se dezvolte, noi defapt facem lumea noastră mai comodă, mai bună, mai ușoară, mai fericită”, mai adaugă ea.   

Raluca Jianu, Cofounder EpicVisits 

Raluca Jianu este antreprenor și creative thinker cu peste 13 ani de experiență în marketing și comunicare. Este co-fondatoarea Epicvisits.com, o platformă care promovează unităţile de cazare diferite, ce oferă experienţe, dar şi diferite activităţi puse la dispoziţia turiştilor îndreptaţi către un turism experienţial. În prezent, platforma numără 160 de proprietăţi, însă Epic Visits a pornit doar cu 15-20 de parteneri la început. În cadrul platformei, turiştii pot identifica atât unităţi de cazare inedite, cât şi diverse experienţe, fie ele gastronomice, de aventură sau de relaxare. 

Îi felicit din toată inima pe cei care aleg să devină antreprenori și le doresc să creeze bunuri și servicii cu valoare adăugată mare. Aducând inovația și creativitatea în economie, România are cea mai bună sansă pentru a se dezvolta în ritmul pe care ni-l dorim cu toții.

Avem nevoie de cât mai mulți antreprenori și pentru asta trebuie să construim un ecosistem de suport. Dacă aveți prin preajmă un antreprenor, dați-i din timpul vostru testând produsul pe care îl dezvoltă sau achiziționând serviciul pe care îl creează, oferiți un feedback onest. Sprijinul comunității poate face diferența între succes și eșec. 


Alătură-te și tu campaniei de susținere a antreprenorilor români! 

  • Filmează un video scurt cu telefonul (de 30 de secunde) sau spune-ne o poveste personală, motivul pentru care tu consideri că e important să susținem antreprenorii, creativii, artizanii români și postează-l în pe canalele tale cu hashtag-ul #osaincepdeazi și #sustinantreprenoriiromani
  • Dacă preferi, poți să ne trimiți nouă materialele și contribuția ta la campanie (fie printr-un mesaj pe canalele noastre de social media: FacebookInstagramLinkedin, fie pe adresa de email pr@impacthub.ro) și noi le vom prelua pe canalele noastre de comunicare. 

 Devino o voce activă în campania „O să încep de azi” și trimite-ne povestea ta! 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail