E, mint Elköteleződés: mindfulness készségek

A munkahelyi elköteleződéshez szorosan kapcsolódó, pozitív érzelmeket és munkahelyi boldogságot generáló eszköz a mindfulness. Ez a módszer felerősítheti a fókuszálási képességünket, és ezáltal elősegíti a flow vagyis az áramlás állapotát.

Az mindfulness a keleti vallásokban és hagyományokban gyökerezik (hinduizmus és buddhizmus), és a jógagyakorlatok révén vált népszerűvé a nyugati világban, mint egyfajta meditációs állapot. Az ember elméje teljes mértékben koncentrált, és tudatában van a jelennek, hogy hol van és mit csinál  anélkül, hogy elterelné a figyelmét a körülötte lévő dolgokról, vagy a múlton vagy a jövőn tűnődne. 

Ezért szokták azt mondani, hogy a mindfulness azt a képességet jelenti, hogy ítélkezés nélkül figyelünk a jelenre, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk nyitottnak lenni minden gondolatra, ami az elménkben felbukkan, mint a fejünk felett repülő madarakra, amelyeket egyszerűen csak figyelünk anélkül, hogy szükségét éreznénk, hogy elemezzük bonyolult mintáikat. Így természetesen kíváncsibbá, érzékenyebbé válunk saját és mások jólétére, kevésbé leszünk stresszesek és tudatosabbak leszünk a mindennapi nyomásokkal szembeni pozitív hozzáállásunkkal. 

Éppen azért, mert a mindfulness segít abban, hogy figyelmünket arra összpontosítsuk, amire szükségünk van, és meglássuk gondolkodásunk hibáit, segít elérni az áramlást, és ezáltal fokozza elkötelezettségünket a munkában.  

Más szóval, a mindfulness a gondolatok ismeretéről, az érzelmi egyensúlyról, a kapcsolatok hatékony kezeléséről és ezáltal a jobb szociális tudatosságról szól. 

Pearson és munkatársai szerint (2015 -http://www.awakeatwork.net/sites/default/files/Tang_1426855548_1%20-final.pdf) 3 fő terület vagy készség hasznosítható az éber figyelem révén: 

  • Az érzelemszabályozás szorosan összefügg azzal, ahogyan pozitívan reagálunk az érzelmekre, és ezáltal jólétünkre 

  • A figyelemkontroll szorosan összefügg azzal a képességgel, hogy egy tárgyra, érzésre vagy élményre összpontosítsunk, és kapcsolatban maradjunk vele, és ezáltal van egy konkrét szakmai vagy tanulmányi eredményre irányuló célunk. 

  • Az önismeret szorosan összefügg a stresszkezeléssel, és ezáltal az empatikusabb hozzáállással 

Összefoglalva, nyilvánvaló, hogy a mindfulness kulcsfontosságú eszköz a munkahelyi elkötelezettség javításához, mivel a munkavállalók és a munkáltatók is: 

Az elmondottak alapján a mindfulness nemcsak fiziológiai előnyöket generálhat, hanem pozitív hatást is gyakorolhat a munkahelyi jólétre, kapcsolatokra és kreativitásra azáltal, hogy: 

  • Pozitív stratégiák kidolgozását segíti elő a rendkívül stresszes környezeti és munkahelyi nyomás kezelésére 

  • Segít jobban kezelni a komplexitást 

  • Javítja a gondolatok, érzelmek és viselkedések önszabályozását 

  • Növeli az ellenálló képességet a kihívásokkal szemben, és ezáltal javul a feladatvégzés is 

A mindfulness különösen: 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail