Lineáris működéstől a körforgásig

"Át kell alakítanunk a "take-make-waste" rendszerünk minden elemét: hogyan gazdálkodunk az erőforrásokkal, hogyan állítjuk elő és használjuk a termékeket, és mit teszünk az anyagokkal azután. Csak így tudunk virágzó körforgásos gazdaságot létrehozni, amely bolygónk korlátain belül mindenki számára előnyös lehet." - Ellen Macarthur Alapítvány

Hogyan indulnak a reggelek? Lehet, hogy kávébabot tölt a kávéfőzőbe, majd kidobja a csomagolást, a kávészemeket és a szűrőt. Vagy talán vesz egy csésze teát, majd a használt csészét a szemetesbe dobja.  

Ez az erőforrás-fogyasztás "vedd-csináld-használd" mintája - és ez a gazdaságunk szinte minden területére érvényes. Először egy vállalat betakarítja vagy kitermeli a nyersanyagokat, például a kávébabot. Ezután előállít egy terméket, és eladja a fogyasztónak. Végül, amikor a termékre már nincs szükség, a fogyasztó kidobja a terméket.  

A "lineáris gazdaság" szennyezett levegőt és vizet, hulladékhegyeket és a természeti erőforrások kimerülését eredményezett. A népesség növekedésével és gazdagodásával az erőforrások iránti kereslet növekedni fog, de a készletünk véges.  

A lineáris vagy kitermelő gazdaság az a fajta gazdasági gyakorlat, amely egy természeti erőforrást vesz, termékké alakítja, majd hulladékká teszi. Valahogy így néz ki: 

A körforgásos gazdaság új irányt javasol gazdasági rendszerünk számára, amely előnyös a környezet, az emberek és a vállalkozások számára.  

A körforgásos gazdaság kulturális változást jelent abban, ahogyan a termelési és fogyasztási rendszert értelmezzük az erőforrások hiányának, a környezeti hatásoknak, az értékteremtésnek és a foglalkoztatásnak a kezelése érdekében.  

A regeneratív modellek célja nemcsak a fenntarthatóság, hanem a nagylelkűség is. Ahhoz, hogy hosszú távú jóléti modelleket építhessünk, gazdaságainknak a degeneratív és kitermelő gazdaságról nem csak a fenntartható, hanem a regeneratív irányba is el kell mozdulniuk.   

Egy mosógép vagy bármely más termék tervezésekor nem csak a hasznosságára vagy környezetbarát jellegére kell gondolni, hanem arra is, hogy mi történik az egyes alkotóelemekkel, amikor azok már nem lesznek hasznosak. Más szóval, már a tervezési szakaszban előre kell látni, hogy az egyes alkatrészek hogyan lesznek újrafelhasználhatók. És itt jön a képbe a körforgásos gazdaság. 

A vállalkozások és a vállalkozók most arra törekszenek, hogy gazdasági gyakorlatukat lineárisról fenntarthatóvá, sőt regeneratívvá alakítsák át. Ezt megtehetik saját modelljeik vizsgálatával, vagy a tágabb értelemben vett erőforrás-mintákból történő átvétellel. Vegyük például a kávébabot - minden egyes kávébab kevesebb mint 1%-át használják fel a tényleges kávé előállításához. Így rengeteg értékes szerves anyag marad, amelyet más dolgok termesztésére lehet felhasználni. Vagy tiszta energiává alakítható.  

A fenntartható és körforgásos gazdaság gyakorlása érdekében tehát meg kell változtatni fogyasztási szokásainkat, valamint azt, ahogyan a vállalatok tervezik és gyártják termékeiket. A cél az, hogy a jövő generációi is élvezhessék a Föld által nyújtott természeti erőforrásokat. Vegye tudomásul ezeket a példákat, és ültesse át a gyakorlatba!  

Palackok, amelyekből padlószőnyeg és autó műszerfal lesz. Az újrahasznosítás a körforgásos gazdaság egyik alapja, ezért vannak olyan vállalatok, mint az Eko-rec, amelyek a PET-palackok fogyasztás utáni újrahasznosításával foglalkoznak, hogy autószőnyeggé és műszerfallá vagy csomagolássá alakítsák őket.  

Gumiabroncsok, amelyekből cipő lesz. Az Ecozap vállalat ökológiai és vegán Fair Trade cipőket gyárt, bőr és toxikus anyagok felhasználása nélkül, olyan anyagok felhasználásával, mint a gumiabroncsok. Van kedve úgy lépni a lábujjaira, hogy közben tiszteli a környezetet?  

Otthonok és irodák fenntartható építése. A Sustainer Homes egy holland cég, amely házakat és irodákat épít frissen maratott fa modulokból, amelyek egy életen át tartanak. 

Díszítés e-hulladékkal és műanyagokkal. A Miniwiz egy tajvani székhelyű vállalat, amely elektronikai és építőipari termékek hulladékát építőanyagokká hasznosítja újra. Többek között a Nike üzletek belsejét is ők készítették.  

Városok újrahasznosított anyagokkal. Szeretsz biciklizni a városodban? Ha észrevetted a kerékpársáv elválasztókat, akkor láttad a Zicla nevű cég egyik termékét, amelyet a fogyasztásból származó műanyaghulladékból állítanak elő. Ez nemcsak az újrahasznosítás, hanem a fenntarthatóbb városok iránti elkötelezettség is. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail