A fenntarthatóságról való beszéd

"Az vagy, amit teszel, nem pedig az, amit mondasz, hogy megteszel." - C.G. Jung

Sokakat foglalkoztat, hogy a fenntartható vállalkozók és szervezetek tartják-e a szavukat, és a jó szándékot és a vonzó ígéreteket valóban valós gyakorlattá alakítják-e.   

Ezt általában úgy nevezik, hogy "a szavakat betartják", és ez tükrözi egy szervezet vagy startup integritását. Hozzájárul ahhoz, hogy a nyilvánosság szemében megbízható szervezetként építse fel a róla kialakult képet.   

Győződj meg arról, hogy startupod/projekted nem rontja az ügyfelek bizalmát zöldre mosással - hamis állításokkal arról, hogy vállalata vagy termékei környezetbarátok. 

Zöldmosásról akkor beszélünk, amikor egy szervezet több időt és pénzt fordít arra, hogy környezetbarátként marketingelje magát, mint arra, hogy ténylegesen minimalizálja a környezeti hatását. Ez egy megtévesztő marketingfogás, amelynek célja a fogyasztók félrevezetése, akik inkább környezettudatos márkáktól vásárolnak árukat és szolgáltatásokat.  

Míg a zöldmosás egy része nem szándékos, és abból fakad, hogy nem ismerik, mi is valójában a fenntarthatóság, addig gyakran szándékosan, a marketing- és PR-tevékenységek széles skáláján keresztül valósul meg. A közös nevező azonban minden zöldmosás között az, hogy nemcsak félrevezető, de valójában nem is segíti elő a fenntartható tervezés vagy a körforgásos gazdaság kezdeményezéseit. 

Így a környezeti problémák változatlanok maradnak, vagy ami még valószínűbb, hogy még rosszabbak lesznek, mivel a zöldre mosás (greenwashing) gyakran elveszti a fókusztt, és a jó szándékú fogyasztókat rossz útra tereli.  

A legjobb módja annak, hogy megelőzd a zöldre mosást az vállalkozásodban, az átláthatóság elősegítése, különösen, ha termékeidnek vagy szolgáltatásaidnak környezeti előnyeiről van szó. Ez azt jelenti, hogy őszinte lépéseket kell tenned a fenntarthatóbb működés felé, megvalósítható célokat kell kitűznie, nyomon kell követned az elért eredményeket, és ellenőrizhető jelentéseket kell készítened. 

A Business News Daily a következő ajánlásokat adja a zöldre mosás elkerülésére:  

  • Puha nyelvezet: Ne dobálózz olyan szavakkal vagy kifejezésekkel, amelyeknek nincs egyértelmű jelentése (pl. "környezetbarát" vagy "természetes").  
  • Zöld termékek vs. piszkos vállalat: Figyelj a képmutatásokra, például a hatékony izzókra, amelyeket olyan gyárban gyártanak, amely szennyezi a folyókat.  
  • Szuggesztív képek: Ne használj olyan márkaképeket, amelyek indokolatlanul zöld benyomást keltenek (pl. kipufogócsövekből virágzó virágok).  
  • Olyan megnevezések, amelyek egyszerűen nem hitelesek: Vigyázz a nyilvánvaló kísérletekkel, amelyekkel egy veszélyes terméket "zöldíteni" próbálnak, hogy biztonságosnak tűnjön. (Környezetbarát cigaretta, valaki?)  
  • Képzeletbeli barátok: Ne használj olyan címkét, amely harmadik fél jóváhagyásának tűnik, de valójában kitalált.  
  • Egyértelmű hazugságok: Soha ne használj hamisított állításokat vagy adatokat. 

Mit tehetsz a cselekvés előmozdítása érdekében  

Számos elérhető és költséghatékony intézkedést hozhat az induló vállalkozásod a szénlábnyom csökkentése és a környezeti hatás befolyásolása érdekében.   

A társadalmilag fenntartható vállalat célja a sokszínűség, az életminőség, a méltányosság és a vezetői szerep ápolása. A társadalmi fenntarthatóság példái lehetnek: a vállalat által támogatott oktatási alap, napközis program, csapatépítő elvonulás vagy egészségügyi kezdeményezés.  

Íme tíz példa a fenntartható kezdeményezésekre, amelyeket megvalósíthatsz, hogy ösztönözön téged és csapatodat a környezettudatos munkahely kialakítására. 

Újrahasznosítási program végrehajtása  

A fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosság támogatásának egyik szokásos módja az irodán belüli újrahasznosítási program létrehozása. A konyhától kezdve a munkaterületekig, a kijelölt hulladékállomásokon elhelyezett egyértelmű táblák segítségével oktass a felelős hulladékkezelésre, hogy segíts az embereknek megkülönböztetni, mely tárgyak tartoznak az újrahasznosításba, a komposztba és a szemetesbe. Megvizsgálhatod a régi számítógép-alkatrészek és egyéb, a munkahelyén feleslegesen helyet foglaló tárgyak biztonságos eltávolítását és adományozását is.  

Kíméld meg az energiát az irodában  

Ha munkaidőn kívül lekapcsolod a villanyt és kikapcsolod az irodában található elektronikus berendezéseket, az segít az energiaforrások megőrzésében, valamint jelentős összeget takaríthat meg a vállalat villanyszámláján. Adj olyan javaslatokat, mint például a számítógépek kikapcsolása a munkanap végén, és a világítás lekapcsolva tartása, amikor egy tárgyalóterem nincs használatban. 

A papírmentes iroda előmozdítása  

A digitális és felhőalapú számítástechnikai megoldások lehetővé tették a vállalatok számára, hogy együttműködőbbé, ésszerűbbé, hatékonyabbá és igen, zöldebbé is váljanak. Keress egy környezetkímélő alternatívát.  

Támogasd a zöld beszállítókat  

Üzletelj zöldbarát márkákkal és cégekkel, hogy környezettudatosabb munkahelyet teremts.   

Csökkents újrafelhasználással  

Ne használj eldobható kávéspoharakat. Ösztönözd az újrahasználható kávésbögrék használatát, az újrahasználható vizes palackokkal együtt.   

Fektess be irodai növényekbe  

Ha növényeket helyezel el az irodában, azzal megszépítheted a munkaterületeket, feldobhatod a munkahely általános hangulatát, és csökkentheted a stresszt és a szorongást a dolgozók körében. 

Az emberi energia megőrzése  

Csapatod jóléte döntő fontosságú a szervezet egészséges szokásaihoz. A tudatosság ugyanilyen fontos. Vedd figyelembe, hogy az egészséges és energikus alkalmazottak fenntartása jótékonyan hat vállalatának általános termelékenységedre...  

Ösztönözd a fenntartható közlekedést  

Támogasd csapaod tagjait abban, hogy a munkahét során alternatív közlekedési módokat használjanak az irodába és vissza - például gyaloglás vagy telekocsi-használat.  

Menj ki és vállalj önkéntes munkát  

Az ügyvezérelt önkéntes programok kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy támogassanak valami értelmeset, és nagy hatást gyakoroljanak a közösségekre...  

Tedd a zöld gondolkodást a vállalati kultúra kulcsfontosságú részévé  

Beszélj a csapattagjaiddal, és működjön együtt velük, hogy összegyűjtsd az ötleteiket arra vonatkozóan, hogyan válhatna a szervezet zöldebbé és környezettudatosabbá a munkahelyeden. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail