Hogyan kommunikáljuk a hatásunkat

"A kommunikáció a legfontosabb készség, amellyel bármely vezető rendelkezhet" - Richard Branson

A kommunikáció nem korlátozódik arra, hogy a szolgáltatásaidat ismertesd, hanem arra is, hogy ezt az üzenetet irányítsd, és tudd, hogyan kell továbbítani. Lényeges, hogy egy ötlet megalkotója tudja, hogyan közvetítse tudását, projektjének életképességét és mindenekelőtt a megvalósításhoz szükséges képességét.  

Kezdetben tudni kell, hogyan kell jól prezentálni, amikor a terméket vagy szolgáltatást eladjuk, vagy meggyőzzük a befektetőket, hogy fogadjanak az ötletre. 

1. Világosság és tömörség 

A projekt főbb jellemzőit néhány szóban, közvetlen és konkrét módon kell közvetíteni. Kezdd a "minimálisan életképes termék" meghatározásával, ez segít ebben a feladatban.  

2. Nyűgözz le  

Kevés gondolat kifejtéséről van szó, de jól strukturáltan és hatásos módon.  

3. Differenciálj 

Célszerű azt is feltüntetni, hogy mi az, ami valóban megkülönbözteti a kezdeményezésedet bármely más, kidolgozás alatt álló kezdeményezéstől. Ki kell emelni egy sor olyan pontot, amelyek azonosítják a vállalkozásra való fogadás lehetőségét.  

4. Határozd meg a célközönséget és a versenytársakat.  

Világosan meg kell mutatnod, hogy melyik az a piac, amelyre a projekt irányul; demonstrálni kell, hogy ismerjük az ágazatot, amelybe be akarunk lépni, a versenytársakat és a helyet, amelyet ebben a kontextusban elfoglalunk. 

5. Ismerd fel a gyenge pontokat 

Ismernünk kell a projekt gyenge pontjait is, és kész válaszokkal és megoldásokkal kell rendelkeznünk.  

6. Kapcsolódj 

Meg kell próbálnunk bevonni a közönséget, közelebb kell hoznunk az ötlethez.  

7. Légy lelkes 

Nem lehet meggyőzni a beszélgetőpartnert, ha nem érzékeli a projekt iránti szenvedélyt. Meg kell mutatni, hogy hiszünk benne, és hogy minden időnket és energiánkat ennek szenteljük.  

Kommunikáció a hatás érdekében a hármas mérleg szempontjából  

Minden vállalkozói projektnek rendelkeznie kell kommunikációs tervvel, ami majdnem olyan fontos, mint az üzleti terv.   

Alapvető fontosságú, hogy kommunikáljuk, milyen változást értünk el azoknál az embereknél, akiknek segíteni próbálunk, vagy abban a kérdésben, amelyet az ötletünkkel vagy a növekvő vállalkozásunkkal javítani próbálunk.   

De ezt nem csak akkor kell figyelembe venni, amikor a befektetőknek mutatjuk be magunkat, hanem bármelyik közönségnek, akinek be akarjuk mutatni az ötletünket. Ehhez elengedhetetlen, hogy egy sor lépést kövessünk: 

  • jelentések készítése az alapítók, támogatók, befektetők és biztosok számára;  
  • igazgatósági jelentések, vezetői információk és szervezeti felülvizsgálatok;  
  • belső kommunikáció a munkatársakkal, önkéntesekkel és kedvezményezettekkel; és  
  • adománygyűjtési és kommunikációs anyagok, például weboldalak, brosúrák és szórólapok.  
  • közösségi média és egyéb digitális kommunikációs formák 

Íme néhány egyszerű tipp: 

1. Mutasd meg az emberi hatást  

Mindig emlékezz a statisztikák mögött rejlő emberi történetekre. Lehet, hogy sok követője van a közösségi média fiókjaidnak, de mit jelent ez a szolgáltatásod/terméked felhasználói számára? Lépj túl a számokon, és mutass arcot a névvel együtt.  

2. Használj esettanulmányokat  

Egyetlen nagyszerű idézet egy szolgáltatás vagy termék felhasználójától arról, hogyan javult az élete a munkádnak köszönhetően, sokkal hatásosabb lehet, mint tíz oldalnyi tény és számadat. Mesélj el egy történetet. Nyomtatott jelentés helyett használj képeket, videót és beszédet.  

Ne felejtsd el, hogy a kedvezményezettek is beszéljenek magukról, és kérd fel a szolgáltatást igénybe vevőket, hogy saját szavaikkal beszéljenek az hatásodról.  

3. Hagyd a szakzsargont  

Ha nem szakmabeli közönségnek kommunikálsz, akkor használj közérthető nyelvet, hogy kristálytisztán érzékeltesd, mit értél el.  

4. Szerezd be a megfelelő képeket  

Adj meg olyan fényképeket vagy infografikákat, amelyek elmesélnek egy történetet, vagy szemléltetik a munkádat működés közben.   

5. Válassz nagyszerű statisztikákat  

Válaszd ki azokat a statisztikákat, amelyek a legjobban bemutatják a hatásodat.  

6. Kerekítsd le az eredményeidet  

Soha ne essünk azonban kísértésbe, hogy túllőjünk a célon, és az átláthatóság kedvéért mindig zárójelben tüntessük fel a százalékos arányt. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail