Fenntartható vezetővé válás

A fenntartható vezetőnek rendelkeznie kell olyan személyes jellemvonásokkal és vezetői tulajdonságokkal, amelyek lehetővé teszik számára, hogy empátiával vezessen egy többfeladatú-tartó környezetben. A fenntarthatósági vezető olyan személy, aki inspirálja és támogatja a jobb világért való cselekvést. - Alberto Pastore

Annak meghatározása, hogy mi a vezető, olyan kérdés, amelyre sokféle válasz adható. Például: 

  • A vezető olyan személy, aki szenvedélyt és motivációt ébreszt a követőiben.  
  • A vezető az, akinek van egy víziója és a megvalósításához vezető út.  
  • A vezető olyan valaki, aki biztosítja, hogy a csapata támogatást és eszközöket kapjon a céljai eléréséhez.  
  • A vezető lehet bármelyik, de a jó vezető mindhárom dologgal rendelkezik. 

A hatékony vezetőnek közös jövőképe van, amely összhangban van az alapértékekkel, és tisztában van azzal, hogy mi szükséges a csapat céljainak eléréséhez. Inspirálják, irányítják és támogatják a csapataikat, hogy kreatívan és magabiztosan dolgozzanak a közös jövőképért.  

A vezető felhatalmazza csapattagjait, hogy elfogadják saját egyedi vezetői tulajdonságaikat, és önállóan számon kérhető szenvedéllyel cselekedjenek. És inspirálják és motiválják a csapataikat, hogy hosszú távon fenntartsák az előrehaladást és az izgalmat a céljaik elérése felé. 

A Better Up nagyszerű magyarázatot kínál a vezető hét tulajdonságáról. 

A vezető 7 tulajdonsága  

Cél. Céltudat nélkül nehéz motiválni a csapattagokat. A vezetők képessé teszik az embereket arra, hogy lássák a konkrét célok mögötti szándékot, lehetővé téve számukra, hogy egyenlő mértékben vegyenek részt...  

Motiváció. A vezetők nagyszerű motivátorok, és értékorientált célokat hoznak létre, hogy a csapattagok személyesen is inspirálva érezzék magukat a vállalat jövőképének megvalósítására. A vezetők beszélgetnek a csapataikkal, és meghallgatják ötleteiket és kérdéseiket. Vezetőnek lenni nem arról szól, hogy parancsokat osztogatunk és eredményeket irányítunk - hanem arról, hogy meghallgatjuk, támogatjuk és a legjobbat inspiráljuk másokból.  

Vízió. A vezetők látják a nagyobb képet, és képesek egyesíteni csapattagjaikat a víziójuk mögött. A csapat erősségeinek és alapvető értékeinek beépítésével a vezetők olyan végcéllal inspirálják csapatukat, amely összhangban van az egyéni értékekkel és cselekvésre ösztönöz. A vezetők a növekedés és a terjeszkedés látnokai.  

Empátia. Azzal, hogy meghallgatják és megosztják a csapatuk iránti megbecsülésüket, a vezetők értékérzetet közvetítenek. Azáltal, hogy a csapattagok helyzetébe képzelik magukat, a vezetők a kritikus problémákat is könnyebben kezelik és megoldásokat kínálnak. 

Kreativitás. A vezetők a koncepcióalkotás és a stratégiaalkotás új módjait fogadják el. Semmi sem maradhat ki az asztalról, amikor a hosszú távú célok eléréséhez és a sikerhez vezető ötletes és hatékonyabb utakról van szó.   

Csapatszemlélet. Bár a vállalat átfogó jövőképe a vezetőknél kezdődhet, az ő jövőképük semmit sem ér, ha nem szól a csapattagokhoz. 

Mindig próbálnak fejlődni. A vezetők soha nem hagyják abba a jobbításukat. A növekedést szem előtt tartva a vezetők folyamatosan keresik a lehetőségeket arra, hogy saját maguk és csapataik számára is javuljanak. 

A különböző definíciók általában egyetértenek abban, hogy a nagyszerű vezetők képesek stratégiai és víziós döntéseket hozni, és másokat is meggyőzni arról, hogy kövessék ezeket a döntéseket. Ezt úgy érik el, hogy irányt szabnak, és másokat is arra ösztönöznek, hogy a végeredményt sikerre vigyék. Továbbá képesek arra, hogy az embereket lelkesítsék és motiválják, hogy a jövőképért dolgozzanak.  

A nagyszerű vezetők tudják, hogyan kell egyszerre inspirálni az embereket és rávenni a követőket, hogy elvégezzék a vezető célját megvalósító feladatokat. 

Fenntartható vezetés  

Mindezekhez a nagyszerű vezetői tulajdonságokhoz most hozzá kell adnunk a fenntarthatósági réteget. A mai vezetőknek képzést kell kapniuk a fenntarthatóság és az ellenálló képesség kérdéseiben, mert ezek nemcsak alapvető társadalmi kérdések lesznek, hanem azért is, mert az üzleti életben is alapvető fontosságúak lesznek. 

A fenntartható vezetés olyan egyéni magatartásformák tanúsítására utal, amelyek elősegítik a környezet megóvását és az összes érdekelt fél jólétének javítását, valamint e magatartásformák ösztönzését a csapatok és a szövetségesek körében".  

Ehhez a vezetőnek olyan nyereséges, növekvő üzleti modellek létrehozását kell elősegítenie, inspirálnia vagy ösztönöznie, amelyek megközelítik a nulla vagy akár a nettó pozitív környezeti és társadalmi hatást; és lehetővé kell tennie, hogy a beszállítói és ügyfelei ugyanezt tegyék. A fenntarthatóságot nem szabad csak egy témának vagy lehetőségnek tekinteni. A fenntarthatóságot minden szakmának a középpontjában kell tanítani. 

A vezetőket ki kell képezni arra, hogy irányítsák csapataikat és mozgósítsák őket ebben a témában. A marketingcsapatokat felelős kommunikációra kell képezni; a fenntartható finanszírozásnak pedig az új finanszírozássá kell válnia - mivel a befektetők olyan vállalatok biztonságos befektetéseit keresik, amelyek képesek például előre jelezni az éghajlatváltozásnak az élelmiszertermelésre gyakorolt hatásait.  

A fenntartható vezetés magában foglalja a gazdasági, társadalmi és környezeti szféra kiegyensúlyozott integrációját. Ezt a fajta vezetést a különböző vállalatoknál és szervezeteknél a meglévő hosszú távú intézkedések alapján kell megvalósítani.   

Ha egy vállalat a fenntartható vezetés egy formáját helyezi előtérbe, akkor a társadalmat és a környezetet közvetlenül bevonja üzleti célkitűzéseibe. Hasonlóképpen, a társadalmi felelősségvállalást és a fenntarthatóságot is beépíti a vállalat kiemelt értékeibe. 

A fenntartható vezetés jelentősége a fenntarthatóság három fő pillérét (gazdaság, társadalom és környezet) figyelembe vevő jövő építésében egyre nő. Ezek a vezetők azok, akik a számokon túli világban gondolkodnak, amellett, hogy gazdasági szinten is kulcsszerepet játszanak. Alapvető fontosságú, hogy a folyamatos növekedés felelősségteljes módon történjen, hogy megfeleljen ennek az új világnak az igényeinek és követelményeinek.  

A fenntartható vezetés jellemzői  

  • Nagyfokú elkötelezettség a környezet és a társadalom iránt.  
  • Konfliktuskezelési, kommunikációs és problémamegoldó készség.  
  • Prioritást ad az embereknek: a csapatnak, az ügyfeleknek, a közösségeknek és az összes érdekelt félnek.  
  • Egészséget és jólétet teremt a szervezetben dolgozó emberek számára.  
  • Összhangban van a küldetéssel, a jövőképpel és az értékekkel.  
  • Képet alkot a jövőről, és meghatározza, hogy merre kell vinni a szervezetet. 

A fenntarthatósági vezetők jellemzői

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail