E mint Elköteleződés: flow képességek

Dr. Seligman, a PERMA modell kidolgozója szerint: Amikor azokra a dolgokra koncentrálunk, amiket igazán élvezünk és érdekelnek minket, elkezdhetünk teljesen belefeledkezni a jelen pillanatba, és beléphetünk a "flow" néven ismert állapotba.” (Seligman). , 2011 – „Egészség, stressz, jólét és pozitív érzelmek” cikk, 12. oldal).

Ezért ez a fajta flow-tapasztalat szorosan kapcsolódik az elköteleződéshez, mert ez az, amit az alkalmazottak tapasztalnak, amikor összpontosítanak és aktívan részt vesznek egy feladatban vagy tevékenységben. 

Ezt az elvet Csíkszentmihályi Mihály amerikai magyar pszichológus dolgozta ki, aki szerint 8 fő „előfeltétel” van a flow élmények eléréséhez, ahogy az az alábbi képen is látható: 

Ahogy az alábbi ábrán látható, amikor egy tevékenységben részt veszel, ha megtalálod az egyensúlyt az előtted álló kihívás és a teljesítéshez szükséges készség között, akkor a "flow csatornába" kerülsz. Természetesen, ha nem, akkor unatkozol, vagy eluralkodik rajtad a szorongás. 

Alapvetően Csíkszentmihályi Mihály volt az első, aki a valódi elköteleződés mentális állapotát flow-ként definiálta, amely „az a holisztikus érzés, amelyet az emberek akkor éreznek, amikor a tevékenységükbe teljes mértékben belefeledkezve cselekszenek.” (Csikszentmihalyi, 1975, 9. o.). 

Ezért kijelenthetjük, hogy a flow és az elköteleződés összefügg a jóléttel és az üzleti sikerrel, hiszen amikor valakinek (legyen az alkalmazott vagy munkaadó) az elméje teljesen elmerül a tevékenységben, akkor „erősek, éberek, könnyen irányítnak, öntudatlanok és a képességeik csúcsán vannak. ” 

Ha flow állapotban vagyunk, határozottan úgy érezzük, hogy egy kihívásokkal teli, megvalósítható és céltudatos helyzet vagy feladat teljesen elnyel minket, és minden zavaró tényező (például telefonhívások vagy zajok körülöttünk) egyszerűen eltűnik, és egyáltalán nem idegesít bennünket. 

Ezért izgatottnak és ügyesnek érezzük magunkat a számunkra szórakoztatóvá váló munkánkért, és úgy érezzük, hogy teljesítményünk csúcsán vagyunk. 

Más szavakkal, kijelenthetjük, hogy a flow-ban lévő uralkodó érzéseink a következők: 

Nyilvánvaló, hogy a “flow” állapotát a munkakörnyezetben előidéző előnyök számosak, többek között: 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail