A változáselmélethez használandó eszközök

A változáselmélet elkészítéséhez számos - fizetős és ingyenes - szoftver áll rendelkezésre.

Google Drawings  

A Google Drawings intuitív, könnyen használható és letisztult dizájnnal rendelkezik. Ha bármilyen narratívát, feltételezést vagy megjegyzést szeretnél hozzáadni, egyszerűen használhatsz Google Docot. Megoszthatod azt valakivel, akinek van vagy nincs Google-fiókja, és ő is hozzáadhat megjegyzéseket. Nem kifejezetten a változáselmélethez készült, ezért elsősorban tudnod kell, hogy mit szeretnél létrehozni. Letölteni is lehet többféle formátumban, például .jpg, .png és .pdf 

MindMup  

A MindMup eredetileg agytérképezéshez készült, de nagyon jól alkalmazkodik a változáselméletekhez. Bejelentkezéshez használhatod Microsoft-fiókod, és Microsoft-stílusú formázást használ. Hozzáadhatsz jegyzeteket (a mutatók megjelenítéséhez), és "storyboardokat" (diákat készíthet minden egyes dobozhoz, tetszőleges sorrendben), és letöltheted PPT vagy PDF formátumban. Nagyon intuitív, vonzó elrendezéssel és képek hozzáadásának lehetőségével.  

Nem változáselmélet-specifikus, és nem tudod teljes mértékben szabályozni, hogy a nyilak hogyan találkozzanak a dobozokkal. Nem ingyenes eszköz, bár nagyon megfizethető. 

Coggle  

A Coggle egy intuitív és dörzsölt agytérképező szoftver. A formázás viszonylag egyszerű, bár hiányzik a formázósáv, van egy jó súgó. A térkép pontjaihoz megjegyzéseket fűzhetünk, valamint megnyithatunk egy vitatáblát, így remekül használható megosztásra és áttekintésre. Jól letölthető PDF- és PNG-fájlokba. A "prezentációs mód" lehetővé teszi a teljes képernyőre nagyítható változatot, ami praktikus, ha a TOC-ot megosztod a kollégákkal vagy workshopot tartasz.  

Nem változáselmélet-specifikus, és sajátos stílusa van, görbe vonalakkal. Az ingyenes verziónak vannak bizonyos tervezési korlátai, de a fizetős változat is megfizethető.  

Changeroo  

Egy online változáselmélet-építő. Lehetővé teszi az együttműködést a változáselméletek létrehozásakor, és azok megnyerő módon történő bemutatását.  

Kifejezetten a változáselméletek tervezéséhez tervezték.   

Egy elméletet hozhatsz létre ingyenesen, és ebben az ingyenes verzióban teljes tervezési funkcionalitással rendelkezik. Drágább, mint a Coggle és a MindMup. 

TOCO  

A Theory of Change Online (TOCO) egy web-alapú szoftver (letöltés nem szükséges), amellyel megtervezheted, szerkesztheted és tárolhatod a változáselméletedet, megismerheted a változáselmélet fogalmait, és interaktív grafikus környezetben rögzítheted eredményeidet, mutatóidat, racionalitásodat és feltételezéseidet.  

Lucidchart  

Felhőalapú folyamatábrakészítő program, számos megszokott funkcióval, többek között olyan programokkal való integrációval, mint a Visio.  

Miradi  

A Miradit úgy tervezték, hogy a projektcsapatok számára biztosítsa azokat az alapvető funkciókat, amelyekre szükségük van a természetvédelmi projektek megtervezéséhez, irányításához, nyomon követéséhez és az azokból való tanuláshoz, más szóval a jó adaptív irányítás gyakorlásához. Jelenleg a legtöbb természetvédelmi szakember az adaptív menedzsment folyamatát vagy tollal és papírral végzi, vagy a programok széles skálájából - például folyamatábrák, térképezés, projekttervezés, táblázatkezelés, könyvelés és egyéb szoftvercsomagok - összeválogatott funkciókkal. A Miradi az ilyen különböző programok mindegyikéből kiveszi a megfelelő funkciókat, és egyetlen könnyen használható integrált csomagban egyesíti őket. 

Scapple  

A Scapple egy könnyen használható eszköz az ötletek minél gyorsabb lejegyzésére és a köztük lévő kapcsolatok kialakítására. Lehetővé teszi, hogy az oldalon bárhol jegyzeteket készíts, és azokat egyenes, szaggatott vonalakkal vagy nyilakkal összekapcsold. Célja, hogy újrateremtse a jegyzetelés élményét egy papírlapra.  

VUE  

A Visual Understanding Environment (VUE) egy fogalom- és tartalomtérképező alkalmazás, amelyet a tanítás, a tanulás és a kutatás támogatására fejlesztettek ki, valamint bárki számára, akinek szüksége van a digitális információk rendszerezésére, kontextualizálására és hozzáférésére. Egy egyszerű eszközkészlet és egy csomópontokból és linkekből álló alapvető vizuális nyelvtan segítségével a tanárok és a diákok feltérképezhetik a fogalmak, ötletek és digitális tartalmak közötti kapcsolatokat. 

Theory of Change Template

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail