Instrumente digitale de colaborare și comunicare

Colaborarea prin intermediul accesului mobil și a rețelelor sociale este o componentă fundamentală a locului de muncă digital, iar această tendință este în creștere. Angajații din zilele noastre au un program de lucru și locații mai flexibile, astfel încât locul de muncă nu mai este privit ca o singură entitate.

În realitate, există o tendință din ce în ce mai mare de a permite angajaților să lucreze în orele pe care le aleg, pentru a răspunde diferitelor cerințe ale forței de muncă. Angajații pot lucra dimineața sau seara, oricând și oriunde sunt mai eficienți, datorită flexibilității. 

Prin urmare, flexibilitatea prezintă avantaje. Și tocmai din acest motiv, fiecare companie, indiferent cât de mare sau de mică, ar trebui să aibă un intranet mobil responsive pentru a îmbunătăți comunicarea și cooperarea angajaților și pentru a se apropia de a fi un loc de muncă digital foarte eficient.  

Colaborarea online și rețelele de întreprinderi sociale  

Am asistat la o schimbare culturală semnificativă în ceea ce privește adoptarea diferitelor platforme de comunicare corporativă. Din cauza accentului pus pe caracteristicile de microblogging, ESN-urile sau rețelele sociale de întreprindere au fost numite "Twitter sau Facebook-ul întreprinderii" în primele faze de adoptare. 89% dintre comercianți folosesc Facebook în activitățile lor de marketing de marcă, conform indicelui Sprout Social Index.  

În prezent, cooperarea socială este esențială pentru crearea de legături între organizațiile comerciale. Întreprinderile medii și mari, în special, implementează caracteristici ESN pentru a permite angajaților să interacționeze și să se implice rapid unii cu alții, fie printr-un instrument independent, cum ar fi Yammer, fie printr-un produs care face parte dintr-un sistem consolidat, cum ar fi componenta de întrebări și răspunsuri sociale a unui intranet.  

Întâlnirile virtuale, spațiile de lucru pentru proiecte, un anuar corporativ complet și forumurile sociale care pot lua locul discuțiilor la răcoare sunt doar câteva dintre alternativele disponibile în prezent pentru a înlocui practic orice întâlnire personală la locul de muncă.  

Întâlniri online  

De ani de zile, odată cu îmbunătățirea vitezei internetului și a rețelelor, a devenit posibilă utilizarea filmelor în comunicarea în timp real, care este acum considerată vitală în afaceri. Într-o forță de muncă multigenerațională, comunicarea video este esențială, deoarece îi menține pe angajați implicați, productivi și eficienți. YouTube și Vimeo rămân cele mai populare platforme de partajare video.  

Aplicațiile de comunicare video pot fi găsite în marketing, formare și dezvoltare, gestionarea produselor și adoptarea de soluții de comunicare de ultimă generație în întreaga companie.  

BYOT, BYOA, BYOD  

BYOT înseamnă "Bring Your Own Technology" (adu-ți propria tehnologie), BYOA înseamnă "Bring Your Own Apps" (adu-ți propriile aplicații), iar BYOD înseamnă "Bring Your Own Device" (adu-ți propriul dispozitiv). Forța de muncă din ziua de astăzi este din ce în ce mai probabil să își aducă propriile dispozitive inteligente la locul de muncă și să le utilizeze din motive profesionale, datorită disponibilității și consumerizării tehnologiei IT. Mulți angajați în regimuri de lucru hibride își folosesc propriile echipamente personale pentru a lucra de acasă, cum ar fi PC-uri de acasă, laptopuri și telefoane mobile, pentru a beneficia de ușurință.  

Această tendință este în creștere în companii, iar angajații se simt mai liberi să își folosească dispozitivele personale din motive profesionale, respectând în același timp restricțiile.  

Cu toate acestea, acest lucru ridică probleme de securitate suplimentare și trebuie implementate proceduri pentru a se asigura că echipa înțelege ce trebuie să facă pentru a minimiza breșele de securitate și expunerea. De exemplu, atunci când te conectezi la software-ul aprobat de companie, utilizezi autentificarea cu doi factori.  

Trecerea la mobile

În domeniile achizițiilor, cumpărăturilor, serviciilor bancare, educației și comunicării, atractivitatea dispozitivelor mobile inteligente în viața de zi cu zi a angajaților și managerilor este bine documentată.  

Tehnologiile mobile, cum ar fi întâlnirile online mobile, formarea online și învățarea video, joacă un rol esențial în eliminarea barierelor în comunicarea și productivitatea angajaților.  

Pe telefoanele lor, mulți angajați au acum aplicații mobile legate de muncă. Angajații pot primi alerte imediate (notificări push) pe ecranul telefonului lor pentru actualizări urgente sau importante; pot accesa informații de contact și date centrale în timp ce sunt departe de birourile lor; pot trimite informații legate de muncă în cadrul activității lor, cum ar fi fișele de pontaj; și pot accesa zone de autoservire, cum ar fi liste și formulare actualizate, pentru o productivitate generală îmbunătățită. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail