Când e momentul pentru o campanie cu influenceri?

Când vrei ca produsul tău să ajungă la comunitatea căreia i se adresează, campaniile cu influenceri pot fi un bun instrument de promovare. Pentru ca ele să aibă impactul dorit, e bine să le planifici în detaliu. Iată care sunt recomandările lui Cristian China Birta, blogger și antreprenor.

Influencerii, bloggerii, vloggerii, oamenii cu mulți fani pe Facebook trebuie să fie pentru tine niște resurse. Așa trebuie să îi vezi. Resurse pe care le accesezi dacă vrei. Dacă nu, nu. Dar ca să accesezi, trebuie să te înțepi în strategia ta de comunicare și în strategia ta de marketing. Altfel, intri într-o zonă pe care nu o recomand de nicio culoare: „Vreau să fac și eu o campanie cu influenceri”. Nu te ajută, nu acela este obiectivul.

De ce să lucrezi cu influencerii?

Prin influenceri ajungi mult mai ușor și mult mai eficient din punct de vedere financiar la comunități la care altfel ai ajunge foarte greu și cu foarte mulți bani.

Cât costă influencerii?

Răspunsul este simplu: unii sunt ieftini, alții sunt îngrozitor de scumpi. Nu trebuie să te intereseze neapărat cât costă, ci cât îți livrează de investiția pe care o faci în ei. Dai niște bani ca să obții niște beneficii, nu dai bani ca să te vezi pe blogul lui sau pe pagina lui de Facebook. Multe like-uri nu se transformă în mulți bani pentru tine.

Cum alegi influencerii?

Alegerea influencerilor este foarte, foarte grea. Este o meserie în sine. Ți-aș putea da o listă de 20 de criterii după care se aleg, dar cel mai bine este să te consulți cu un specialist. Dacă îi dai un mail unui influencer pentru o colaborare, este foarte probabil să nu îți răspundă. De ce? Explicația este simplă și totuși foarte complicată: el probabil primește vreo 20-30 de mail-uri de acest gen pe zi, din care ar trebui să aleagă. Experiența îi spune că în 95% din cazuri nu se concretizează colaborarea cu brand-ul sau antreprenorul respectiv. De aceea, este foarte probabil să nu îți răspundă.

Ți-aș recomanda să nu faci greșeala să vorbești în același timp cu jurnaliști și cu bloggerii overall. Îți recomand să faci două liste de mail-uri separate, pentru a-ți fi mai ușor în exprimare: „Dragi bloggeri...”, „Dragi jurnaliști...”.

Care e mecanismul prin care faci conversiile în urma acestei campanii? Acest mecanism înseamnă pe românește să ai grijă să nu îți cadă serverul, să track-uiești cum trebuie oamenii trimiși pe site, să vezi câte vânzări faci sau de ce nu le faci și să fii în stare să faci o analiză la sfârșitul campaniei.

Un lucru fundamental pe care trebuie să îl înțelegi despre o campanie cu influenceri: influencerul nu vinde pentru tine. Influencerul îți aduce oameni care se uită la brand-ul tău, la serviciul tău, la produsul tău. Tu vinzi pentru tine. Modul în care reușești să iei banii de la oamenii pe care influencerul îi trimite către tine este strict treaba ta.

Îți recomand cu căldură să testezi absolut tot când faci o astfel de campanie: să creezi un link personalizat, să vezi ce se întâmplă cu oamenii la care ești expus. Așa vei afla dacă influencerii te ajută și pe viitor și te ajută să calibrezi bugetul băgat într-o astfel de campanie.

Atunci când accesezi o resursă, trebuie să faci contract cu respectiva resursă. Un contract este extrem de important pentru că prevede exact ce are de făcut. Brief-ul pe care îl dai unui influencer este, de cele mai multe ori, decisiv în reușita campaniei. Ca să înțelegeți ce trebuie să cereți unui influencer, o să vă dau un exemplu: nu îi cereți să scrie frumos despre voi, puteți să îi cereți să facă brand awareness, adică să ajungă la cât mai mulți oameni sau puteți să îi cereți să trimită oameni către site-ul vostru, adică o campanie de referal. Diferența este fundamentală pentru că influencerul abordează situațiile în mod diferit.

Dacă ești antreprenor la început de drum, e normal să le faci pe toate. La un moment dat, drumul se deschide și o să faci chestia asta intern. O să îți dai seama, totuși, că cel mai bine este să externalizezi, chiar necesar atunci când vine vorba de campaniile cu influenceri.

Dacă ai mai mulți bani, ceea ce sunt sigur că nu e cazul, ți-aș recomanda să faci un test: bagă o mie de euro într-o campanie făcută de tine, cu cunoștințele tale și o mie de euro într-o campanie făcută extern de un specialist. O să vezi atunci la ce mă refer.

Sunt sigur că știi, dar trăim într-o lume în care social media e la putere. Asta înseamnă că acel buget de marketing trebuie să fie ceva serios. Nu am văzut business care să reușească cu adevărat fără să aibă măcar 10% din cifra de afaceri dedicată marketingului.

Dacă nu știi ce înseamnă marketingul în ziua de astăzi, îți spun eu: marketingul merge de la afișe stradale, până la campanii de AdWords. Recomand ca atunci când ai dubii, să întrebi pe cineva care se pricepe. Eu și colegii mei te vom ajuta dacă pui întrebări punctuale, la obiect, nu întrebări de genul: „Cum pot să fac bani?”. 

Îți recomand ca atunci când începi să cheltuiești banii într-o campanie cu influenceri, să o faci pentru prima dată pe bază de test. Un test te ajută din două mari puncte de vedere: ai bugetul mai mic și îți dai seama dacă produsul/ serviciul tău se potrivește cu ceea ce înseamnă social media.

Atunci când te uiți la rezultatele unei campanii cu influenceri, trebuie să ai atenție și mă refer aici la știință, know-how – să te uiți la acele rezultate și să înțelegi la ce te ajută. Un număr mare de like-uri nu înseamnă o campanie reușită, contează ce s-a întâmplat în spatele acelei postări cu numărul mare de like-uri: câți oameni ți-a adus pe site? Câte vânzări ai făcut?

Expunerea brandului tău

Când vorbim de expunerea brand-ului tău, există două variante: Owned Media, adică media ta (site și conturi pe rețele sociale și Paid Media (Google AdWords, Facebook Ads, campanii cu influenceri). Dacă vorbim de Owned Media, multă lume face o greșeală colosală: nu are atenție la server.

Mare atenție la ce înseamnă partea tehnică în digital pentru că e ca fundația casei. În momentul când îți expui brand-ul unei mulțimi mari de oameni, se pot întâmpla două lucruri: unul bun și unul rău. Acela bun: vede multă lume brand-ul tău. Acela rău: printre cei mulți care-l văd, există și tâmpiți. Trebuie să fii pregătit și pentru ei. Totuși, dacă 80% dintre ei îți spun că e o problemă cu brand-ul tău...trage un semnal de alarmă și mai fă o analiză.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail