Hogyan járulhat hozzá a kreativitás a vállalkozások és a munkavállalók jólétéhez?

Napjaink rendkívül versengő globális világában a kreativitás nemcsak anyagi okokból kulcsfontosságú, hanem azért is, mert új ötleteket eredményez, kihívásokat generál a jelenlegi gondolkodásmóddal, új üzleti lehetőségeket nyitva meg.

Számos módja van a kreativitás, a kreatív készségek és a stratégiák alkalmazásának annak érdekében, hogy sikeres vállalkozók legyenek a kulcsfontosságú területeken, amint az alább látható. 

Vezetés 

A kreatív vezető azonosítja és teszteli az új megközelítéseket, miközben elősegíti a kreatív gondolkodást az alkalmazottakban, arra ösztönözve őket, hogy valamit új módon lássanak és keressenek, vagyis a „dobozon kívül gondolkodjanak”. 

A kreatív vezetők például egy személyes példával, megosztással indíthatnak el megbeszéléseket, így személyes és szakmai szinten is kapcsolódhatnak a  csoporthoz. Ezzel megmutatják, hogy tágabb értelemben törődnek a munkavállalóval, mint pusztán bevételi vonatkozásban. Ez pedig növeli a munkavállaló értékérzetét, lojalitását és a sikerre való törekvést. 

Marketing 

Gondoljunk egy hirdetési kampányra, amely egy új autómodell eladását célozza. Egy általános és nem túl hatékony kampány nem kreatív marketingszemlélete az lenne, ha nyomtatott vagy szalaghirdetést készítenénk, amely tartalmazza a funkciók listáját és a jármű stock fotóját. 

Ezzel szemben egy kreatív marketinges bevonhat egy izgalmas rövid videót egy miniatűr akciófilmből, ahol a „főszereplő” az autó. Ez a megközelítés valószínűleg hatásosabb, mert a terméket valami többnek, azaz megszemélyesített történetelemnek, nem pedig élettelen tárgynak tűnik. A videó és a film lehetővé teszi, hogy az autót több szemszögből, mozgás közben is megmutassák, olyan sofőrrel, aki az élet részévé teszi azáltal, hogy megbízhatóságot és személyiséget ad a reklámnak. 

Problémamegoldás 

A nem kreatív problémamegoldó a probléma megoldásához szükséges normák meghatározására és végrehajtására összpontosít, de a kreatív problémamegoldó megvizsgálja a problémát, mérlegeli a lehetséges megoldásokat, és még el is vesz egy kis időt a problémától, hogy az ötletek rendeződjenek. Ez a fajta szünet lehetővé teszi a friss tisztaságot és a legjobb megoldás megtalálását. 

Értékesítés 

A kreatív megközelítések meghozzák a különbséget. A személyes kapcsolat kimutatása hasonló értékérzethez vezet, és ha egy értékesítő személyes figyelmet tanúsít azáltal, hogy megemlékezik az ügyfelek születésnapjáról, igényeiről vagy más jelentős személyes dátumról, akkor nagyobbak lesznek a siker lehetőségei, és megtérülnek ezek a kreatív értékesítési erőfeszítések. 

Projektmenedzsment 

A kreatív projektmenedzser általában nem az azonnali aggodalmakra összpontosít, ahogyan azt más csapattagok teszik, hanem például a termékre/szolgáltatásra gondolnak, mielőtt az elkészülne. 

A jólét nemcsak a szakmai és interperszonális kompetenciákhoz kapcsolódik, hanem a fizikai környezethez is, ahol az emberek dolgoznak és élnek. 

Emiatt az alábbi esettanulmányok nagyon érdekesek. 

2015 januárjában a Coca-Cola Enterprise és a Coca-Cola France beköltözött a Nodába, a Wereldhave 22 100 négyzetméteres irodafejlesztési projektjébe, amely a párizsi Issy-les-Moulineaux kerületben, a Szajna partján található. 

 

A Coca-Cola France a fenntarthatóságot, a jólétet és a kreativitást jelölte meg prioritásként. 

Sophie Digard, a Coca-Cola France humánerőforrás igazgatója elmondta: „Irodáink a Coca-Cola értékeit tükrözik: wellness, kreativitás, innováció és csillogás… Különös figyelmet fordítottunk arra, hogy dolgozóink számára olyan irodákat biztosítsunk, amelyek támogatják egyéni jólétüket az anyagok, munkaterek és rekreációs területek révén. Irodáink olyan helyek, ahol jó együtt dolgozni. A Coca-Cola kollekció művészeti alkotásaival és tárgyaival keltik életre őket, amelyek inspirálnak bennünket az alkotásra, a másképp gondolkodásra és az innovációra. 

Ennek a megközelítésnek a jellemzői a következők: 

  • A felhasználó által beállítható munkaállomások, amelyek rugalmasságot kínálnak, és ösztönzik az együttműködést és az egyéni stílust. 

  • A levegőminőség javítására, valamint a természetes környezet és dekoráció megteremtésére tervezett szennyeződésmentesítő berendezésekkel ellátott tárolószekrények. 

  • Fenntartható anyagok, beleértve az FSC (Forest Stewardship Council) által tanúsított faanyagot. 

  • Belső felületek, amelyek korlátozzák az illékony szerves vegyületek (VOC) kibocsátását. 

  • Rendkívül hatékony beltéri LED (Light-Emitting Diode) világítás jelenlétérzékelők által aktiválva és a természetes fényhez viszonyítva. 

  • 13 000 újrahasznosított kólásüveg különleges világítási funkciót hoztak létre egy közös munkaterületen. 

  • Az irodaterületek sugárzó mennyezettel vannak felszerelve, amelyek geotermikus rendszerekkel vannak összekötve fűtés és hűtés céljából. 

  • Tyúkok a földszinti kertben, amelyeket a személyzet étterméből származó élelmiszerhulladékkal etetnek 

  • Kaptárak a tetőn a mézelő méhek számára. 

A Coca-Cola BREEAM kiemelkedő minősítést ért el a berendezésre vonatkozóan, 90,2%-os pontszámot ért el, ami az első kiemelkedő minősítés, amelyet egy dedikált irodai berendezésen értek el bárhol Európában. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail