Kreatív készségek a gyakorlatban: kreatív problémamegoldás

A problémamegoldás tervezést, döntéseket és cselekvéseket jelent egy meghatározott probléma vagy problémák megoldása érdekében.

A probléma típusának és természetének megértése segít a megoldási mód kiválasztásában. 

A problémák a következők lehetnek: 

  • egyedi és egyszerű , vagy összetett problémák egy fő kérdéssel és több megoldandó részproblémával 

  • általános vagy specifikus problémák, amelyek célzott, szubjektív és kritikus gondolkodást és stratégiai szemléletet igényelnek 

  • tudást és szakértelmet igénylő problémák 

  • nyílt végű feladatok sok alternatív, egyformán jó válaszokkal 

  • bonyolult, homályos vagy rosszul definiált problémák, amelyeknél a probléma és a kimenetele sem ismert, és nem használható konkrét képlet a probléma megoldására 

 


A kreatív problémamegoldás lépései 

1. Tisztázd és azonosítsd a problémát 

Ehhez elkezdheted az 5 kérdés technikát (mit, miért, hogyan, hol, ki, mikor) és integrálhatod egy szélesebb problémamegoldó tevékenységbe - a „Kérdés ellenőrző listába”, amely egy egyszerű, de hatékony problémamegoldási módszer, és ami könnyen alkalmazható bármilyen konkrét szituációban. 

2. Kutasd a problémát 

A következő lépés a probléma kutatása annak jobb megértése érdekében. A probléma természetétől függően előfordulhat, hogy sok vagy nagyon kevés kutatást kell végezned. 

A legjobb kiindulási pont egy online kereső,  de ne hanyagold el a régi, jó információ- és vélemény forrásokat sem (könyvtárak, barátok, üzleti partnerek, ügyfelek, kollégák és családtagok is sok kérdésben adhatnak gondolatokat). 

Próbáljon több embertől visszajelzést kapni, hogy átfogó információid legyenek. 

3. Kreatív kihívások megfogalmazása 

A következő lépés az, hogy ezeket a kérdéseket kreatív kihívásokká alakítsuk. 

A kreatív kihívás alapvetően egy egyszerű kérdés, amely javaslatok vagy ötletek ösztönzésére szolgál. A kreatív kihívások nem tartalmazhatnak értékelési kritériumokat. 

Például: „Hogyan találhatnék kifizetődőbb munkát, amely jobban fizető és az otthonom közelében található?” Ha kritériumokat fogalmaz meg a kihívásban, korlátozza kreatív gondolkodását. Tehát egyszerűen kérdezd meg: „Hogyan találhatnék kifizetődőbb munkát?” és az ötletek generálása után a kritériumok alapján azonosíthatod a legnagyobb potenciállal rendelkező ötleteket. 

4. Generálj ötleteket 

Ez az a rész, amelyet a legtöbb ember az ötletelés és a kreatív problémamegoldás kapcsán asszociál: ötletgenerálás. 

Az ötletbörze kreatív problémamegoldó technika. A brainstorming célja az ötletek generálása. A Brainstorming egy csoportos kreatív technika ötletek generálására, szemben a „magányos ötleteléssel”. 

6. Készíts akció tervet 

Miután leírtad az összes ötleted, tarts egy kis szünetet. Akár csak egy órát is, de lehet egy nap vagy több. Aztán menj végig az ötleteken. A kapcsolódó ötletek kombinálhatók nagy ötletekhez (vagy ötletklaszterekhez). 

Ezután a korábban kidolgozott kritériumok alapján válaszd ki az összes olyan ötletet, amely nagyjából megfelel ezeknek a kritériumoknak. Ez azért fontos, mert ha csak a „legjobb” ötletekre vagy a kedvenc ötleteidre koncentrálsz, akkor nagy eséllyel a kevésbé kreatívakat választod! Ennek ellenére bátran vedd fel kedvenc ötleteidet a kezdeti ötletlistába. 

Ezen a ponton van néhány nagyszerű ötleted. Sok embernek azonban gondot okoz, hogy motiválja magát a következő lépés megtételére. 

A kreatív ötletek nagy változásokat vagy kockázatvállalást jelenthetnek. Néhányan közülünk szeretik a változást és a kockázatot. Mások megijednek tőlük. Készítsen akció tervet azokkal az egyszerű lépésekkel, amelyeket meg kell tenned az ötleteid megvalósításához. 

Azok az ötletek, amelyek megvalósítása sok munkával jár, különösen ijesztőek lehetnek. Megvalósításukat könnyen végrehajtható feladatokra bontva könnyebben kezelhetők lesznek. 

7. Csináld! (valósítsd meg az ötleteket) 

Ez a legegyszerűbb lépés az összes közül. Fogd az akicó tervet, és valósítsd meg a elképzelésedet. És ha a helyzet eltér az akcióterv lépéseitől, ne aggódj. Írd át a terved! 

Íme néhány ötletbörze tevékenység és példa: https://miro.com/guides/online-brainstorming/examples 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail