Kreatív beavatkozások alkalmazása a szervezetben | Hol kezdjem

A kreatív beavatkozások során kreatív szakemberek vagy művészek csatlakoznak szervezetekhez vagy folyamatokhoz, hogy változást kezdeményezzenek, míg a szervezetek saját elvárásaikkal nyitják meg kapuikat a kreatívok előtt. Általában olyan helyzetekre keresnek innovatív megoldásokat, amelyek nem felelnek meg a megváltozott időknek vagy a jelenlegi fejlődési szakasznak.

Lotte Darsø, az innováció és a kreativitás fejlesztésének dán szakértője, az Artful Creation: Learning-Tales of Arts-in-Business (2004) szerzője szerint a szervezetek a következő célokra használják, alkalmazzák és integrálják a művészeteket és kreatív alkotásokat: 

  • dekoráció; 

  • szórakoztatás, akár úgy, hogy az alkalmazottaknak jutalmakat adnak, például belépőt a szabadidejükben kiválasztott előadásokra, előadásokra és művészeti kiállításokra, vagy meghívnak művészeket a cégbe éves találkozókon, ügyfélrendezvényeken vagy különleges alkalmakon való előadásokra; 

  • csapatépítő célokra, kommunikációs tréningekre, vezetői fejlesztésekre, problémamegoldó és innovációs folyamatokra; 

  • egy stratégiai átalakulási folyamat kialakítása, amely magában foglalja a személyes fejlődést és vezetést, a kultúrát és identitást, a kreativitást és az innovációt, valamint az ügyfélkapcsolatokat és a marketinget. 

Művészeti beavatkozási projekteket kezdeményezhetnek és irányíthatnak maguk a művészek, cégek, tanácsadók/harmadik féltől származó ügynökségek vagy kulturális intézmények. Az általános európai gyakorlat azt mutatja, hogy a művészeti beavatkozási projekteket általában speciális ernyőszervezetek és ügynökségek hajtják végre, amelyek művészeket és szervezeteket közvetítenek. 

Néhány kérdés, amelyet a művészeti beavatkozási projekteket végrehajtó szervezeteknek figyelembe kell venniük: 

Bár a szervezetek által a művészeti beavatkozási projektekben alkalmazott munkamódszerek és folyamatok eltérőek, és függenek a projektek hosszától, céljaiktól és a résztvevők számától, a kreatív beavatkozás négy fázison keresztül zajlik: 

  1. Horgonyzás: a kihívást jelentő probléma, probléma, cél feltárása, amelyet a kreatív beavatkozásban meg kell oldani, és a szervezet bevonását biztosító tevékenységekben való megegyezés 

  1. Kutatás: az alkotó/művész tanulmányozza a szervezetet és kapcsolatot létesít a munkatársaival, hogy közösen megfogalmazzák a projekt akció tervét; 

  1. Akcióterv végrehajtása: a művész a vállalkozóval és a szervezet munkatársaival együttműködve tevékenységeket, rendezvényeket vagy workshopokat dolgoz ki az akcióterv megvalósítása érdekében, és; 

  1. Utolsó szakasz, beleértve a tevékenységek értékelését és egy záró szemináriumot, amelyen minden részt vevő művész és vállalat beszámol a tapasztalatairól és a tanultakról. 

Ezért a kreatív beavatkozások általános feltérképezése a nem kreatív szervezetek szemszögéből kulcsfontosságú lépéseket jelent a kreatív beavatkozás szükségletének, hatásának, tervezésének és megvalósításának megközelítéséhez. 

Milyen lépésekből áll egy ilyen beavatkozás tervezése? 

1. lépés – A beavatkozás által megoldandó probléma/probléma/cél azonosítása és elemzése 

Nevezetesen azonosítsd be azokat a konkrét viselkedéseket/körülményeket/problémákat/problémákat, amelyeket a kreatív beavatkozással kezelni kell, valamint az üzleti szintű eredményekben bekövetkező fejlesztéseket/módosításokat, amelyek ennek eredményei lesznek  

A vállalkozók ezt egyénileg is megtehetik (a probléma/probléma/cél közvetlen megfigyelésével, kulcsemberekkel stb. interjúztatva), vagy az alkotóval/művésszel együtt, vagy felkérhetik az alkotót/művészt személyesen. 

Mindenesetre a következő tényezőket kell szem előtt tartani: 

  • Kit érint a  probléma,  vagy a kitűzött cél? 

  • A közvetlen érintettekre és általában a vállalkozásra gyakorolt negatív (pozitív) következmények. Milyen hatással van a probléma vagy ügy az érintettek életére? 

  • A befolyásolandó személyes és környezeti tényezők (azaz az emberek tapasztalata és története; ismeretek és készségek; akadályok és lehetőségek). 

  • A problémát okozó vagy fenntartó viselkedés vagy magatartás hiánya. Kinek milyen viselkedésén kellene változtatni a probléma (vagy cél) kiküszöböléséhez (megoldásához). 

  • Ki és hogyan profitál abból, hogy a helyzet változatlan (gazdaságilag, politikailag). 

  • A feltételek, amelyeken változtatni kell a probléma megoldásához (pl. készségek, lehetőségek, anyagi források, bizalmi kapcsolatok). 

  • A megfelelő szint, amelyen a problémát vagy célt kezelni kell (pl. egyének, csapatok stb.), és hogy a szervezet képes-e befolyásolni az ilyen változásokat. 

2. lépés – Tűzz ki célokat és célkitűzéseket a „siker” megjelenéséhez. 

Ehhez a következő tényezőket kell szem előtt tartani: 

  • A siker leírása. Miben lesz más a vállalkozás vagy az alkalmazottak, ha a beavatkozás sikeres? 

  • Azok a célok, amelyeket a beavatkozás megcéloz. Honnan lehet tudni, hogy a beavatkozás sikeres volt-e? 

  • A beavatkozás által elérni kívánt konkrét célok. Mi fog változni, mennyivel és mikorra? 

3. lépés – Készíts akciótervet a beavatkozáshoz. 

Ennek a következőket kell tartalmaznia: 

  • Milyen konkrét változás vagy aspektus fog bekövetkezni a beavatkozásban? 

  • Ki fogja végrehajtani? 

  • Mikor valósul meg a beavatkozás, vagy meddig marad fenn? 

  • Szükséges/rendelkezésre álló erőforrások (idő, pénz és személyzet)? 

  • Kinek mit kell tudnia erről? 

4. lépés – Egyeztess egy találkozót a kreatív személlyel/művésszel/kreatív szervezettel, aki elvégzi a beavatkozást, ossz meg minden korábbi részletet, és állapodj meg velük arról, hogy mikor és hogyan fogják megtervezni és bemutatni a kreatív beavatkozási projektet (beleértve a pénzügyi szempontokat is). 

5. lépés – A kreatív beavatkozási projekt bemutatása után értékeld a következőket: 

  • a beavatkozás minősége 

  • a fellépés megfelelési szintje a célokhoz képest 

  • a beavatkozás végrehajtásának típusa 

  • a lehetséges eredmények és következmények vagy mellékhatások 

6. lépés - Végezd el a beavatkozást, és kövesd nyomon és értékeld a folyamatot (például a végrehajtás minősége, elégedettség szempontjából) és az eredményeket (pl. a célok elérése) előre meghatározott hatékony eszközök, módszerek és stratégiák segítségével. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail