Kreatív beavatkozások alkalmazása megoldások generálására és üzleti modelljének megújítására

A kreatív beavatkozások a művészetek bekapcsolásának módjai a szervezetekbe, hogy kielégítsék a vállalaton belüli egyéni igényeket, és javítsák a csapatfejlesztést és a külső kommunikációt.

Hogyan hatnak és milyen hatást váltanak ki? 

Az általuk kifejtett első nyilvánvaló hatás mindenekelőtt a humánerőforrás-fejlesztésre vonatkozik. Például a szervezeti változás vagy a probléma azonosításának lehetősége vagy a közösségi érzés erősítése fokozható a csoportos események során, vagy a szervezet identitásának és vízióinak vizuális megjelenítése. A művészeti és kreatív beavatkozások közvetlenül, vizuálisan közelítik meg az ötleteket és a problémákat, ösztönzik a közönséget, gazdagítják tapasztalataikat és elősegítik az önreflexió folyamatát. 

A szervezetekbe történő kreatív beavatkozások egyszerű módjai mellett, beleértve a művészeti események és kreatív műalkotások szervezését, szponzorálását vagy megrendelését, egyes vállalatok kreatívokat és művészeket alkalmaznak vállalati arculat, épületek, termékek, események vagy akár  szervezeti folyamatok (újra)tervezésére. 

Mások vezetési tanácsadóként alkalmazzák őket, mivel kreatív és művészi képességeik támogatják a menedzsereket a problémák megoldásában, a koncepciók, ötletek, tárgyak és folyamatok képeken vagy termékeken keresztül történő megjelenítésében, a csapat- vagy szervezeti problémák megoldásában és a megbeszélések támogatásában a „friss” és feltétel nélküli perspektívák előnyeivel.  

Gyakran a vállalatok kreatív/művészeti projekteket rendelnek meg a vállalaton belül azzal a céllal, hogy inspirálják vagy támogassák a vezetőket és az alkalmazottakat az ötlet- vagy termék-/szolgáltatás-generálásban a művészi alkotás folyamatában vagy az ebből eredő műalkotásokban való részvételen keresztül. 

Az üzleti környezetbe történő kreatív beavatkozások támogatják a munkaadók és a munkavállalók jólétét, és hozzáadott értéket adnak a vállalati identitáshoz és a márkaépítéshez a vezetésben, a humánerőforrás-fejlesztésben és a szervezetben a stratégiai fejlesztés, az operatív tevékenységek és a márkakommunikáció fokozásával. 

A kreatívok, művészek és menedzserek közvetlen észlelésének különbsége új perspektívákat, értelmezéseket és megoldásokat generál a munkakörnyezetekben, és rámutat az alternatív cselekvési irányokra. 

A fenti példákat és azok releváns pozitív hatásait követve a kreatív vagy művészeti alapú beavatkozások különféle formákat öltenek a szervezetekben való megvalósításuk és a szervezetekre és az érintettekre gyakorolt ​​hatásuk tekintetében. 

Hogyan biztosíthatja, hogy a legtöbbet hozza ki egy ilyen beavatkozásból? 

Kulcsfontosságú, hogy a vállalat/munkaadó gondosan és célirányosan tervezze meg, kövesse nyomon és értékelje a kreatív beavatkozásokat annak tudatában, hogy a kreatív beavatkozást először meg kell tervezni a szervezeten belül kezelendő cél vagy probléma meghatározásával, figyelembe véve: 

a) ha a beavatkozás humánerőforrás-fejlesztést, szervezetfejlesztést vagy külső kommunikációt céloz 

b) hogyan érhető el a cél, kérdés vagy probléma, pl. 

• készségek/kompetencia elsajátításával és új nézőpontok elsajátításával 

• konkrét folyamatok és tartalmak megtanulásával 

• kihívások felhívása a szervezeten belüli részvételi reakciók ösztönzésére 

• a szervezet vagy egy csapat identitásán keresztül 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail