Totul despre fluxul de numerar (cashflow): de ce este important și cum îl întocmim

Indiferent de tipul sau mărimea companiei sale, un antreprenor trebuie să planifice atât veniturile și cheltuielile, cât și încasările și plățile. Care este diferența între acestea? Veniturile și încasările sunt creșteri de numerar, pe când cheltuielile și plățile sunt diminuări de numerar, care se diferențiază prin momentul în care sunt înregistrate contabil. Veniturile și cheltuielile se înregistrează la adăugarea unei facturi în contabilitate, iar plățile și încasările când banii intră sau ies din contul bancar. Astfel, o planificare atentă este esențială pentru a se observa vulnerabilitatea companiei când există un șoc extern negativ și găsirea celei mai bune soluții. Planificarea fluxului de numerar poate ajuta la gestionarea crizelor, precum pandemia prin care am trecut nu cu mult timp în urmă. În acest articol îți vom da informații importante despre fluxul de numerar: de ce este atât de important și cum poate fi întocmit.

Cash flow: ce înseamnă și de ce este important

Cash flow-ul poate fi definit drept diferența dintre încasările și plățile curente ale unei firme, într-o perioadă determinată. Altfel spus, cash flow-ul face diferența între banii intrați în firmă și banii care au ieșit din firmă.

Fluxul de numerar este important pentru orice afacere de succes. Acesta este parte a planificării financiare, iar fără o imagine clară asupra cash flow-ului, antreprenorii vor avea de pierdut. Ce înseamnă numerar? Conform definiției, numerarul este reprezentat de banii aflați în formă fizică: monede, bancnote și monetar.

Tipuri de flux de numerar

Fluxul de numerar este de două feluri, respectiv pozitiv și negativ. Ce înseamnă flux de numerar pozitiv? Este fluxul care apare când încasările sunt superioare plăților, rezultând profitul. În schimb, fluxul de numerar negativ apare atunci când sunt înregistrate cheltuieli mai mari decât ceea ce produce firma sau când plățile sunt mai mari decât intrările. Din aceste situații rezultă pierdere, deci un cash flow negativ.

Cum se calculează fluxul de numerar

Calculul fluxului de numerar nu este deloc complex. Astfel, la finalul anului, se calculează fluxul pentru tot anul, după următoarea formulă: numerar la finalul anului minus numerar la începutul anului rezultă fluxul de numerar.

Bineînțeles, așa cum am stabilit deja, este important ca fluxul de numerar de la finalul anului să fie pe plus pentru asigurarea succesului firmei.

➡️ În secțiunea Startup EDU, cel mai complex curs ghidat din Startarium, vei descoperi viața unui startup, de la A la Z. Astfel, vei putea afla ce înseamnă să fii cu adevărat un antreprenor, nu doar să conduci un business.

ABC-ul fluxului de numerar

În cazul în care te întrebi cum poți ține evidența banilor, este important să ții cont de următoarele sfaturi în legătură cu fluxul de numerar:

  • Lună de lună, creează un tabel cu previziunea vânzărilor; 
  • În tabelul cu încasări, mai trasează o linie unde vei introduce cifrele aferente vânzărilor (decalate în funcție de termenele de plată);
  • Este important să completezi atât cheltuielile lunare fixe (chirie, salarii, contribuții sociale etc.), cât și pe cele variabile (estimate întotdeauna la valori maximale);
  • În funcție de datele scadente ale facturilor, completează restul cheltuielilor operaționale;
  • Completează sumele aferente plăților de rate la credite, dacă acestea există; 
  • Asigură-te că pentru lunile cu minus în fluxul de numerar ai disponibilități suplimentare.


Întocmirea fluxului de numerar

Cel mai important lucru pentru antreprenori este ca fluxul de numerar să fie întocmit lunar. De ce? Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra banilor care intră și a celor care ies din firmă. De asemenea, controlul fluxului trebuie să se facă zilnic. În acest mod, vei putea avea o imagine de ansamblu asupra evoluției numerarului.

Ce presupune întocmirea zilnică a fluxului de numerar? Înseamnă să știi în fiecare zi următoarele:

  • proveniența numerarului;
  • când intră în afacere;
  • cum poate fi folosit;
  • către ce se îndreaptă;
  • când trebuie plătite facturile;
  • când se pot obține banii pentru plata facturilor.

De asemenea, pentru stabilirea lunară a fluxului de numerar, trebuie analizate următoarele costuri:

  • chirie;
  • salarii;
  • utilități;
  • alte costuri pentru afacere și perioada din lună în care acestea apar.

Calculând astfel, vei ști în orice moment dacă există un cash flow negativ sau pozitiv și dacă există suficient numerar pentru a plăti facturile în anumite etape din lună. În cazul în care preconizările arată că nu există bani pentru plata facturilor dintr-o anumită perioadă, decalajul trebuie acoperit.

➡️ În secțiunea Business EDU poți descoperi numeroase materiale despre noțiuni esențiale de business, care sunt utile oricărui antreprenor, inclusiv despre fluxul de numerar.

Fluxul de numerar negativ: ce se poate face și cum se acoperă decalajele

Dacă ai preconizat că într-o anumită perioadă vei avea un flux de numerar negativ și că va apărea un decalaj, una dintre soluții ar fi solicitarea unei facilități de capital de la bancă. De obicei, această facilitate este acordată. Totuși, este important să ai un caz puternic, în care să poată fi dovedite influxurile de numerar. În caz contrar, banca va refuza cererea.

Ține cont că după calcularea fluxului de numerar, dacă acesta este pozitiv, după scăderea tuturor cheltuielilor (costuri, dobânzi, rambursări etc.) înseamnă că firma nu se va confrunta cu nicio problemă sau provocare. Acesta ar trebui să fie țelul tău: să ai întotdeauna un flux de numerar pozitiv.

Ce se poate face în cazul unui flux de numerar negativ

Chiar dacă este o situație de nedorit, este important de știut că un flux negativ se poate întâmplă în orice afacere ciclică. Însă, ideal este să știi ce trebuie să faci și cum să îl acoperi într-o anumită perioadă. Scopul tău trebuie să fie ca la finalul anului să ai un cash flow pozitiv.

De asemenea, monitorizarea fluxului de numerar pe o anumită perioadă te poate ajuta să vezi dacă numerarul iese din firmă într-un mod normal sau dacă există tendința de irosire a acestuia și trebuie să iei anumite măsuri. Cum poți acționa în mod eficient?

În primul rând, implementează măsuri imediate care să verifice structura de costuri. De asemenea, stabilește care costuri pot fi diminuate sau chiar eliminate. Spre exemplu, costurile de chirie pot fi diminuate prin negociere sau prin alegerea altei locații. După ce ai identificat costurile ce pot fi diminuate, nu mai amâna: acționează cât mai curând posibil pentru a micșora cheltuielile și pentru a recupera cât mai curând posibil diferențele de care este nevoie pentru ca fluxul de numerar să fie unul pozitiv.

➡️ Dacă ai nelămuriri în legătură cu businessul tău, accesează secțiunea Consultanță de la Startarium și află răspunsul la întrebările tale. 

Sfaturi generale pentru planificarea fluxului de numerar

Planificarea fluxului de numerar lunar ajută foarte mult antreprenorii. Astfel, analizând ceea ce s-a întâmplat în lunile ce tocmai au trecut, se vor lua în calcul: veniturile, cheltuielile, salariile și alte cheltuieli cu scadență lunară.

Următorul pas este estimarea corectă a următoarelor cheltuieli:

  • impozitele ce trebuie plătite la stat;
  • dobânzile plătite la bănci;
  • variația stocurilor;
  • variația creanțelor (acestea afectează negativ lichiditatea);
  • variația furnizorilor (au un efect pozitiv asupra lichidității);
  • contribuțiile și impozitele pe profit sau venit (dacă este cazul).

Aceasta poate fi formula extinsă pentru o metodă indirectă folosită pentru a estima fluxul de numerar. Astfel, vei ști exact câți bani poate să producă firma din activitatea sa de bază.

Mai mult, estimarea este utilă și în următoarele cazuri pe care le poți considera stresante:

  • creșterea dobânzilor bancare din cauza inflației și a altor factori;
  • modificarea taxelor;
  • scăderea veniturilor (mult mai mult decât s-a anticipat);
  • întârzierea încasării facturilor (nu de fiecare dată se întâmplă să poți încasa la timp);
  • unele stocuri pot stagna pentru că se vând mai lent, sunt perisabile sau ajung la termenul de expirare;
  • de asemenea, menționăm diminuarea marjei brute din cauza creșterilor salariale sau a concurenței agresive.

Pe Startarium găsești informații necesare despre cum să planifici și să dezvolți o afacere de succes

În platforma Startarium găsești toate informațiile necesare pentru a planifica și dezvolta o afacere de succes, inclusiv despre cum poți planifica fluxul de numerar și cum să depășești situațiile negative. Astfel, Startarium este considerată cea mai complexă platformă pentru antreprenorii aflați la început de drum. Această platformă încurajează învățarea continuă, atât de importantă pentru toți antreprenorii și nu numai. Unul dintre secretele unei afaceri de succes este cunoașterea noțiunilor de business și noutăți din industria ta, iar Startarium te poate ajuta. Toate informațiile sunt provenite de la specialiști în domeniu. Astfel, aici vei găsi informații prețioase despre antreprenoriat și mediul de afaceri.

Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre cum îți poți planifica fluxul de numerar în detaliu și despre alte informații importante pentru businessul tău, accesează platforma Startarium. 


Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail