Esettanulmány | Vállalaton belüli kreatív beavatkozások

Az alábbiakban bemutatott esettanulmány az olasz ipari régészet egyik legfontosabb műemlékéről, a schio-i OMP Engineeringről és a Fabbrica Alta-ról, valamint Michele Spanghero művészről szól. Kiváló példa arra, hogy mi történik, ha a művészet, a technikai tudás és a gyártási folyamatok találkoznak egy vállalatnál.

Az OMP számára alapvető fontosságú a folyamatos innováció, az új, rugalmas megoldások, valamint asaját tapasztalat és a know-how. A kreativitás az OMP Engineeringben is fontos szerepet játszik, különösen ha kommunikációs stratégiákról van szó. 

Az OMP Engineering szokatlan termékeivel különbözteti meg magát: személyre szabott termékeket hoznak létre, amelyek az "élettartamot" és a "logisztikai támogatást" célozzák nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. A vállalat több mint 50 éve az egyik fő szállítója Olaszországban a NATO-erők, a polgári védelem, a katasztrófaelhárítás, a kormány és a nem kormányzati szervezetek rendszereinek. 

A cég a látszólagos merevsége ellenére rendkívül nyitott volt egy művész fogadására, akit Cristina Rodighiero (OMP menedzser) "nagy gondolkodónak, igazán jónak, ugyanakkor alázatosnak és az együttműködésre nyitottnak" jellemez. Elmondása szerint a művész jelenléte serkentheti a kreativitást a cégben, és különösen fontos a kommunikáció javítása és a "cégben dolgozók személyes fejlődésének" ösztönzése szempontjából. 

Michele Spanghero művész rendkívül termékeny alkotó, számos hazai és nemzetközi kiállítása volt. Pályafutását zenészként kezdte, majd nem sokkal később kísérletezni kezdett a fotózással, majd később a szobrászattal is. 

Kutatásaiban a vizuális művészet és a hangművészet az egyetemi tanulmányai időszakában született nagy színházi szenvedéllyel párosul. Művészeti kutatásai a környezeti teret és mindenekelőtt annak egyik alapvető összetevőjét kutatják: a csendet, mint a körülhatárolt tér meghatározó elemét. 

Ennek a szokatlan és váratlan együttműködésnek az eredménye a High Rise, egy helyspecifikus hanginstalláció, amelyben a művész hat alumínium csövet függesztett fel a mennyezetről, mindegyiket az épület minden emeletén, így egy hosszú központi perspektivikus vonalat hoz létre azzal a céllal, hogy vízszintesen fejlessze a függőlegességéről híres Fabbrica-t. Minden csövön belül egy hangsugárzó bocsát ki hanghullámokat, amelyek összhangban vannak az épület harmonikus rezonanciafrekvenciájával, így nemcsak vizuálisan, hanem akusztikailag is megteremti a hely térbeli érzékelését. 

 

Ez a nagyméretű installáció egy további lépés Spanghero kutatásában: olyan alkotásról van szó, amelyet a helyszínen kell értékelni a szerkezettel való kapcsolata miatt, amelynek "csírázása" és reprezentációja is egyben. Valójában az alkotás visszatér a műnek ahhoz a helyspecifikus dimenziójához, amelyet a művész ritkábban figyel meg: az épületekkel való közvetlen kapcsolat által generálthoz, amely nem teszi lehetővé az áthelyezést más helyekre. 

Egy művész hozzájárulása nagyon fontos lehet egy olyan vállalat számára, mint az OMP Engineering: valójában – zárja szavait Cristina Rodighiero – számítok a belső erőforrásokra gyakorolt ​​hatásokra, valamint jelentős személyes gazdagodásra és kulturális növekedésre. Szeretném megmutatni az ott dolgozóknak, hogy egy olyan „merev” cég, amilyennek a miénk tűnhet, hogyan kerülhet kapcsolatba új és más valósággal. Még a művésszel való beszélgetés is ilyen gyarapodással jár! 

Ez az esettanulmány rávilágít arra, hogy a művészetek világa kreatív, sokoldalú és multidiszciplináris jellegével hogyan kínál új és eltérő eszközöket a vállalati identitás erősítésére, valamint emberi erőforrásainak bővítésére. 

A művész azon képessége, hogy a dolgokon túlra lásson, különböző és innovatív elképzelésekkel jár. Ezenkívül váratlan reakciókat vált ki a megfigyelőben (vállalkozóban, alkalmazottban, vevőben stb.), és segít a vezetőknek és a vállalkozóknak megváltoztatni a perspektívákat termékeik és szolgáltatásaik tervezése során, és ezáltal valóban mássá tenni őket. 

Ez kielégíti a vállalatok főbb igényeit, amelyek elsősorban a munkatársak motiválásával, a kommunikáció innovációjával, a vállalati arculat belső és külső javításával, valamint a láthatóság növelésével kapcsolatosak. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail