Céltudatos vállalkozás

Vállalkozásodon keresztül is pozitív hatást gyakorolhatsz! Szánj egy pillanatot arra, hogy végiggondold, hogyan járulhatsz hozzá vállalkozásod a közösségére gyakorolt pozitív hatáshoz. Gondolkodj el olyan kezdeményezéseken, amelyekkel fenntarthatóbbá teheted vállalkozásod, például hogyan csökkentheted a hulladék mennyiségét, vagy hogyan használhatsz újrafelhasználható csomagolást termékeidben.

Lássunk most példát néhány olyan vállalatra, amelyek felkarolják a fenntarthatóságot és ambiciózus célokat tűznek ki. 

Patagonia 

A Patagonia arra a filozófiára épül, hogy a legjobb termékeket készíti, nem károsítja a környezetet, és a nyereséget a környezeti válságok megoldására fordítja. A szervezet mára a környezetvédelem, a társadalmi aktivizmus és a fenntartható gyakorlatok elismert ikonja lett.  

A Patagonia már régóta alkalmazza a Triple Bottom Line keretrendszert, és íme, hogyan célozta meg az egyes dimenziókat: 

Bolygó: A Patagonia célja, hogy olyan minőségi ruházatot készítsen, amely nem károsítja a környezetet. Ez a cél vezette őket: 

  • 1993-ban elkezdtek újrahasznosított műanyag palackokból ruhákat gyártani.   
  • 1994-ben a Patagonia tudatára ébredt annak, hogy a mezőgazdaságban használt mérgező növényvédő szerek 25%-a a gyapot termesztéséből származik, ezért annak ellenére, hogy a költségeik esetenként 50-100%-kal nőttek, áttértek a biopamutra, és ennek következtében drágábbá tették a ruháikat.    
  • Arról is ismertek, hogy nem dolgoznak együtt olyan beszállítókkal, akik embertelen gyakorlatot folytatnak az állatokkal szemben.  
  • Gyakorolják a körforgásos gazdaságot, arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy gondolkodjanak el azon, hogy valóban szükségük van-e a ruhák megvásárlására. Híres "Ne vedd meg ezt a kabátot" reklámjukkal 2016-ban ezt továbbfejlesztették azzal, hogy globális kiskereskedelmi eladásaik 100%-át környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó nonprofit szervezeteknek adományozták.   
  • 1985-ben Yvon Chouinard (a Patagonia alapítója) és társa, Craig Matthews megalapította az 1% for the Planet-et.   
  • A Patagonia 1993-ban befektetési alapot alapított, hogy olyan vállalatokba fektessen be, amelyek megújuló energiamegoldásokon, regeneratív mezőgazdaságon, víztakarékosságon, hulladékcsökkentésen és fenntartható anyagok létrehozásán dolgoznak.   
  • Yvon számos szervezettel is együttműködött, többek között: The Conservation Alliance, The Sustainable Apparel Coalition, The Fair Labor Association, Regenerative Organic product labeling, The Common Threads Initiative, B Corporation, American Sustainable Business Council. 

Emberek: A Patagonia már régóta a munka és a magánélet egyensúlyának szószólója, és ennek fő gondolatait Yvon "Let My People Go Surfing" című könyvében fejti ki. A szervezet az alkalmazottak életének javításán dolgozik, és ennek eredményeként nagyon alacsony a fluktuáció. Íme néhány kezdeményezés, amelyet megvalósítottak: 

  • A Patagonia jó idő esetén hagyja, hogy a dolgozói szörfözni menjenek, de biciklizni vagy sziklát mászni is elmehetnek, ezzel is elősegítve az egészséget és a jó közérzetet.  
  • Gyermekgondozási központok megnyitása a dolgozóik számára  
  • Rugalmas munkaidő engedélyezése, azonban este 8 órakor és hétvégén bezárják az épület ajtaját, hogy az alkalmazottak ne dolgozzanak sokáig, és ne hagyjanak ki fontos időt a családdal és a barátokkal.  
  • 2 hónapos szülői szabadságot biztosítanak a szülőknek.   
  • 100%-ban fedezik az alkalmazottak egészségbiztosítási költségeit (ezek a költségek az Egyesült Államokban nagyon magasak).  
  • Biztosítják, hogy a beszállítói láncuk is tisztességesen bánik a munkavállalókkal, és nem dolgoznak tovább olyan beszállítókkal, akik nem így tesznek. 2010-ben a beszállítói lánc 90%-át auditálták, hogy megbizonyosodjanak beszállítóik környezetvédelmi és társadalmi kötelezettségvállalásairól.   
  • A Patagonia a Fair Trade Association alapító tagja is. 

Profit: A média arról számolt be, hogy a Patagonia minél inkább elutasítja a fogyasztást, annál többet ad el a márka. A Patagonia bevétele a 2016-os 800 millió dollárról 2017-ben 1 milliárd dollárra nőtt, ami (25,0%-os) növekedést jelent. 

IKEA  

Az IKEA közzétette 2030-ra vonatkozó céljait, amelyek három fő területre összpontosítanak, amelyeket "bolygó és ember pozitívnak" nevezett, amikor is; egészséges és fenntartható életmód, körforgás és klímapozitív, valamint igazságos és egyenlő. Ez egy olyan vállalkozás példája, amely nagy hatást gyakorolhat, ha eléri céljait, mivel jelenleg a globális fa- és gyapottermelés 1%-át használja fel. Íme néhány módszer, amellyel a TBL egyes területein változást tervezünk elérni: 

Bolygó

2016-ban az Ikea elkezdte újrahasznosítani a hulladékanyagokat, régi anyagok felhasználásával új, legkelendőbb termékeket készít, az üzlet eddig 60%-ban megújuló anyagokat és 10%-ban újrahasznosított anyagokat ért el.  

A vállalat ígéretet tett arra, hogy 2030-ra 100%-ban megújuló vagy újrahasznosítható anyagokat fog használni. 2017-ben befektetett a Morssinkhof Rymoplastba, egy műanyag újrahasznosító üzembe Hollandiában, hogy segítsen nekik elérni ezt a célt.  

Visszavásárlási programot indított a régi termékeire, hogy segítse őket a körforgásos vállalkozássá válás útján és a hulladék megszüntetésében.  

A H&M-mel partnerségben K+F-be fektettek, hogy egy új, fából származó cellulózon alapuló textilszálat fejlesszenek ki, amelyet TreeToTextile-nek neveztek el. A cél az, hogy kiegészítse vagy helyettesítse a pamutot és az olyan olajalapú szöveteket, mint a nejlon vagy a poliészter.   

Az Ikea célul tűzte ki, hogy 100%-ban tiszta energiával működjön, és elkezdett napelemek telepítésébe fektetni raktárain.  

 Céljuk az is, hogy 2025-re 100%-ban zéró kibocsátásúvá tegyék a kiszállító flottájukat, és már megkezdték az elektromos járművek bevezetési tervébe való beruházást.   

Céljuk, hogy meghosszabbítsák termékeik élettartamát és hulladékmentes hulladékot juttassanak a hulladéklerakókba visszavásárlási terveik és a termékek élettartamának meghosszabbítása révén.  

100%-os elkötelezettség a fenntartható pamut mellett, és 2015. szeptember 1. óta a vállalat azt állítja, hogy az IKEA termékekhez felhasznált összes pamut fenntarthatóbb forrásból származik. 

Emberek

Céljuk, hogy 1 milliárd embert inspiráljanak arra, hogy egészségesebb, fenntarthatóbb életet éljenek a bolygó határain belül, amit az általuk kínált termékkínálaton keresztül kívánnak elérni.  

A nemzetközi munkaügyi normák betartásának biztosítása minden dolgozója számára a közvetlen és közvetett ellátási láncán keresztül, az IWAY 6. szabvány 2020 szeptemberében történő bevezetésével. 

Profit

Az Ikea éves bevétele 36,9 milliárd euró volt 2020-ban, míg korábban a bevétel volt a legfőbb prioritás az Ikea számára, a beruházások és a vállalat nyereségének felhasználása terén kezd megmutatkozni a másik két alsó sor, az emberek és a bolygó iránti elkötelezettsége, mint például a 2016-ban a hulladékanyagok újrahasznosításába visszaforgatott nyereség, a fenntarthatóbb anyagok megtalálása érdekében a kutatás-fejlesztésbe való fokozott beruházás, a megújuló energiába való beruházás és a flotta 100%-ban elektromosra való átállítása. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail