A 2030-ig tartó menetrend és a fenntartható fejlődési célok | Tudnivaló

2015-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) elfogadta a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrendet. A menetrend 17 fenntartható fejlődési célt tartalmaz, amelyek az oktatástól vagy a nők egyenlőségétől kezdve az éghajlatváltozáson át a fenntarthatóbb városok kialakításáig terjednek.

A 17 fenntartható fejlődési cél célja az emberiség és a bolygó jólétének és jólétének előmozdítása, hogy 2030-ig megvalósuljon. A kihívások olyan globális problémákkal foglalkoznak, amelyek megoldásokat igényelnek, és minden egyes célon belül 169 konkrét cél van, amelyek arra összpontosítanak, hogyan lehet a célokat elérni. 

A 17 fenntartható fejlődési cél a következő területeket célozza meg: 

  1. A szegénység megszüntetése:  A szélsőséges szegénység 1990 óta több mint felére csökkent, azonban még mindig több mint minden ötödik ember kevesebb mint napi 1,25 dollárból él. A szegénység több, mint a jövedelem vagy az erőforrások hiánya - magában foglalja az alapvető szolgáltatások, például az oktatás, az éhezés, a társadalmi megkülönböztetés és kirekesztés, valamint a döntéshozatalban való részvétel hiányát. 

  1. Az éhezés megszüntetése: Az élelmezésbiztonság és a jobb táplálkozás elérése, valamint a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása. Világszerte minden 9. emberből 1 alultáplált, és ezen emberek túlnyomó többsége a fejlődő országokban él.  

  1. Egészség és jólét: Az egészséges élet biztosítása és a jólét előmozdítása minden korosztály számára. Jelentős eredményeket értünk el a várható élettartam növelése, valamint a gyermek- és anyai halálozás csökkentése terén, és jelentős előrelépés történt a tiszta vízhez és a higiéniához való hozzáférés javítása terén. A fejlődő országokban azonban a nőknek csak a fele részesül a szükséges egészségügyi ellátásban. Fontos cél a szennyezéssel összefüggő betegségekből eredő halálesetek és megbetegedések számának csökkentése.  

  1. Minőségi oktatás: Biztosítani kell az inkluzív és méltányos minőségi oktatást, és elő kell mozdítani az egész életen át tartó tanulás lehetőségét mindenki számára. A hozzáférés nem mindig jelenti az oktatás minőségét vagy az általános iskola befejezését. Jelenleg világszerte még mindig 103 millió fiatal nem rendelkezik alapvető írni-olvasni tudással, és több mint 60 százalékuk nő.  

  1. Nemek közötti egyenlőség: A nemek közötti egyenlőség megvalósítása és minden nő és lány helyzetének javítása. A nők és lányok egyenlő hozzáférése az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a tisztességes munkához, valamint a politikai és gazdasági döntéshozatali folyamatokban való képviselethez a fenntartható gazdaságokat táplálja, és a társadalmak és az egész emberiség javát szolgálja.  

  1. Tiszta víz és higiénia: A víz és a higiénia elérhetőségének és fenntartható kezelésének biztosítása mindenki számára.  

  1. Megfizethető és tiszta energia: A megfizethető, megbízható, fenntartható és korszerű energiához való hozzáférés biztosítása mindenki számára.  

  1. Tisztességes munka és gazdasági növekedés: A fenntartható, inkluzív és fenntartható gazdasági növekedés, a teljes és produktív foglalkoztatás és a tisztességes munka előmozdítása mindenki számára.  

  1. Ipar, innováció és infrastruktúra: Rugalmas infrastruktúra kiépítése, az inkluzív és fenntartható iparosítás előmozdítása és az innováció ösztönzése.  

  1. Az egyenlőtlenségek csökkentése: A jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése az országokon belül és az országok között.  

  1. Fenntartható városok és közösségek: A városok és az emberi települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tétele.  

  1. Felelős termelés és fogyasztás: Fenntartható fogyasztási és termelési minták biztosítása.  

  1. Éghajlatváltozás elleni fellépés: Az éghajlatváltozás és annak hatásai elleni sürgős fellépés a kibocsátások szabályozásával és a megújuló energiaforrások fejlesztésének előmozdításával.  

  1. Élet a víz alatt: Az óceánok, tengerek és tengeri erőforrások megőrzése és fenntartható használata a fenntartható fejlődés érdekében.  

  1. A szárazföldi ökoszisztémák élete: A szárazföldi ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatának előmozdítása, fenntartható gazdálkodás a következők érdekében 

  1. Béke, igazságosság és erős intézmények: A fenntartható fejlődés érdekében a békés és befogadó társadalmak előmozdítása, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára, valamint hatékony, elszámoltatható és befogadó intézmények kiépítése minden szinten.  

  1. Partnerségek a célok eléréséhez 

Mit tehetnek a vállalkozók, hogy hozzájáruljanak az SDG-khez?   

A vállalkozók alapvető szerepet játszanak az SDG-k megvalósításában, mivel mind az üzleti, mind a kreatív szektorban hatalmas átalakító erővel rendelkeznek.   

A szervezeteket egyéni személyek alkotják, akik viszont a társadalom részei, egymáshoz és a környezethez viszonyulnak, fogyasztanak és szokásaikkal hatnak.  

Ezért fontos, hogy beépüljön az üzleti stratégiába, és az is elengedhetetlen, hogy a csapat minden egyes tagja(kicsi vagy nagy) internalizálja e célok fontosságát, és ismerje az elérésükhöz szükséges irányelveket és intézkedéseket.   

Ezért vannak olyan intézkedések, amelyeket mind külsőleg, mind belsőleg a startupok megtehetnek annak érdekében, hogy hozzájáruljanak az SDG-khez. 

  • A tudatosság növelése és a csapat minden tagjának képzése az SDG-kről, hogy közös értékek jöjjenek létre.  

  • Azonosítsd azokat az SDG-ket, amelyek kapcsolódnak a projekt stratégiai fókuszához, és amelyeken koherens és átfogó módon lehet dolgozni.  

  • Alakíts ki szövetségeket más vállalkozókkal és szervezetekkel.  

  • Terjeszd ki az SDG-k üzenetét a csapaton kívülre, az érdekelt felek és az üzleti szektor egésze, valamint a nagyközönség körében.  

  • Működj együtt az azonos ágazatban dolgozó emberekkel és szervezetekkel, hogy a fenntarthatósági kritériumok szerinti innovációt és az ágazat konkrét módjait keresse az SDG-khez való hozzájárulásra.  

  • Támogasd a partnerségeket a technológia, a tudás és az üzleti modellek fenntarthatósági kritériumok szerinti fejlesztése és megosztása érdekében.  

  • A helyi vállalkozások fejlődésének támogatása.   

  • Közös együttműködési eszközök és kezdeményezések létrehozása.  

  • Részvétel konferenciákon, rendezvényeken és workshopokon az SDG-kkel kapcsolatos legjobb gyakorlatok megosztása érdekében. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail