Milyen eszközökkel gyorsíthatod fel a startupod növekedését?

Hogyan tudod gyorsabbá tenni a startupod növekedését? Több lehetőség is van - hatékonyságuk egy folyamattal kapcsolatos tényezőtől függően változik: az előző anyagokban megismert tisztánlátástól. Fedezd fel azokat az eszközöket, amelyek közelebb visznek céljaidhoz!

Akár kezdő vállalkozó vagy, akár már megalapítottál egy vállalkozást, valószínűleg azon gondolkodsz, mit tehetsz annak érdekében, hogy startupod a lehető legrövidebb időn belül elérje teljes potenciálját. Számos módja van ennek, de hatékonyságuk a folyamat egy másik tényezőjétől függően változik: a tisztánlátástól. Más szóval, ha könnyebben el tudod dönteni, hogy mi a legfontosabb lépés, amit egy adott pillanatban meg kell tenned, gyorsabban fogsz haladni. 

Ahogy a magyarországi startupok száma növekszik, úgy növekszik az egész vállalkozói ökoszisztéma is - és egyre több olyan kezdeményezés jelenik meg, amely azoknak szól, akik egy vállalkozás alapjait rakják le. Mivel nagyon sokszínűek, nehéz lehet eligazodni bennük, különösen, ha kezdő vagy - ahhoz, hogy elnyerd azt a tisztánlátást, amiről fentebb írtam, meg kell értened ezt a vállalkozói növekedési területet és annak minden dimenzióját. Ezen az anyagon keresztül pedig az volt a célunk, hogy feltérképezzük az összes tanulási lehetőséget, a gyorsítást/inkubációt, valamint a fogalmak közötti különbségeket. 

Hogyan lehet fenntartható vállalkozást fejleszteni? 

Sajnos nincs (egyelőre legalábbis :)) pontos, matematikai receptünk arra, hogyan lesz sikeres egy startup - és a közhiedelemmel ellentétben ez nem csak a finanszírozásról szól. Fontos tudni, hogy minden startup a saját útját alakítja ki, ami rengeteg tényezőtől függ (az iparágtól és a földrajzi tértől, ahova tartozik, attól, hogy hova akarják vinni az alapítók, és az értékektől, amiket ápolni akarnak). 

Ezért a használt eszközök is ezeknek a tényezőknek vannak "alárendelve": ahhoz, hogy a megfelelő eszközöket választhasd ki, tisztában kell lenned azzal, hogy merre szeretnél eljutni: ha például az üzleti modelled hagyományos, és tisztában vagy azzal, hogy hosszú távon csak franchise révén válhatsz skálázhatóvá, akkor már a kezdetektől fogva azokat a lehetőségeket fogod választani, amelyek ezt a perspektívát nyitják meg. 

Vállalkozásodnak felgyorsítása érdekében több eszközt is igénybe vehetsz: tanulást (mind az üzleti életről általában, mind az iparágáról konkrétan), vállalkozóknak szóló programokban való részvételt (inkubáció és akceleráció), valamint a vállalkozás fejlődését támogató finanszírozást. Az első kettőről ebben az anyagban részletesen szólunk. 

A vállalkozói ismeretek elsajátítása 

1. Az üzleti élet megismerése 

A vállalkozói ismeretek önmagukban nem szerepelnek a formális tanulási tantervben, így elsősorban önképzéssel jár. A legtöbb saját vállalkozást indító ember több forrásból szerzi be az információkat: 

- Vállalkozóknak szóló rendezvények és workshopok. Ezek a tényleges know-how mellett lehetőséget nyújtanak arra is, hogy más vállalkozókkal és üzletemberekkel kapcsolatba kerüljenek, akikkel partnerséget lehet kialakítani. 

- Szakkönyvek az üzleti és üzleti tervezésről, az induló vállalkozásokról, a közgazdaságtanról, a pszichológiáról, a szociológiáról és a fogyasztói magatartásról, a szokások kialakításáról, az innovációról stb. - jó hír, hogy ezek jó részét már lefordították román nyelvre. 

Például: Lean Startup, Business Model Generation, Startup Nation, Grit, Outliers, The Culture Map, Cum îți vei măsura viața? The Luck Factor... 

"Mindent elolvasok, amit csak tudok az érdeklődési körömben, legyenek azok könyvek vagy blogbejegyzések" - mondja Cristian Ionescu CEO & Chairman of the Board Instant Factoring. "Egy másik forrás, amit ajánlok, az Audible - az Amazon hangoskönyv-szolgáltatása - folyamatosan meghallgatok egy-két könyvet" - teszi hozzá. 

- Oktatási platformok - például a Startarium.Edu, ahol rengeteg erőforrást és gyűjteményt találhatunk a vállalkozói lét alapvető témái szerint csoportosítva: Menedzsment és vezetés, finanszírozás, pénzügyi és jogi kérdések, inspiráció, marketing és értékesítés, hogyan indítsunk vállalkozást. 

2. Stratégiai tanulás 

- A folyamatokkal és trendekkel kapcsolatos elméleti információkon túlmenően nagy segítséget jelentenek a komplex fogalmak arról az iparágról, amelyben Te tevékenykedsz, az általad fejlesztett és kínált terméktípusról, a fogyasztási szokásokról és a vásárlói kategóriákról. Használja a helyi és külföldi üzleti kiadványokat, hogy naprakész maradjon a vállalkozásodat érintő gazdasági trendekkel és lehetőségekkel kapcsolatban. 

- Lépj ki a komfortzónádból - általában innen ered a fejlődés, még akkor is, ha maga a tanulási folyamat távolról sem kényelmes. A "Learning by doing" rendkívül értékes tapasztalat, mind a sikerek, mind a kudarcok esetében.  

- Vegyél részt minél több pitching versenyen, hackathonon, makeathonon, és figyelj oda a tanultakra és a visszajelzésekre. Használd fel ezeket a továbbiakban abban, amit csinálsz. 

Nevezhetsz helyi vagy országos versenyekre, például: Startarium Pitch Day, Techsylvania, Social Impact Award, How To Web 

"Beiratkoztunk az összes elérhető, vállalkozóknak szóló programra - a legnagyobb előny, amit a re. flex kapott belőlük, a tanulási tapasztalat és az új kihívások" - mondja Camil Moldoveanu, vállalkozó és a re. flex alapítója. 

- Használd a válságos pillanatokat a tanulás és a fejlődés lehetőségeként. Amikor elakadsz, tegyél fel magadnak olyan kérdéseket, mint például: "Miért nem működött az, amiről azt hittem, hogy működni fog?", "Mit csináljak mostantól?", "Milyen erőforrásokkal fogom ezt csinálni?" - Iulian Cîrciumaru, a 7card társalapítójának története, aki tavaly a Startarium PitchDay színpadán lépett fel. Mesélt nekünk a "Getting to plan B" című könyvről is, amelyet az Egyesült Államok egyik legnagyobb befektetője, Randy Komisar írt: "Azt mondta, hogy a több száz startupot magában foglaló befektetési portfóliójuk kétharmada pivotált és megváltoztatta az üzleti modelljét". 

- Használj startup tervezési eszközöket a lehetőségek és gyengeségek azonosítására. 

Az üzleti modell felvázolásánál (amelyhez például a Business Model Canvas-t használhatod) segít, ha minél több változatot tesztelsz: készíts több forgatókönyvet, ideális esetben a csapatoddal közösen, tedd ki őket egy jól látható helyre, ahol könnyen megnézheted őket, és megnézheted, mit lehet tanulni az azonosított különbségekből. 

3. Tanulj másokkal és másoktól  

Néha a szükséges válaszok közelebb vannak, mint gondolnád - csak ki kell mondanod hangosan a kérdéseidet. Még ha első látásra nem is úgy tűnik, a közösség, amelyhez tartozol, tud és hajlandó támogatni téged. 

"A startupok ökoszisztémájába tartozó emberek hálózata sokat segített nekünk a makrotanácsokkal. Bár ez egy fejlődő ökoszisztéma, az emberek sokat segítenek egymásnak" - mondja Adrian Cernat, a SmartDreamers vezérigazgatója és társalapítója. 

Amikor tisztázni kell a helyzeteket, amelyekkel szembesülsz, olyan emberekhez fordulhatsz, akik szélesebb körű tapasztalattal vagy a tiédet kiegészítő tapasztalattal rendelkeznek: vannak mentorok, coachok vagy tanácsadók, akik segítenek tisztázni a helyzeteket, amelyekkel szembesülsz, megoldásokat találni, megőrizni a konstruktív gondolkodásmódot / a megfelelő hozzáállást a vállalkozáshoz, anélkül, hogy kimerítenéd magad, anélkül, hogy kétségbeesnél.  

A külső tanácsadók például megszabadíthatnak Téged olyan dolgoktól, amelyek Téged terhelnek, és amelyeket ők gyorsabban, jobban és sokkal kevesebb energiaráfordítással tudnak elvégezni, szemben azokkal az erőforrásokkal, amelyeket Neked kellene befektetned, ha az adott dolgokat saját magad végeznéd el. 

A coachok segíthetnek túllátni a korlátozó hiedelmeken, és új megoldásokat találni a régi személyes/szakmai problémákra. Segíthetnek abban is, hogy jobban cselekvésorientált legyél, és a már meglévő belső erőforrásait kihasználva elvezethetnek Téged a kívánt eredményhez. 

"Én coachingot kapok - több coach-al is dolgoztam, amíg eljutottam a mostanihoz. Nagyon fontos, hogy van valaki, aki meghallgatja, amikor problémád van, mert így más szemszögből látod a problémát, és elegáns módszereket találsz az akadály leküzdésére és a továbblépésre" - mondja Cristian Ionescu, az Instant Factoring vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke. 

A mentorok tapasztalt vállalkozók, akik megértik a vállalkozásindítás kihívásait, és meg tudják osztani tapasztalataikat Veled. A folyamat segít bizonyos "rövidítések" használatában: bizonyos helyzetekben nem kell a nulláról kezdened a tanulást, és így erőfeszítést, időt és energiát takaríthatsz meg. Mentorhoz itt jelentkezhetsz. 

Az üzleti ökoszisztéma által kínált lehetőségek 

Számos olyan program létezik, amely segíthet az ötlettől a konkrét terv felvázolásáig, annak megvalósításáig, majd a vállalkozásod fejlődéséig eljutni. Fontos, hogy megértsd az egyes programtípusok sajátosságait, és dokumentáld magad is az egyes beiratkozási szakaszok követelményeivel kapcsolatban.  

Az inkubátorok és az akcelerátorok ugyanolyan céllal tervezett és megvalósított programok - a startupok támogatása abban, hogy hozzáférjenek a következő szintre lépéshez szükséges erőforrásokhoz (a mentoroktól és coachoktól kezdve a befektetőkkel való kapcsolattartásig vagy az egyéb finanszírozási formákhoz való hozzáférés megkönnyítéséig), de a struktúrájuk különbözik (ugyanez előfordulhat az azonos kategóriába tartozó programoknál is). 

Az inkubátorok hosszú távú programok (általában 1-3 év közötti időtartamra futnak, de vannak egy évnél rövidebb időtartamú inkubátorok is), amelyek a korai fázisban lévő startupokat célozzák meg. Ezek logisztikai támogatást (beleértve a munkaterületet is) és erőforrás-hálózatokat is biztosítanak, amelyek egyrészt hozzájárulnak a tisztánlátáshoz, másrészt a konkrét intézkedések megtételéhez. 

Az akcelerátorok rövidebb ideig működnek, és intenzív struktúrával rendelkeznek, hogy a vállalkozókat segítsék abban, hogy zökkenőmentesebben és gyorsabban haladjanak át bizonyos induló életszakaszokon. "Az akcelerátorban való részvétellel egy startup gyorsabban fejlődik, és hatékony módon jut el a piacon validált üzleti modellhez" - mondja Oana Craioveanu, az Impact Hub Bukarest vezérigazgatója és társalapítója. A startupok számára erőforrással rendelkező embereket és jól szervezett, néha modulokra osztott programot biztosítanak. Az akcelerátorok általában egy nagyobb eseménnyel zárulnak - vagy egy pitching-üléssel, vagy egy tényleges termékbemutatóval. 

Vannak vállalati gyorsítók is (amelyek egy vállalaton belül jönnek létre), amelyek a startupoknak belső erőforrásokat biztosítanak (amelyekhez egyébként nem férnének hozzá), és általában olyan szolgáltatásokat/termékeket fejlesztenek ki, amelyeket aztán az adott vállalatnál használnak. "Gyakorlatilag mindent biztosítanak, amire egy ötletnek szüksége van ahhoz, hogy eljusson a kész, életképes termék szintjére, a vállalatok pedig a maguk részéről olyan versenyképes megoldásokból profitálnak, amelyek kiszervezett fejlesztése nagyobb erőforrás-felhasználással járna - beleértve az időt is" - teszi hozzá Oana Craioveanu. 

Minden program bizonyos feltételek szerint működik - ezek a feltételek attól függően változnak, hogy egy vállalkozás milyen stádiumban van (validált/nem validált ötlet, vevők/nem vevők stb.), a csapattagok számától vagy a részvételi költségektől (egyes programok regisztrációs díjat számítanak fel, más programoknál a vállalkozásban való részesedést írnak elő). 

A javaslatok részben található anyagok között is találsz: 

- a Romániában jelenleg futó programok listáját a sajátosságaikkal együtt - a felépítésük módjától kezdve a megcélzott iparágak/fejlődési szakaszok típusáig, hogy könnyebben eligazodhasson közöttük. 

- a webinárium felvételét arról, hogyan gyorsíthatja fel vállalkozását, az ökoszisztéma kulcsszereplőivel. 

- a leggyakrabban használt finanszírozási eszközök áttekintése, magyarázatokkal és feltételekkel, amelyekhez egy induló vállalkozás a megalapítástól a méretnövelési szakaszig hozzáférhet. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail