Essensys este o companie românească de dezvoltare software cu birouri în București și Brașov. Descoperă cum a apărut și cum a crescut mai apoi compania din interviul de mai jos:
Cum a apărut dorința de a fi antreprenor
Cred că am avut întotdeauna un miez de antreprenor care a crescut în timp. Când eram noi mici, se juca un joc care se numea „țaca”. Existau surprize din gumele turcești și cartonașele din cutii de chibrituri, copiii colecționau chestiile astea și aveau o valoare. Aveam un portofel din plastic făcut din coperți de caiete, mai mulți copii își puneau surprizele într-un teanc, iar de la distanță trebuia să lovești cu acest portofel surprizele.
Cine reușea să nimerească, lua toate surprizele. Eu eram un jucător mediu, cumva aveam și eu o foarte mică avere. Într-o zi, m-am hotărât că nu asta e calea de a mă îmbogăți cu surprize. Câteva zile am studiat toți jucătorii și mi-am notat pe un caiet un mic clasament, după care m-am dus la cei mai buni și am făcut un fel de parteneriat. Jucam împreună, făceam un fel de companie, eu îmi investeam surprizele și apoi împărțeam câștigul. A fost o strategie minunată și în felul ăsta am devenit un fel de baron local al surprizelor. Într-o zi, m-a luat mama la o discuție serioasă și mi-a explicat că surprizele astea nu au nicio valoare. În acel moment, universul meu s-a destrămat pentru că eu influențam toată piața asta a surprizelor.
A doua zi, mi-am luat toată averea, le-am vândut și am cumpărat cu surprize jocuri electronice, mașinuțe de fier și orice altceva ce mi se părea mie că are o valoare. Ziua s-a încheiat cu un dezastru public pentru că undeva pe la ora cinci, când au început să vină părinții acasă și au văzut ce se întâmplă, au început să vină la noi la ușă. Bineînțeles, mama când a văzut ce tâmpenii uriașe am făcut, m-a pus să dau toate jocurile înapoi.
Practic, am pierdut atunci tot ce agonisisem plus toate surprizele, că părinții nu veneau cu ele înapoi. Dacă stau acum și mă gândesc, a fost o lecție bună pentru că am învățat că trebuie să fie mereu o situație win-win într-un business. Eu am tranzacționat ceva ce nu avea valoare pe ceva ce avea valoare.
Cum și-a ales Mihai profesia
Prin clasa a patra, la noi la școală s-a înființat un cerc de informatică în care aveau calculatoare. A fost prima dată când am văzut un calculator și mi s-a părut extraordinar. Atunci m-am îndrăgostit și din momentul ăla asta a fost pasiunea mea, am făcut programare toată viața. Un timp a fost pasiune și am tot învățat chestia asta, după care a devenit serioasă prin clasa a 8-a sau a 9-a, am făcut primii bani serioși din informatică.
Bani serioși la momentul respectiv pentru mine însemna că mi-am cumpărat o pereche de adidași. În facultate am câștigat bani din chestia asta ca antreprenor sau freelancer. Cred că am făcut zeci de aplicații pentru tot felul de firme. După facultate, m-am angajat la o firmă. Mi-am dat seama că am lucrat destul singur, am învățat lucruri, dar trebuia să trec la pasul următor, să dezvolt aplicații serioase. Mi-am ales cea mai mare firmă de software din momentul respectiv și m-am gândit să mă angajez ca să fac o carieră serioasă.
Povestea Essensys
Am stat acolo doi ani, dar deja după trei luni mi-am dat seama că pot să fac și singur lucrurile astea. Acolo mi-am cunoscut și cei doi parteneri. Am avut noroc de o prietenă care ne-a dat un spațiu, era o cameră foarte mică. Aveam trei birouri, ne-am luat calculatoarele de acasă și ne-am mutat în acel spațiu. Planul nostru era ca în momentul în care găsim un client, indiferent cât de mare sau mic, vom pleca de unde lucram și vom înființa compania.
Am găsit clientul, am bătut palma cu el, totul era stabilit și ne-am dat demisiile. Am plecat, am înființat această firmă și ne-am trezit cu clientul care nu ne-a mai semnat contractul. Nu ne-a spus că nu mai semnăm contractul, ci pur și simplu nu mai dădeam de el. Am ajuns să dezvoltăm aplicația respectivă pentru că noi credeam că la un moment dat vom semna.
Practic, am rămas fără obiectul muncii, fără primul client. Noi eram o echipă tehnică, toți partenerii aveau background tehnic, toți eram programatori, dar nu am avut un business plan. În momentul ăsta suntem practic o companie de servicii, o casă de dezvoltare.
Ce înseamnă Essensys astăzi
Astăzi suntem peste 50-60 de oameni, avem biroul în București și avem un birou mai mic în Brașov. Dezvoltăm soluții software de diversitate medie și mare, avem tot felul de proiecte foarte interesante. De la simulatoare de realitate virtuală pentru training, până la soluții de business pentru bănci.
Cea mai mare provocare întâmpinată în antreprenoriat
Cea mai mare provocare cred că am fost eu. Și în continuare cred că tot eu sunt, să mă administrez corect. Sunt destul de vulcanic și vreau să am totul sub control, vreau să iasă totul perfect. În timp a trebuit să mă mai rafinez, să mă mai educ.
Provocările antreprenoriatului în România
E sigur mult mai greu decât să fii antreprenor în America sau în Germania spre exemplu. Ce mi se pare că se întâmplă la noi este că trebuie să ne batem capul cu tot felul de lucruri cu care nu ar trebui să ne batem capul. Spre exemplu, această revoluție fiscală.
La noi a trebuit în decembrie ca toate companiile din țara asta să inițieze negocieri cu salariații pentru a face act adițional. E un timp pe care îl pierdem și pe care am putea să îl alocăm către orice altceva, către lucrurile pe care noi știm să le facem.
Planurile de viitor
Noi suntem o companie de servicii, practic dezvoltăm soluții software la cheie pentru clienții noștri. Am început de ceva vreme să investim și noi în produse, mi-aș dori foarte mult ca unul din produsele noastre să devină de succes, să prindă și să începem să avem cât mai mulți clienți.
O altă dorință de a mea este să progresăm în ce privește cultura organizațională. Mediul actual de business, cel puțin în România, este corporatist. Noua teorie a culturii organizaționale prezintă companiile în altă poziție decât cea de corporație, nu mai sunt doar mașini de făcut bani, ci devin organizații care dau sens vieții angajaților.
Recomandări pentru un antreprenor la început de drum
Primul este să își păstreze focusul. Antreprenorii sau oamenii pe care îi cunosc eu, inclusiv eu, suntem mai creativi decât este cazul. Avem multe idei și vrem să facem de toate. Dar nu poți să faci foarte multe lucruri deodată. Cel mai bun sfat este să se gândească la un lucru pe care îl pot face și să investească tot efortul în zona aia.
Al doilea sfat este să învețe să delege și să accepte faptul că lucrurile se întâmplă și pot fi imperfecte. Nu toată lumea face cum faci tu și asta pentru mine e o provocare. Așa înveți să delegi mai bine și să accepți că nu toți oamenii vor face ceea ce faci tu.
Al treilea sfat ar fi să construiești încredere în echipa ta, să fii corect cu oamenii tăi. Nu le poți cere oamenilor să fie loiali fără ca tu să fii loial. Și construiește încredere în jurul clienților. E o încredere care se construiește greu, dar dacă faci asta, vei ajunge în situația în care chiar îți vei scădea costurile. Vei avea, spre exemplu, costuri mai mici cu forța de vânzări sau costuri mai mici de marketing, de resurse umane.