Az e-kereskedelem típusai

Ha e-kereskedelmi vállalkozást alapít, akkor szinte biztosan az öt kategória valamelyikébe fog tartozni. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és sok vállalkozás egyszerre több kategóriában működik.

Ha tudja, hogy a nagy ötlete melyik kategóriába tartozik, akkor ötletesebben gondolhatja át lehetőségeit és veszélyeit. 

B2C – Business to Consumer - Vállalkozástól a Fogyasztóig 

A fogyasztóknak értékesítő vállalkozásokat B2C-nek nevezik. Mivel a B2C modell a leggyakoribb üzleti modell, a lehetőségek széles skáláját öleli fel. 

Bármilyen vásárlás, amelyet vásárlóként vásárol egy online vállalkozásnál – gondoljunk csak ruhákra, otthoni szükségletekre és szórakozásra –, B2C tranzakciónak minősül. A B2C vásárlás sokkal gyorsabb döntéshozatali folyamattal rendelkezik, mint a B2B vásárlás, különösen az alacsonyabb értékű termékek esetében. 

Fontolja meg ezt: sokkal egyszerűbb az új tornacipő mellett dönteni, mint átvizsgálni és megvásárolni egy új e-mail szolgáltatót vagy élelmiszerszolgáltatót a szervezete számára. 

A nyilvánvalóan lerövidült értékesítési ciklus miatt a B2C cégek kevesebb pénzt költenek marketingre, hogy eladást generáljanak, ugyanakkor alacsonyabb az átlagos rendelési értékük és kevesebb az ismétlődő vásárlásuk, mint a B2B cégeknek. És a B2C nem csak a tárgyakra vonatkozik; szolgáltatásokra is utal. 

A B2C vállalkozók olyan technológiákat alkalmaztak, mint például a mobilalkalmazások, a natív hirdetések és az újracélzás, hogy közvetlenül a fogyasztóik felé reklámozzák, miközben egyszerűbbé tették életüket. 

B2B – Business to Business - Vállalkozástól a Vállalkozásig 

A termékét vagy szolgáltatását egy másik vállalkozásnak értékesítő vállalat B2B üzleti modellt képvisel. Néha a vevő a végső felhasználó, bár legtöbbször a vevő értékesíti tovább a fogyasztónak. 

A B2B tranzakciók értékesítési ciklusa hosszabb, de nagyobb a rendelési értéke és több az ismétlődő rendelés. 

A legújabb B2B innovátorok rést vágtak ki maguknak azzal, hogy elkerülték a katalógusokat és a rendelési lapokat az e-kereskedelmi webhelyek és a speciálisabb piaci célzás érdekében. 

2020-ban a B2B vásárlók több mint felét a Millenárisok teszik ki, ami közel kétszerese a 2012-es számnak. A B2B értékesítés az internetes szférában egyre jelentősebbé válik, ahogy a fiatalabb generációk belépnek a kereskedelmi tranzakciók befejezésének korába. 

C2B – Consumer to Business - Fogyasztótól a Vállalkozásig 

Az egyének C2B cégeken keresztül árukat és szolgáltatásokat adhatnak el vállalkozásoknak. 

Ebben az e-kereskedelmi megközelítésben egy webhely lehetővé teheti az ügyfelek számára, hogy közzétegyék azokat a feladatokat, amelyeket el kell végezniük, és a cégek versenyezhetnek az állásért. Az affiliate marketingszolgáltatások szintén B2B kategóriába tartoznak. 

Azáltal, hogy segítette a vállalkozásokat a szabadúszók felvételében, az Upwork korai fejlesztője volt ennek a koncepciónak. 

A C2B e-kereskedelmi üzletág versenyelőnye az áruk és szolgáltatások árában rejlik. 

Ez a stratégia lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy saját maguk válasszák meg áraikat, vagy hogy a cégek közvetlenül versenyezzenek üzletükért. 

A közelmúltban ezt a megközelítést kreatívan alkalmazták arra, hogy összekapcsolják a vállalkozásokat a közösségi média befolyásolóival, hogy eladják termékeiket. 

C2C – Consumer to Consumer - Fogyasztótól fogyasztóig 

A fogyasztók közötti (C2C) üzlet, amelyet gyakran online piactérnek is neveznek, összekapcsolja az ügyfeleket a termékek és szolgáltatások cseréjével, és tranzakciós vagy jegyzési díjak felszámításával pénzt keres. 

Az internet korai napjaiban olyan cégek, mint a Craigslist és az eBay vezették be ezt a koncepciót. 

A C2C cégek profitálnak a motivált vevők és eladók önjáró bővüléséből, de a minőségellenőrzés és a technológia karbantartása jelentős kihívást jelent. 

D2C – Direct to Consumer - Közvetlenül a fogyasztóhoz 

A Direct to Consumer az e-kereskedelem legújabb paradigmája, és ebben a szektorban a trendek folyamatosan változnak. A D2C arra utal, amikor egy vállalat közvetlenül a végfelhasználójának értékesít, nem pedig kiskereskedőn, forgalmazón vagy nagykereskedőn keresztül. Az előfizetések népszerű D2C áruk, és az olyan platformokon keresztül történő közösségi értékesítés, mint az Instagram, a Pinterest, a Facebook, a SnapChat és mások, népszerű módja a fogyasztóknak történő közvetlen értékesítésnek. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail