Interviu cu Cosmin Mihaiu, co-fondator Mira Rehab

Mira Rehab este o soluție pentru recuperarea persoanelor cu dizabilități locomotorii, creată la Cluj. Despre drumul de la idee la produs ne-a povestit în interviul de mai jos unul dintre co-fondatori, Cosmin Mihaiu.

Cum a apărut dorința de a fi antreprenor

Nu mi-am pus niciodată problema că vreau să fiu antreprenor sau vrem să fim antreprenori, Mira ne-a dus acolo. Noi am luat-o ca pe o provocare. Aș minți dacă aș zice că știam care va fi cursul vieții. Noi lucram la Mira din timpul facultății, puneam în balanță somnul, cu școala și cu proiectul studențesc, ne-am dedicat tot timpul către proiect și a-l incorpora era tot ceea ce ne doream. Nu ne-am imaginat că la 27 de ani vom fi unde suntem.

Cum arată o zi de lucru a unui antreprenor

Depinde foarte mult de zi, dacă există un deadline sau nu a doua zi. Dacă există un deadline, s-ar putea ca ziua să fie de la 6 dimineața până la 11 noaptea sau mai târziu. De cele mai multe ori mă duc la birou la 8:30 , plec pe la 19, în timpul zilei am telefoane, demo-uri sau meeting-uri.

Provocările întâmpinate

Birocrația și documente pe care trebuie să le depunem la Registrul Comerțului, cât și reglementarea industriei, să ne asigurăm că un produs sau un software medical e conform legislației. În același timp, noi 4 eram toți studenți sau foști studenți de informatică și a dezvolta un produs medical însemna să avem un oarecare backing.

Îmi amintesc că la început au fost foarte multe întâlniri la care m-am dus și nu am fost luat în serios. Pe bună dreptate: copil de 22-23 de ani cu un produs software, vorbind cu un medic de 50 de ani, explicându-i cum un software s-ar putea să îi facă viața mai ușoară pacientului.

Povestea Mira Rehab

Prin 2010, împreună cu Andrei Dascălu, Alina Călin și Andrei Cantea, toți 4 studenți, ne-am decis să participăm la competiția Imagine Cup și am dezvoltat un proiect cu care am ajuns să reprezentăm România la finala mondială. Am ajuns la finala mondială în 2010 în Varșovia, dar nu am trecut nici măcar de prima rundă.

Ne-a plăcut foarte mult experiența și ne-am decis să participăm din nou în anul următor. Căutam o idee și în timp ce stăteam toți 4 la masă, împreună cu mentorul nostru, Dan Suciu, fiecare spunea câte 1-2 idei de ce ar trebui să facem. Eu am povestit că atunci când aveam 7 ani mi-am rupt brațul și a trebuit să stau 6 săptămâni cu el în ghips, mi-a luat alte 6 săptămâni să recuperez, pentru că nu mi-am urmat exercițiile de recuperare.

Moment în care toți ceilalți și-au dat seama că au o cunoștință sau un membru al familiei care a avut un accident sau a trebuit să treacă printr-o perioadă de recuperare și au găsit-o destul de dificilă. Ne-am pus întrebarea dacă pacienții nu ar fi mai interesați să se joace. Căutând în piață, la vremea respectivă erau produse ori foarte scumpe care făceau asta, ori specialiștii sau terapeuții foloseau jocuri comerciale ca și Nintendo Wii în terapia pacienților, însă nu era un produs low cost, dedicat terapiei.

Așa ne-am decis să construim Mira. Am dezvoltat un prototip, am ajuns din nou la finala națională, am luat locul I și am ajuns la finala mondială Imagine Cup. De data aceasta, am ajuns în top 6 în ultima rundă la finală și în urma feedback-ului extraordinar de pozitiv din partea juriului și a clinicienilor cu care am vorbit, am decis să continuăm produsul.

Primii pași în business

Primul pas a fost să dezvoltăm un prototip, un proiect studențesc pentru competiția Imagine Cup. După Imagine Cup, ne-am focusat 99% din timp pe a dezvolta produsul și a ne asigura că merge bine. La urma urmei, trebuia să fie conform referințelor terapeuților și dacă funcționa bine și terapeuții voiau să îl folosească, business plan-ul în capul nostru urma să apară. Voiam să ne asigurăm că ceea ce dezvoltăm e ceva ce potențialii clienți vor să folosească și să plătească pentru el.

Planuri de viitor

În ultimul an, am început să ne axăm din ce în ce mai mult pe partea de vânzări, să ajungem la cât mai multe instituții, să le prezentăm produsul, dar în același timp am făcut și testări clinice. Fiind un produs medical, piața cere să fie cât de cât validat clinic, să arate care sunt beneficiile clare pentru pacienți sau pentru clinică. De acum înainte, focusul nostru va fi majoritar pe partea de vânzări.

Recomandări pentru antreprenorii la început de drum

De cele mai multe ori, tind să spun că cel mai important lucru atunci când vrei să dezvolți o idee e perseverența. Ăsta e sfatul meu numărul unu. Dacă există o idee care se vrea a fi implementată în ceva, primul lucru care trebuie făcut e ca omul să își dea seama că nu poate să se dea bătut. În al doilea rând, pot să spun după câțiva ani buni că mentorii sunt foarte de folos, trebuie să existe, dar în același timp spun că mentorii sunt persoanele care te ajută să nu faci toate greșelile.

Sfaturile pe care le dau mentorii sau advisorii sunt doar sfaturi, nu sunt direcțiile pe care trebuie să le urmeze antreprenorii. Trebuie să găsească o balanță între ce înseamnă a lucra și ce înseamnă a te relaxa. Într-adevăr, atunci când lucrezi la start-up-ul tău, poți să aloci multe ore pe zi, dar tot trebuie pauze pentru că altfel, s-ar putea să te lovești de un breakdown peste care va fi foarte greu să treci.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail