Granturile pentru antreprenori: programele care au putut fi accesate în 2018

Fondurile nerambursabile acordate prin programe naționale sau prin fonduri europene sunt o soluție pentru a pune pe picioare sau pentru a dezvolta un startup.

Fondurile nerambursabile acordate prin programe naționale sau prin fonduri europene sunt o soluție pentru a pune pe picioare sau pentru a dezvolta un startup, fiind o alternativă bună atunci când sursele proprii de finanțare nu sunt foarte generoase, iar variante precum creditul bancar sau crowdfunding-ul nu se aplică.

Există în prezent mai multe programe de granturi nerambursabile pe care antreprenorii le pot accesa, în funcție de profilul startup-ului și de scopul finanțării. Fiecare are condiții și beneficii diferite, astfel că e necesară o documentare minuțioasă în prealabil, așa încât să fie ales programul potrivit.

1. Programul Start-up Nation

Programul Start-up Nation permite accesarea unor granturi nerambursabile de până la 200.000 de lei per afacere nou-înființată. Start-up Nation a fost lansat în 2017, iar Guvernul a anunțat că vrea să lanseze o nouă rundă de cereri și în 2018. Deocamdată, însă, nu a fost stabilită o dată clară pentru deschiderea programului. Dar vestea bună este că la începutul lunii aprilie a fost publicat proiectul ghidului solicitantului.

Programul are alocat un buget de 2 miliarde de lei anul acesta, ceea ce ar permite finanțarea, cu suma maximă, a circa 10.000 de afaceri nou-înființate. Fondurile nerambursabile pot acoperi cheltuielile curente (salarii, utilități) sau achiziția de echipamente. Atenție însă: există limite maxime pentru anumite cheltuieli (de exemplu - 4.162 lei pentru un salariu brut lunar sau 8.000 de lei cheltuielile de consultanță). Detalii despre Start-up Nation găsiți  pe site-ul Agenției pentru IMM-uri, care implementează acest program - http://aippimm.ro/.

2. Fonduri europene pentru proiecte tehnologice inovatoare

Companiile pot obține finanțare prin fonduri europene pentru proiecte tehnologice inovatoare. Fondurile nerambursabile se acordă prin Programului Operațional Competitivitate, Axa 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor. Sunt finanțate proiectele pentru inovare - de exemplu lansarea unui produs nou sau implementarea unui proces de producție nou sau semnificativ îmbunătățit. Condiția este ca firma solicitantă să aibă printre activitățile CAEN și cercetare-dezvoltare. Granturile nerambursabile pot acoperi până la 80% din cheltuielile eligibile, suma maximă fiind de 22.500.000 lei pe proiect, iar bugetul total pentru proiectele inovatoare este de 286.384.700 lei. Cererile de finanțare pot fi depuse până la data de 16 mai 2018. Programul este implementat de Ministerul Cercetării și Inovării, iar detalii suplimentare sunt disponibile aici.

3. Fonduri pentru IMM-uri care apelează la serviciile institutelor de cercetare

Tot din fonduri europene, IMM-urile pot obține fonduri nerambursabile pentru implementarea unui rezultat al cercetării - inovării, în parteneriat cu o instituție de inovare și transfer tehnologic acreditată de Ministerul Cercetării și Inovării. Fondurile se acordă prin Programului Operațional Regional, Axa Prioritară 1 „Promovarea transferului tehnologic”. Prin acest program pot fi obținute fonduri nerambursabile între 25.000 de euro și 200.000 de euro, pentru investiții în active corporale și necorporale sau pentru activități de cercetare-dezvoltare. Țineți cont de faptul că startup-ul care solicită fonduri trebuie să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea solicitată. Cererile pot fi depuse până la data de 25 iunie 2018, iar detalii suplimentare sunt disponibile aici.

4. România Start Up Plus

România Start Up Plus oferă fonduri europene nerambursabile în limita a 40.000 de euro per afacere nouă ca parte a Programului Operațional Capital Uman sub obiectivul specific 3.7 - 3.7 - Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană. În total, fonduri în valoare de 477 de milioane de euro sunt alocate în total pentru acest program până în 2020.

Sunt eligibili pentru finanțare antreprenorii cu vârsta de peste 18 ani, care nu fac parte din grupul NEETs - “Not in Education, Employment or Training” și care nu sunt pensionari. Antreprenorii beneficiază, ca parte a proiectului, de o serie de activități care să îi ajute în dezvoltarea sustenabilă a afacerii, precum cursuri de formare, stagii de practică în organizații cu activitate similară cu cele pentru care se solicită finanțare, și mentorat și îndrumare din partea specialiștilor din organizațiilor care administrează granturile, desemnați prin concurs de Autoritatea de Management POCU - lista completă a organizațiilor este disponibilă aici.

Prin Romania Start Up Plus, statul se așteaptă că vor fi create 5.070 de startup-uri și cel puțin 10.400 de locuri de muncă și, în total, peste 50.000 de persoane (șomeri și/sau persoane inactive / angajați, inclusiv persoane care desfășoară o activitate independentă) vor beneficia de sprijin în cadrul celor 169 de proiecte aprobate.

5. Fonduri europene pentru cei din Diaspora

Inițiativa ”RO-WIN | Succes în România” este un proiect gândit pentru a susține românii din diaspora care vor să înceapă un startup în România. RO-WIN susține antreprenorii cu fonduri de 35.000 de euro și asigură și servicii de mentorat și consiliere evaluate la 10.000 de euro din partea partenerilor Educativa, Reviro, Impact Hub Bucharest, GEA Strategy & Consulting, membră a Grupului Civitta Internațional, și a unor business angels.

RO-WIN face parte dintr-un apel de proiecte pentru organizații care sa administreze scheme de încurajare a antreprenoriatului pentru cei din diasporă, ca parte a Programul Operațional Capital Uman, măsura 3.7 - Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană. Deocamdată nu sunt anunțate noi apeluri pentru acest tip de proiecte, însă o serie de scheme de finanțare sunt active în continuare. Lista completă a schemelor de finanțare admise este disponibilă aici.

6. Fonduri europene pentru agricultură

Prin programul de finanțare a investițiilor în agricultură, mai pot fi depuse cereri pentru proiecte de pomicultură și pentru sprijinul micilor fermieri (detalii aici). În cazul proiectelor de pomicultură, pot fi obținute sume între 100.000 de euro (ferme mici - proiecte care implică achiziții simple) și 450.000 de euro (ferme mici - proiecte complexe care includ un lanț alimentar integrat cu activități de producție, procesare și comercializare). Important de știut este că fondurile nerambursabile pot acoperi 50% din valoare proiectelor, restul reprezentând aportul startup-ului. Cererile de finanțare pot fi depuse până pe 30 iunie. Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură, aici. Schema pentru micii fermieri vizează comasarea terenurilor și presupune acordarea unei sume de până la 1.500 de euro anual celor care renunță la exploatarea terenurilor în favoarea altor fermieri.

Părțile mai puțin plăcute ale accesării de fonduri nerambursabile

Nimic în viață nu este gratis și oricât de bine ar suna faptul că poți obține fonduri nerambursabile pentru afacerea ta, există totuși și aspecte mai puțin plăcute. În majoritatea cazurilor, fondurile nu se acordă în avans, ci se decontează după ce vii cu documente justificative că ai cheltuit banii conform proiectului. Iar în unele cazuri pot să apară și întârzieri în obținerea efectivă a banilor pentru cheltuielile aprobate. De aceea, ai nevoie de cash flow sau, foarte probabil, de surse alternative de finanțare care să acopere cheltuielile pe care urmează să le decontezi. Cu siguranță, însă, dacă nu ești obișnuit să lucrezi cu instituțiile statului, birocrația aferentă fondurilor nerambursabile va fi cea care ți se va părea cea mai mare corvoadă. Toate acestea sunt, însă, mult mai ușor de gestionat dacă alegi să lucrezi îndeaproape cu consilieri specializați în obținerea de fonduri, care cunosc toate secretele birocratice și metode prin care accesarea și utilizarea fondurilor să fie cât mai simplă pentru tine.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail