”Economia socială răspunde practic la toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG-uri), pentru că tot ce construiește acest sector este ”prietenos” cu omul, mediu și comunitatea. Eu cred că economia socială trebuie să fie noul trend în lume de a face afaceri durabile. Cred că economia socială, acest al treilea sector, trebuie să devină prioritar ca model de business”, spune Angela Achiței, antreprenor social & președinte ADV România. În această colecție de materiale vorbim despre oportunitățile și trendurile din prezent, dar și cele care vor defini industria în următorii ani – o serie de resurse utile atât pentru antreprenorii aspiranți, cât și pentru fondatorii care au deja o afacere cu misiune socială.
Daniela Bololoi este președinta Asociației Help Autism, cea mai mare organizație din România dedicată sprijinirii copiilor și adolescenților cu TSA - Tulburare de Spectru Autist. Cu o echipă de peste 100 de angajați și colaboratori, Daniela s-a luptat pentru a strânge fonduri pentru organizație, pentru a modifica legislația ce privește persoanele cu autism și a îmbunătăți viața celor care suferă de această tulburare.
Startarium mapează activ ecosistemul local și internațional de programe și surse de fiinanțare pentru antreprenorii care dețin afaceri sociale. Dacă deții o misiune de impact, salvează acest articol și întoarce-te pentru update și noutăți. Aici găsești programe de învățare și dezvoltare, acceleratoare, opțiuni de finanțare și o serie de evenimente dedicate la care să participi.
De unde începi dacă vrei să înțelegi care e contextul în care operezi și cum înțelegi mai bine industria afacerilor cu misiuni de impact? O documentare temeinică te va ajuta să înțelegi piața și să vezi care sunt zonele neacoperite sau cele în care este nevoie de inovare și inițiative antreprenoriale.
Atunci când vorbim despre antreprenoriat social, vorbim despre construirea și dezvoltarea de misiuni și inițiative cu impact pozitiv în societate și în lume. Descoperă care sunt inițiativele care susțin antreprenoriatul social, cine sunt actorii-cheie care sprijină domeniul și ce tipuri de resurse pun aceștia la dispoziție pentru susținerea și dezvoltarea inovației sociale în România, dar și care sunt principalele provocări cu care se confruntă domeniul, cât și despre modul în care sunt adresate.
Dacă ești deja implicat într-un proiect de antreprenoriat social sau dacă îți dorești să te dedici pe viitor unei cauze cu impact pozitiv, există multiple resurse care să te ajute să înveți. Este necesar să rămâi conectat la misiunea ta socială, să o crești, dar trebuie să ții cont și de cum îți poți amplifica impactul și cum îți poți aduce și mai mulți aliați alături.
19 04
Tehnologia a eficientizat multe dintre aspectele vieții noastre, de la cum comunicăm, la modul în care gestionăm datele. Acum, prin sistemul RO e-Factura este revoluționat și modul în care ne administrăm afacerile din punct de vedere fiscal, în relația cu organele fiscale și cu ceilalți operatori economici.
11 03
Salvează acest articol și întoarce-te oricând, pentru update-uri la zi. Aici găsești atât evenimentele deschise, cât și cele care se vor anunța în curând. Online și offline, de la networking pur pentru startupuri, la conferințe tech & IT, de employer branding, PR sau marketing, organizează-ți din timp agenda pentru 2024.
01 03
Pentru al șaselea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2024 și cum să alegi între ele: îți explicăm felul în care sunt construite, ce tip de finanțare oferă, dar și tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică și tu!
01 03
Participarea la un program internațional de creștere pentru afacerea ta este clar o oportunitate care îți poate oferi acces la resurse importante și expunere considerabilă. În materialul de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute acceleratoare și programe și când poți să aplici la ele.
20 10
De unde începi când vrei să îți deschizi propria afacere? Primul pas este completarea unui business canvas. Află de mai jos ce pași trebuie să parcurgi!
10 02
Dacă te gândești că un credit bancar ar putea fi o variantă de finanțare pentru afacerea ta, e important să analizezi mai întâi ce presupune un astfel de instrument de finanțare pe termen scurt și lung, dar și ce nevoi concrete ai vrea să finanțezi prin intermediul lui.
16 11
Dacă îți deschizi o afacere sau dacă vrei să dezvolți activitatea companiei pe care o ai deja, e nevoie să acorzi atenție investiției pe care o presupune acest lucru. Deci nu uita de fluxul de numerar și de bugetul de venituri și cheltuieli!
04 09
Ai primit actele companiei, te-ai apucat de treabă și vrei să te concentrezi pe creștere. Înainte de orice, e bine să te asiguri că din punct de vedere administrativ ești pregătit și ai toate actele aduse la zi (obligatoriu în cazul unui control). Mai jos găsești lista celor esențiale.
06 08
Te-ai decis că vrei propria afacere, dar nu ai încă o idee care ți se pare potrivită? Ca să o identifici, trebuie să treci printr-un proces de documentare și învățare. Important este să îți creezi un obicei din a explora tendințe sau modificări în comportamentul consumatorilor și produsele sau serviciile pe care le folosesc.
18 08
Dacă afacerea ta intră în afaceri cu parteneri noi, pe piețe noi sau derulează operațiuni cu valori mai mari, trebuie să te asiguri că alegi un instrument bancar potrivit tranzacției efectuate. Poți apela în situații de acest tip la acreditive: un instrument de plată sigur care te protejează contra riscurilor comerciale internaționale și prin care te asiguri că partenerul comercial își respectă obligațiile.