A continuat depunerea candidaturilor la prezidențiale (și s-a lăsat și cu scandal, cum era de așteptat), Ucraina s-a împăcat cu SUA, care a propus un armistițiul de 30 de zile în războiul cu Rusia, iar războiul taxelor vamale pornit de Trump continuă. Pe meleaguri mai apropiate, Comisia Europeană va cheltui 20 de miliarde de euro pentru patru gigafabrici de Inteligență Artificială pe continent și se pare că România și-ar disputa cu Cehia una dintre cele patru investiții. Nu în ultimul rând, ANAF e din nou în actualitate pentru intenția de a impozita sumele din surse neidentificate, cum ar fi transferurile între rude. Să vedem cum stăm cu restul de taxe și investiții pe plan local. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
Boicotul împotriva retailerilor, pornit în Croația, s-a răspândit săptămâna asta și în Serbia, Muntegegru, Bosnia și Macedonia de Nord. O delegație FMI a vizitat România însă, potrivit Ministrului Finanțelor, nu a cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate. A fost adoptat și bugetul pe 2025, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că în curând vom auzi vești bune despre StartUp Nation și Femeia Antreprenor. Pentru și mai multe știri despre granturi și fonduri de investiții, rămâi alături de noi la Pastila de antreprenoriat!
Anul trecut au fost un număr record de modificări fiscale în legislația românească, practic una la două zile, iar 2025 se anunță și el complicat la acest capitol. Așa că începem Sezonul 3 din „Pastila de antreprenoriat” printr-o discuție cu un consultant fiscal despre ce s-a schimbat pentru antreprenori și IMM-uri de anul acesta, la capitolul taxe și impozite – plus modificările preconizate pentru perioada următoare. Invitata episodului: Irina Popescu, fondatoarea Positive Projects.
Bucureștenii sunt chemați la referendum în noiembrie pentru a stabili cum se construieşte în capitală şi la cine sunt banii. Vecinii noștri din Republică au avut și ei un referendum, iar sentimentul pro-european a prevalat, însă cu o majoritate fragilă, de 50,38%. Pe acest fundal oarecum tensionat, noi venim cu vești bune, cum te-am obișnuit deja: aflăm cât contribuie industria IT în materie de taxe și impozite și cum 8 studenți au făcut din învățatul pentru Bac nu doar o activitate distractivă, ci și o afacere. În plus, îți spunem despre cum să alegi influencerii potriviți cu care să colaborezi și îți facem cunoștință cu profesorul de branding și pop culture de pe TikTok. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
La finalul anului 2023 au fost adoptate noi măsuri fiscale și modificări care intră în vigoare din 2024 și care vizează atât companiile, cât și angajații. Află care dintre ele ar putea avea impact asupra activității companiei tale și notează datele importante de care să ții cont în următoarele luni.