TechAngels Romania

București

TechAngels este un Business Angel Network, care reunește peste 130 de investitori, al căror portofoliu cumulat include peste 200 de startupuri. În 2023, aceștia au investit aproape 3 milioane de euro. Grupul are o structură diversă, este format din antreprenori tech și nu numai, cu exituri la activ, profesionști C level cu experiență diversă în numeroase industrii (vânzări, dezvoltare de afaceri, marketing, resurse umane, finanțe).

Domenii de expertiză

Pe Startarium

Te poate ajuta cu:

În cadrul grupului se pot lua și decizii de sindicalizare, dar deciziile de investiții se iau individual, deci startupurile au peste 130 de șanse de a primi sprijin atunci când prezintă un pitch. Pitch care trebuie să explice clar ce problemă rezolvă soluția propusă, să evalueze corect potențialul pieței. TechAngels vrea să vadă o echipă care are cunoștințele necesare pentru a dezvolta produsul și este dedicată, nu doar o idee și un produs minim viabil. Au șanse mai mari de a convinge soluțiile care au deja câțiva clienți și care au inclus în iterațiile de produs feedback-ul real din piață, de la utilizatori. De asemenea, proiecțiile financiare făcute cu responsabilitate sunt un argument important, întrucât dau o imagine a așteptărilor pe care și le pot defini investitorii.

Asociația Business Angel Europe (una dintre cele două asociații la nivel european în care TechAngels este membră) spune că un Angel Investor are două aripi: una financiară și una de sprijin, pentru dezvoltare. TechAngels împărtășește această viziune, deci membrii sunt implicați nu doar cu resurse financiare, ci și cu sfaturi, networking, uși deschise, uneori chiar muncesc hands-on, pentru dezvoltarea echipei, a produsului sau a vânzărilor. Un avantaj al grupului este că există în permanență posibilitatea de consultare, de schimb de opinii și experiență între membri, ceea ce sprijină și investitorii (care pot lua decizii mai informate), și startupurile (care beneficiază de un sprijin specializat mai divers).

Deși fiind așa mulți investitori, opiniile sunt diverse, prima întrebare pusă unui business care caută finanțare este legată de problema pe care o rezolvă soluția propusă de acesta. Grupul vrea să i se prezinte probleme reale la rezolvarea cărora contribuie startupul și probleme cu un grup de potențiali utilizatori destul de mare, pentru a asigura scalarea și extinderea pe piețe mai mari. Opinii diferite apar în cadrul grupului și când vine vorba despre red flags care îi determină pe membri să refuze o finanțare. De exemplu, unii optează pentru soluții din domenii în care au expertiză și pur și simplu nu sunt interesați de alte industrii, oricât de bună ar fi soluția. Semnalele de alarmă sunt declanșate de lipsa de onestitate și gonflarea realității. 


Cele 3 sfaturi pe care le-ar da oricărui antreprenor român care caută finanțare, indiferent de stadiul de dezvoltare al afacerii sale:

  1. Construiește o echipă puternică. Membrii nu se uită doar la ideea startupului, ci și la echipa din spatele acesteia. Una solidă, cu competențe complementare, este esențială pentru succesul pe termen lung. De multe ori, fondatorii sunt sfătuiți să atragă cofondatori și parteneri care aduc abilități noi, acoperind astfel toate aspectele critice ale afacerii.
  2. Fii pregătit să pivotezi. TechAngels subliniază importanța flexibilității în strategia de afaceri. Startupurile trebuie să fie pregătite să pivoteze rapid, dacă piața sau feedback-ul clienților indică necesitatea unei schimbări de direcție. Această adaptabilitate poate face diferența între succes și eșec, mai ales în etapele incipiente.
  3. Concentrează-te pe scalabilitate. Un Angel Investor îndeamnă startupurile să gândească în termeni de creștere globală încă de la început. Deși poate fi tentant să se concentreze pe nevoile pieței locale, fondatorii sunt sfătuiți să dezvolte produse/servicii care au potențialul de a fi extinse la nivel internațional. Scalabilitatea este un criteriu esențial, atunci când investitorii decid să finanțeze un startup.

Despre:

  • Anul apariției: 2013
  • Sediul central: București
  • E-mail: contact@techangels.ro
  • Tip de companie de investiții private: Business Angel Network
  • Zona geografică țintită: România și CEE
  • Stadii de dezvoltare ale afacerilor în care investesc: minim pre-seed stage
  • Industriile preferate: Technology & Internet, Edutech, Fintech, Medtech
  • Afaceri notabile în care au investit: Veridion, Processio, Tokinomo, Druid, Bright Spaces, FintechOS, Vatis Tech, Smartdreamers, EasySales, RepsMate.
  • Mărimea medie a investițiilor: în cei 11 de ani de existență, investitorii TechAngels au contribuit cu peste 43 de milioane de euro la dezvoltarea startupurilor. Anual, vorbim despre o investiție medie de peste 25.000 de euro/investitor, dar sunt perioade în care unii dintre membri pot decide că nu mai investesc deloc, în timp ce alții decid să aloce câteva sute de mii sau chiar milioane de euro.
  • Ce se angajează să le ofere companiile în care investesc: investitorii primesc participații cu procentaje diferite, a căror valoare crește, dacă startupul are succes. Astfel, un Angel Investor devine la fel de interesat să genereze succes ca echipa și fondatorii.

În Rețeaua Startarium, am adunat organizațiile, mentorii și consultanții cu care poți lucra

Pentru că succesul se construiește cu aliați, am mapat pentru tine ecosistemul antreprenorial din România: mentori, consultanți, organizații și investitori români - aliați de la care poți învăța și obține resurse pentru creștere.

Descoperă toată rețeaua

Descoperă toate organizațiile din Rețeaua Startarium