TechAngels este un Business Angel Network, care reunește peste 130 de investitori, al căror portofoliu cumulat include peste 200 de startupuri. În 2023, aceștia au investit aproape 3 milioane de euro. Grupul are o structură diversă, este format din antreprenori tech și nu numai, cu exituri la activ, profesionști C level cu experiență diversă în numeroase industrii (vânzări, dezvoltare de afaceri, marketing, resurse umane, finanțe).
2020 a fost un an care a schimbat multe lucruri, însă deschiderea și dorința de ajutor din ecosistemul de startupuri românesc s-au dovedit a fi la înălțime, crede Mălin Ștefănescu, președintele TechAngels. Descoperă în materialul următor provocările anului care se încheie și cu ce planuri începe 2021.
Pentru a înțelege în ce direcție te poți îndrepta atunci când cauți sprijin financiar pentru startupul tău, îți explicăm clar diferențele dintre toate tipurile de finanțare privată pe care le ai la dispoziție: Business Angels, Venture Capitalists, fonduri Private Equity și de investiții.
În cadrul grupului se pot lua și decizii de sindicalizare, dar deciziile de investiții se iau individual, deci startupurile au peste 130 de șanse de a primi sprijin atunci când prezintă un pitch. Pitch care trebuie să explice clar ce problemă rezolvă soluția propusă, să evalueze corect potențialul pieței. TechAngels vrea să vadă o echipă care are cunoștințele necesare pentru a dezvolta produsul și este dedicată, nu doar o idee și un produs minim viabil. Au șanse mai mari de a convinge soluțiile care au deja câțiva clienți și care au inclus în iterațiile de produs feedback-ul real din piață, de la utilizatori. De asemenea, proiecțiile financiare făcute cu responsabilitate sunt un argument important, întrucât dau o imagine a așteptărilor pe care și le pot defini investitorii.
Asociația Business Angel Europe (una dintre cele două asociații la nivel european în care TechAngels este membră) spune că un Angel Investor are două aripi: una financiară și una de sprijin, pentru dezvoltare. TechAngels împărtășește această viziune, deci membrii sunt implicați nu doar cu resurse financiare, ci și cu sfaturi, networking, uși deschise, uneori chiar muncesc hands-on, pentru dezvoltarea echipei, a produsului sau a vânzărilor. Un avantaj al grupului este că există în permanență posibilitatea de consultare, de schimb de opinii și experiență între membri, ceea ce sprijină și investitorii (care pot lua decizii mai informate), și startupurile (care beneficiază de un sprijin specializat mai divers).
Deși fiind așa mulți investitori, opiniile sunt diverse, prima întrebare pusă unui business care caută finanțare este legată de problema pe care o rezolvă soluția propusă de acesta. Grupul vrea să i se prezinte probleme reale la rezolvarea cărora contribuie startupul și probleme cu un grup de potențiali utilizatori destul de mare, pentru a asigura scalarea și extinderea pe piețe mai mari. Opinii diferite apar în cadrul grupului și când vine vorba despre red flags care îi determină pe membri să refuze o finanțare. De exemplu, unii optează pentru soluții din domenii în care au expertiză și pur și simplu nu sunt interesați de alte industrii, oricât de bună ar fi soluția. Semnalele de alarmă sunt declanșate de lipsa de onestitate și gonflarea realității.
Pentru că succesul se construiește cu aliați, am mapat pentru tine ecosistemul antreprenorial din România: mentori, consultanți, organizații și investitori români - aliați de la care poți învăța și obține resurse pentru creștere.
Descoperă toată rețeaua