Hogyan találod meg az üzleti ötleted? Az ötlettől az innovációig

Eldöntötted, hogy saját vállalkozást szeretnél, de még nincs olyan ötleted, ami megfelelőnek tűnik számodra. Ahhoz, hogy be tudjad azonosítani, tanulnod kell. Fontos, hogy szokásoddá váljon az emberek viselkedése és az általuk használt termékek megfigyelése, milyen trendek, változások jellemzik ezeket.

Hogyan születik egy üzleti ötlet? Akkor leszel sikeres, ha valami olyan dologhoz kapcsolódik az ötleted, amiben szakmai tapasztalatod van, vagy amiért szenvedélyesen rajongsz? Vannak olyan "üzletágak", amelyeket alkalmasabbnak tartanak egy vállalkozás létrehozására? Létezik olyan, hogy "született  vállalkozó”? Igen, tudjuk, sok kérdés merül fel az üzleti ötletekkel kapcsolatban, és a legtöbb vállalkozói mítosz az "ötletelés" szakaszához kapcsolódik. 

Honnan indulsz?  

Nem minden sikeres vállalkozás állt elő olyan termékkel vagy szolgáltatással, amely gyökeresen megváltoztatta a világot. Néhányuk egy új üzleti modellel állt elő egy már létező dologra (a Netflix híres példája a Blockbusterrel szemben). Mások azért lettek sikeresek, mert felismertek egy szükségletet, és megoldást találtak rá. Tehát nem minden új vállalkozásnak van ilyen termékinnovációs összetevője.  

Továbbá az innovációnak számos formája lehet, amelyek közül az egyik egy olyan igény azonosítása, amelyet a jelenleg létező megoldásoknál jobban ki lehet elégíteni. Erre jó példa az Uber, amely egy már létező szolgáltatást használt fel. Tehát nem minden új vállalkozás rendelkezik ezzel a termékinnovációs komponenssel.  

Ráadásul Eric Ries a The Lean Startup című könyvében azt mondja, hogy a vállalkozói tevékenység nagymértékben "intézményfejlesztés". Más szóval, egy sikeres vállalkozásnak szilárd, egészséges és világos struktúrája van (és ez a csapatok szintjén és koordinációjukban is megmutatkozik). Ezért minden, ami ezekkel a szempontokkal kapcsolatos, befolyásolja a vállalkozás sikerét, függetlenül attól, hogy mennyire jó az eredeti ötlet.   

És még ha nem is létezik az üzleti ötlet "tökéletes receptje", ami közös bennük, az egy piaci igény megléte (amely már érzékelhető, vagy amely várhatóan az ügyfelek egy csoportjának igényévé válik).  

Íme néhány dolog, amire érdemes figyelned, ha meg akarod találni a megfelelő ötletet. 

1. Kövesd a globális és helyi trendeket  

A vállalkozói szellem arról is szól, hogy előre látunk bizonyos változásokat, amelyek új igényeket vagy problémákat generálnak. Ezért segít, ha naprakészen követed a téged érdeklő iparágak trendjeit, és általában véve tájékozódsz a gazdaságról. Vannak különböző időszakos jelentések, amelyek beszámolnak a hiánypótló területekről vagy általános trendekről, amelyeket érdemes ismerned,  és amelyekkel előre láthatsz kapcsolódó termékeket vagy szolgáltatásokat. 

Ezek egyike a JWTIntelligence vagy a Deloitte Business Trends

2. Inspirálódj más vállalkozók történeteiből 

Ha elolvasod vagy meghallgatod őket, ahogyan az útjukról beszélnek, megismerheted azt a gondolkodásmódot, amely segítette őket a sikerben, a legfontosabb tanulságokat, amelyeket megtanultak, vagy azt, hogy hogyan találták meg a saját üzleti ötleteiket. Az ő tapasztalataikat felhasználhatod a saját üzleti modelled felvázolásához is, de ne feledd, hogy egy sikeres vállalkozást nem tudsz teljesen lemásolni, különösen, ha azt a helyi piacra adaptálod. Ahogyan azt már korábban is mondtuk, a siker gyakran nem csak az üzleti ötleten, hanem azon is múlik, hogyan építi fel és működteti valaki a vállalkozását. 

Látogass el az interjúk rovatunkba, hogy megismerd, más romániai vállalkozók hogyan voltak sikeresek! 

3. Nézd meg alaposan az általad használt termékeket vagy szolgáltatásokat.  

  • Gondold végig az általad al használt szolgáltatásokat vagy termékeket.  

  • Teljesen lefedik-e az igényeidet?  

  • Gondold, hogy valamilyen módon javíthatnád vagy optimalizálhatnád őket? Milyen összefüggésekben gondoltad úgy, hogy "ezt lehetne jobban is csinálni"?  

  • Van valami, ami megkönnyíthetné az emberek életét, vagy segíthetne időt megtakarítani? Készíthetsz egy listát a lehetséges fejlesztésekről, amelyeket elvégeznél, és rendszeresen visszatérhetsz hozzájuk. 

4. Elemezd, hogy mit szeretsz csinálni  

Bár ez nem általános szabály, sok vállalkozó tette a szenvedélyét vállalkozássá. Kíváncsi vagy, hogyan sikerült nekik ez? Nos, azért, mert részletesen ismerték az adott üzleti területet, és őszintén érdeklődtek és kíváncsiak voltak mindenre, ami ezzel kapcsolatos. A zenei fesztiváloktól kezdve a kávézásig sok hasonló példa létezik a helyi piacokon is.  

Nézd meg tehát közelebbről, hogy mit csinálsz a legszívesebben a mindennapi munkád során. Van-e más lehetőség, amiben hasznosítani tudnád a képességeidet vagy a tapasztalataidat? Hol lenne még szükség rájuk?  

A következő lépés az, hogy készíts egy listát ezekről, és képzeld el, hogyan nézne ki egy olyan vállalkozás, ahol ezek képeznék az alapot. 

5. Részletezd az elképzeléseid, amennyire csak lehetséges 

Rendszeresen írja le az összes üzleti ötleted, anélkül, hogy kizárnád azokat, amelyek első pillantásra kevésbé életképesnek tűnnek. Ha időről időre visszatérsz rájuk, akkor javíthatsz rajtuk, vagy felfedezhetsz egy olyan területet, ahol új termékekre vagy szolgáltatásokra van szükség.  

Ne felejtsd el elemezni a kultúra sajátosságait, amelyben élsz: észreveszel-e viselkedési mintákat vagy megközelítéseket bizonyos fogyasztási kategóriákkal kapcsolatban? Mely termékek vagy szolgáltatások buktak meg, és melyek voltak sikeresek? Mi a közös a két kategóriába tartozó vállalkozásokban?  

6. Tanulj a gyakorlatból  

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan működnek a startupok, segít, ha minél többet érintkezünk a helyi ökoszisztémával. Elmehetsz konferenciákra vagy vállalkozóknak szóló rendezvényekre, de részt vehetsz (még ha először csak nézőként is) pitching-versenyeken. Ráadásul ezeken az eseményeken olyan emberekkel vagy cégekkel is találkozhatsz, akik valamikor a partnereid lehetnek. 

7. Határozd meg az üzleti modelled a Startarium eszközeinek segítségével!  

Ha ezután a gyakorlat után sikerült előállnod egy üzleti ötlettel, a következő lépés az értékajánlat kitöltése a Value Proposition Canvas segítségével, amelyet itt találsz. Ez egy tömör, könnyen érthető mondat kell legyen,, amely egyértelművé teszi a termék megkülönböztető jegyeit és az ügyfélelőnyöket. 

Segít neked helyesen azonosítani a megcélzott ügyfélcsoportokat és a termékeddel/szolgáltatásoddal lefedett igényeket. Hasznos lesz továbbá az ügyfeleid problémáit megoldó megoldás legfontosabb elemeinek felvázolásában is. Harmadszor, segít a termék és a piac illeszkedésének elérésében. 

BÓNUSZ: Kezdd azzal, ami a beteljesülés érzését adja   

Sok ember számára nagyon fontos, hogy a munka, amit végez, olyasmihez kapcsolódjon, ami fontos a számára - valószínűleg te is így érzel. Az Ikigai, egy japán fogalom, amely a metszéspontot jelenti aközött, amit szeretsz, amit tudsz csinálni, amiért fizetést kaphatsz, és amire másoknak szüksége van, segíthet meghatározni, mi az, ami összhangban van az értékeiddel. Ez nem csak a vállalkozói lét szempontjából nagyon hasznos gyakorlat, hanem annak "feltérképezéséhez" is, hogy a szakmai életed hogyan illeszkedik azokhoz a dolgokhoz, amelyek személyes szinten fontosak számodra

Ezt az alábbi ábra szemlélteti.  

Fotó forrása 

Végül, de nem utolsósorban, miután már vannak ötleteid, beszéld meg őket másokkal. Különösen a feltáró fázisban segít, ha más nézőpontokat is figyelembe veszel. Előfordulhat, hogy az a probléma, amin gondolkodtál, olyan, amivel mások is szembesülnek. Vagy talán rájössz, hogy az eddig alkalmazott megoldások hiányosak és javíthatók. Mindenesetre ne kerüld el, hogy beszélj róla - így értékes meglátásokra tehetsz szert, amelyek megkérdőjelezik a feltételezéseidet. A következő fejezetekben többet fogsz megtudni ezekről, és arról, hogyan tesztelheted őket - most itt az ideje, hogy papírra vesd az ötleteidet!