Vállalkozói szerződés: a jogok és kötelezettségek egy másik, eltérő fajtája.

A döntés, hogy saját vállalkozást indítasz, sok változással jár: a felelősségek megsokszorozódnak, a munkaidő-beosztás és a prioritások átszerveződnek. Vlad Craioveanu, az Impact Hub Bukarest társalapítója azokról a fontos kérdésekről beszél, amelyeket fel kell tenni magunknak:

Emlékszem, hogy valahol a vállalkozói kalandom kezdetén beszélgettem az egyik kollégámmal, aki azt szerette volna, ha konkrétabban meghatározzuk, hogy mit kell tennie, hogy "szerződést kössünk" a beosztott időre és a feladataira. Akkoriban viccesnek találtam a "szerződni" kifejezést, mert olyan területről jöttem, ahol mindent ...véletlenszerűen csináltak. Az "azt tesszük, amit kell" elv mélyen gyökerezett bennem és abban, ahogyan a dolgokat csináltam, és az energiámat és az időmet 150%-ban az Impact Hubnak szenteltem, amelyet éppen akkor indítottunk Bukarestben. 

A beszélgetésünk évekig megragadt valahol a fejemben, mert ráébresztett arra, hogy sok minden, amit az életben felépítünk, szerződés formájában jön létre. És mint minden szerződésnek, ennek is felelősséggel és előnyökkel kell járnia. Sőt, a kettő között egyensúlynak kell lennie, mert különben azt kockáztatjuk, hogy visszaélünk mások helyzetével, vagy ők élnek vissza a mi helyzetünkkel.  

Tudom, hogy nem tudom visszaforgatni az idő kerekét, de elkezdtem kicsit másképp csinálni a dolgokat, amikor a legfontosabb befektetőkkel - a családommal - a jövőről vagy az új projektekről beszélek. Van néhány kérdés, amelyet esetenként együtt vizsgálunk meg, és ezek egyfajta "szerződésként" működnek közöttünk. 

És mint minden szerződésnek, ennek is  kötelezettségekkel és előnyökkel kell járnia. Sőt, a kettő között egyensúlynak kell lennie, mert különben azt kockáztatjuk, hogy másokkal előnytelen helyzetbe hozunk, vagy minket hoznak előnytelen helyzetbe. 

1. Mi a pénzügyi valóságunk? A jó szándékainkon és ötleteinken túl mennyire vagyunk felkészülve arra, hogy új projekteket támogassunk, vagy a jelenlegiekbe továbbra is beruházzunk anélkül, hogy veszélyeztetnénk az általunk kívánt életszínvonalat? 

2. Mi a terv? Mindannyian úgy gondoljuk, hogy az üzleti ötletünk a legjobb és a sikerünk garantált, de mennyire vagyunk felelősek, tudatosak és eltökéltek abban, hogy stabil jövedelemforrássá alakítsuk azt? És mennyi időbe telik, amíg elérjük ezt a célt? 

3. Mi van, ha valami történik velem? Gyakran azt gondoljuk, hogy legyőzhetetlenek vagyunk, és az a hit éltet bennünket, hogy "velünk semmi nem fog történni". És valószínűleg így is van, de ezt a lehetőséget érdemes átgondolni. Az ember felelőssége nem ér véget az éves pénzügyi eredménnyel, csak akkor ér véget, amikor az életének ez a fejezete véget ér. 

4. Mikor mondjuk azt, hogy STOP? Tisztában kell lennünk erőforrásaink korlátaival, és azzal, hogy azok egy ponton elfogynak. Ezért hasznos, ha már a kezdetektől fogva megállapodunk egy olyan értékelési pontban, amely segít meghozni ezt a nehéz döntést, mert ami ezen a ponton túl van, az mindenki számára nagyon fájdalmas. 

5. Mit tegyünk, ha a dolgok jól mennek? Az új autó, az ajándékok és a régóta megálmodott nyaralás után gondoljunk arra, hogy a megkeresett pénzt befektetjük. A befektetés mellett, amit a vállalkozásunkba teszünk, a biztonságunkba is be kell fektetnünk. Gondoljunk a 3. pontra. 

6. Tisztában vagy azzal, hogy már nem látjuk egymást? Talán eljön majd az idő, amikor képes leszel arra, hogy az üzletet mások kezébe adod, és beutazod a világot, de az út addig hosszú és nagyon nehéz. A 9-től 6-ig tartó munkanap már nem érvényes, valószínűleg éppúgy, mint a "hétvégén nem dolgozom" koncepció. Tehát arra is gondolnunk kell, hogy nem akarjuk, hogy szeretteink elfelejtsék, hogy nézünk ki, ezért erre tervet kell készítenünk, lehetőleg velük együtt. 

7. Tisztában vagy azzal, hogy már nem látjuk egymást? (második rész) És úgy gondolod, hogy a szeretteid a legfontosabbak számodra? Nos, gondold át újra, mert ha az "én" hiányzik ebből az egyenletből, akkor nem működhetnek a dolgok. Szóval, ne feledkezz meg magadról, és ne felejts el lélegezni, élvezd az életet és a szenvedélyeidet. Ha pedig nincsenek szenvedélyeid vagy hobbijaid, találj egyet! 

Ezt a listát bizonyára még hosszan lehetne folytatni, de ezek a legfontosabb tanulságok, amelyeket ez idő alatt megtanultam. Amikor először léptem a vállalkozói pályára, nem sokat gondolkodtam ezeken a dolgokon, de azt hiszem, szerettem volna, ha valaki egy kihívás elé állít. Tehát itt van az én kihívásom számodra: szánj egy kis időt és gondolj magadra, mert TE vagy a legfontosabb összetevője a siker receptjének, és ahhoz, hogy az utazás zökkenőmentes legyen, meg kell győződnöd arról, hogy a hajódat pontosan a megfelelő helyre helyezed a vállalkozói lét zavaros vizein.  

A Biz magazinban megjelent vélemény no. 316