Vállalkozói profil - mi a tiéd?

Rugalmasság, kreativitás és fegyelem - gyakran halljuk ezeket a szavakat a vállalkozó erősségeinek leírására. Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk őket, mit is jelentenek valójában? Mihai Moghior, a GRI (a Szilícium-völgyben működő, viselkedésértékelésen alapuló vezetői eszközcsomagot kínáló cég) partnere volt olyan kedves, és elmagyarázta nekünk.

Milyen kontextusban, milyen áron és milyen eredményekkel lehet valaki vállalkozó?  

Egy ember tehetsége a következőkből áll: tudás, tapasztalat, intelligencia, készségek, értékek és viselkedési (személyiség) tulajdonságok. Mindezek egy bizonyos kontextusba helyezve és bizonyos kombinációban bizonyos eredményeket hozhatnak, és ha minden jól megy, akkor a kívánt eredményeket. 

Manapság a legtöbb tudás nagyon könnyen hozzáférhető és átadható. A lényeg tehát az, hogy tudjuk, hol keressük, és hogyan rakjuk össze az összes információt. Az is nagyon igaz, hogy ahhoz, hogy bizonyos nagy komplexitású területeken szilárd szaktudást halmozzunk fel, idővel kialakított, szilárd oktatásra is szükség van.  

A készségeket gyakorlással, többnyire a dolgok elvégzésével és ismétlésével sajátítjuk el, amíg gyakorlottá nem válunk benne. 

Az idővel összegyűjtött tudás, az új készségek elsajátítása és a régiek tökéletesítése, az egyre összetettebb ügyek kezelése és a döntéshozatali autonómia növelése szilárd tapasztalatot, és az érettségi szint növekedését eredményezheti, de ez nem feltétlenül igaz minden helyzetben.  

A tapasztalat nem az, hogy "mi történik veled", hanem az, hogy "mit kezdesz azzal, ami veled történik". A tapasztalat sok kitettséget, próbálkozást és kudarcot, majd új megközelítéssel való újbóli próbálkozást (tanulást) jelent, majd kudarcot vagy sikert és így tovább. Sajnos nincsenek receptek vagy rövidebb utak. És ennek sosincs vége, és mindig van hely a többre és a jobbra. 

Egy vállalkozó számára előnyös, ha átlagon felüli, de nem feltétlenül kivételes intelligenciával rendelkezik. A nagyon magas IQ (130 és afelett) néha bizonyos kihívásokat vagy akadályokat támaszthat. Az ilyen emberek nehezebben alkalmazkodnak, visszafogottabbak lehetnek az emberi kapcsolatok terén, speciális igényeik vannak, és úgy érezhetik, hogy a körülöttük lévőkkel csak az idejüket vesztegetik, és nem emelkednek az ő szintjükre. A tanulmányok azt mutatják, hogy 0,6-os (azaz létező, de meglehetősen gyenge) korreláció van az IQ és aközött, ahogyan valaki a valós életben a dolgokhoz viszonyul, többek között azok esetében is, akik komplex, nagyfokú pontosságot igénylő területeken dolgoznak, vagy PhD-tanulmányokat folytatnak. 

Mindezek alapján hajlamosak lennénk arra a következtetésre jutni, hogy végül is egy vállalkozónak nem kell kivételes intelligencia szint, a tudás elsajátítható, a készségek elsajátíthatók, a tapasztalat pedig a cselekvés útján szerezhető, így a vállalkozói lét szinte bárki számára elérhető....  

A kérdések azonban továbbra is fennállnak: 

  • Mi különbözteti meg a sikeres vállalkozókat a többiektől? 

  • Milyen közös vonásaik vannak? 

A Forbes által közzétett több cikk szerint (amely az Egyesült Államokban olyan egyetemeken, mint a Harvard, a Stanford vagy a Pennsylvania, végzett tanulmányok sorozatán alapul) a befektetők ("VC-k" - Venture Capitalists) egy fő kritériumot tartanak szem előtt, ami előre jelzi a sikert, amikor kiválasztják az induló vállalkozások alapítóit, akikbe befektetnek: A "bátorság". 

A "grit" jelentése "jellemerő, bátorság, elszántság, gerincesség, kitartás", és a pszichológiában a gritet pozitív, nem kognitív tulajdonságként határozzák meg, amely az egyénnek egy hosszú távú küldetés vagy cél követésére irányuló szenvedélyéhez kapcsolódik, és erős motivációval párosul az akadályok leküzdésére és a célok elérésére.  

Az egyének viselkedésének, motivációinak és hajtóerőinek 20 éves tanulmányozása és több ezer vállalkozó elemzése során, mind a Szilícium-völgyből, mind a világ más részeiről (beleértve Romániát is), a GRI (www.gri.co) azonosított egy sor olyan viselkedési jellemzőt, amelyek a legtöbbjükben (több mint 65%-ban) közösek: 

  • annak az igénye, hogy hatást gyakoroljanak a környezetükre, célok kitűzése, és azok határozott követése,  

  • nagyfokú önállóság a döntéshozatalban, ambíció, határozottság és versenyszellem, amely képes népszerűtlen döntéseket/cselekvéseket is meghozni/megvalósítani, 

  • állandóan keresik a kihívásokat és a lehetőségeket,  

  • közvetlen, érveken alapuló kommunikáció, esetleg egy adag agresszivitással vagy akár arroganciával,  

  • türelmetlenség, változatosság iránti igény, gyors válaszokat keres és kínál, gyors és jó eredményekkel, jól fejlett sürgősség érzettel, jól és gyorsan dolgozik nyomás alatt, 

  • kezdeményezőkészség, a status quo megkérdőjelezése és a változás kezdeményezése proaktív módon, 

  • könnyen vállalják döntéseik következményeit, 

  • megfontolt kockázatokat vállalnak, anélkül, hogy maximalisták lennének, és nem bonyolódnak bele túlságosan a folyamat részleteibe vagy a nyomon követési tevékenységekbe, és inkább az új, szokatlan és strukturálatlan megközelítéseket részesítik előnyben, 

  • nehéznek találják a hatáskörök átruházását, de a részleteket könnyebben delegálják, 

  • egyes vállalkozók talán társaságkedvelőbbek, mások analitikusabbak, de a legtöbbjük valahol középen helyezkedik el e tekintetben: egyensúly és sokoldalúság van egyrészt az emberekkel való munka, a pozitív és empatikus kommunikáció és mások befolyásolása, másrészt a kritikus elemzés, a feladatok technikai és kézzelfogható aspektusaival, számokkal, tervekkel és tényekkel való munka között. 

  • Az ember személyisége bizonyos fokú rugalmassággal rendelkezik. Ha egy személy természeténél fogva hajlamos bizonyos viselkedési formákra, akkor is alkalmazkodhat, ha a környezet, a munka vagy azok a személyek, akikkel kapcsolatba kerül, bizonyos nyomást gyakorolnak rá, hogy másképp viselkedjen. Mindaddig, amíg az alkalmazkodás alacsony vagy mérsékelt intenzitású, az egyén viselkedése alakítható. Ha azonban nagyon nagy különbségek vannak a személy természetes hajlamai és az általa betöltendő szerep viselkedési követelményei között, akkor ez az alkalmazkodás túl nagy erőfeszítést igényel ahhoz, hogy hosszú távon fennmaradjon, ami szorongáshoz vagy kiégéshez vezet.  Ebben az esetben szükségessé válik a szerep felülvizsgálata vagy megváltoztatása, mert nyilvánvaló, hogy a dolgok nem működnek. 

Mi történik a vállalkozók fennmaradó 35%-ával (akik a fent említettektől eltérő viselkedési jellemzőkkel rendelkeznek)? 

A 10%-nak sikerül nagyobb erőfeszítés nélkül kezelni a viselkedésbeli alkalmazkodást, mivel az általuk érzékelt alkalmazkodási szükséglet csekély vagy mérsékelt. Marad azonban 25%, akiknek a viselkedési hajlamaik jelentősen eltérnek a vállalkozói léthez szükségesektől. Ők általában olyan személyekkel társulnak, akik magukkal hoznak bizonyos, a vállalkozói szemlélethez szükséges viselkedési tulajdonságokat. Továbbá, egy csapatnak előnye lehet néhány olyan tulajdonság, amely a vállalkozókból néha hiányzik, mint például: a csapatharmónia,  mások meghallgatása, együttműködési készség, kicsit több empátia és emberségesség a megközelítésben, nagyobb figyelem a részletekre, a folyamatokra, a szabályokra, a struktúrára és a minőségre, nagyobb óvatosság és kevesebb kockázatvállalás, kicsit több nyugalom, módszeres megközelítés és alaposság, több türelem a rutinszerű tevékenységek megközelítésében. 

Összefoglalás 

Vannak olyan emberek, akiknek a viselkedésükből adódóan alkalmasak a vállalkozásra, és általában véve "sorozatvállalkozók" lehetnek, bár nem a legmegfelelőbbek egy már kialakult és létrehozott vállalkozás irányítására. Vannak olyan emberek, akiknek sikerül alkalmazkodniuk a viselkedésükkel az indulási szakaszban, és olyan vállalkozásokat indítanak, amelyeket sikeresen működtetnek az érett szakaszban is. De vannak olyan emberek is, akik kevésbé vállalkozó szelleműek (motiváció és viselkedési preferenciák tekintetében), de társulnak másokkal, különösen a kezdetekben, és később, ahogy a vállalkozás fejlődik és beindul, megtalálják a nekik  megfelelő szerepet (a műszaki területen, az értékesítésben, a tanácsadásban vagy az ügykezelésben stb.).  


A vállalkozói "alkalmasság" tehát sokféle formában nyilvánul meg - és sokféle tulajdonságot találhatunk egy vállalkozóban. A lényeg, hogy kitaláljuk, melyek azok, amelyekkel már rendelkezünk, és melyek azok, amelyeken dolgoznunk kell, vagy amelyeket ki kell egészítenünk a társalapító vagy a csapat tulajdonságaival.