Pénzügyi előrejelzések | Hogyan készítsük el őket + cashflow sablon

Ha vállalkozást indítasz, vagy ha fejleszteni szeretnéd a céged tevékenységét, akkor figyelmet kell fordítanod az ezzel járó beruházásokra: a lehetőségektől kezdve a jövőben fedezendő, a beruházáshoz kapcsolódó költségekig.

Ha még az út elején jársz, és szeretnéd fejleszteni a vállalkozásod, vagy szeretnéd megbecsülni, hogy hogyan fejlődhet a következő években, akkor pénzügyi előrejelzést kell készítened, amelynek tartalmaznia kell a bevételt, a kiadástés, és egy  cash flow jelentést. 

Bevétel és kiadás kontra cash flow 

Íme a kettő közötti különbségek:  

Bevétel és kiadás 

  • a jelenlegi tevékenységből (értékesítés, szolgáltatás) származó becsült bevételek és a működéséből származó kiadások alapján készül. 

  • A bevételt akkor rögzítik a számviteli nyilvántartásban, amikor egy terméket eladnak és számlát állítanak ki, még akkor is, ha ez a bevétel a jövőben fog befolyni (például: ma eladtam 1 tonna lisztet és 30 napos fizetési határidőt ajánlottam a számlára ). Ezért a bevétel nem a számla kiállításakor érkezik meg. A bevétellel egyidejűleg a kapcsolódó ráfordítást is elszámolják (azaz az eladott árumennyiség készletből való kivezetését). 

A vállalkozás cash-flow-ja: 

  • A ténylegesen beszedett összegekre (a kiszámlázott bevételekre), illetve a fizetendő összegekre (a nyilvántartott kiadásokra) vonatkozik. 

Figyelembe kell venni, hogy bár a vizsgált időszak végén a vállalkozás nyereséges lehet, előfordulhat, hogy menet közben a kiadások meghaladják a bevételeket, és a vállalkozás nem tudja időben teljesíteni a kifizetéseket. 

Hogyan segítenek a pénzügyi előrejelzések  

A pénzügyi előrejelzések szerepe, hogy rávilágítsanak a csúcsidőszakokra (a bevételek, de különösen a kifizetések tekintetében), hogy eldönthesd, hogy mikor, és különösen, hogy szükséges-e valamilyen finanszírozáshoz fordulni. A tisztább kép érdekében az alábbiakban egy általános modellt találsz a havi pénzforgalom dokumentálására. 

Cashflow  táblázat 

Töltse le a dokumentumot és add hozzá saját pénzügyi adataidat 

Az értékesítés akkor ér véget, amikor a pénz beérkezik, nem pedig a számla kiállításakor. 

Pénzforgalom = bevétel – kifizetések 

Induljunk ki a fenti egyenletből. 

Mivel a csúcsidőszakokban a likviditást biztosító finanszírozás leggyakoribb forrása a bankhitel, a kért finanszírozás szempontjából eltérő megközelítésre van szükség, illetve: 

  • rövid lejáratú forgóeszköz-finanszírozás a jelenlegi üzletmenet támogatására 

  • közép- vagy hosszú távú beruházási finanszírozás. 

Mindkettőt röviden megvizsgáljuk. 

Pénzügyi előrejelzések a működőtőke-finanszírozás tekintetében 

Az ilyen finanszírozás formájától függetlenül (hitelkeret, működőtőke, faktoring) ajánlott, hogy a következő kérdésekre lényegre törően tudjon válaszolni: 

  • A kért összeg indokolt-e a vállalkozás finanszírozási igényeihez képest? 

  • Az új finanszírozás elegendő bevételt és pénzforgalmat generál-e ahhoz, hogy a vállakozás képes legyen a hitelkeret visszafizetésére? 

  • Az értékesítési árrés elég magas-e ahhoz, hogy fedezze a finanszírozási költségeket? 

Pénzügyi előrejelzések a beruházások finanszírozása tekintetében 

Egy beruházási projekt finanszírozása várhatóan a bevételek növekedését, illetve az üzemi nyereség javulását eredményezi (a közvetlenül a végzett tevékenységből származó nyereség, a pénzügyi kiadások, a költségvetési adók és a vállalat eszközeinek értékének fokozatos helyreállításával járó kiadások, más néven értékcsökkenés levonása előtt). 

Figyelembe kell venni a beruházás típusát és hallgatólagosan annak a vállalat későbbi tevékenységére gyakorolt hatását, ezért többféle fejlesztési típust különböztetünk meg: 

  • helyettesítő beruházások, amelyek fő célja a jövedelmezőség fenntartása, alacsonyabb kockázattal vagy 

  • bővítő beruházások, amelyek fő célja a forgalom növelése, magasabb kockázattal.  

Hogyan készítsünk jövőbeli előrejelzéseket, ha olyan bővítési beruházást szeretnénk végrehajtani (gépvásárlás, gépkocsik beszerzése, a termelési terület bővítése stb.), amely hatással van a termelési/szállítási kapacitás növekedésére és így az értékesítésre is? 

 

Főbb megfontolandó kérdések: 

  • Mennyivel nőnek az eladások az új beruházás megvalósítása után?   

  • Milyen kiadásokat fog előidézni az új beruházás? A tevékenység fejlesztéséből származó nyereség fedezni fogja-e legalább a finanszírozási költségeket (kamat és bankhitel)? 

Az is nagyon fontos, hogy a berendezés élettartamát a finanszírozási forrás (hitel) visszafizetési idejével hozzuk összefüggésbe, hogy a visszafizetési forrást maga a hitel tárgya generálja. 

Gazdaságilag nem hatékony rövid lejáratú hitelhez folyamodni egy ingatlan eszköz (pl.: ingatlan, berendezés, gépkocsi, amelyet a vállalkozáshoz használnak) finanszírozásához, mert egy ilyen intézkedés rövid távon egyensúlytalanságot eredményez. 

Az új beruházás számos (részben igen jelentős) költséggel is jár, mint például: 

  • az adott árukat használó/kezelő alkalmazottak számának növekedése; 

  • a vásárolt nyersanyagok mennyiségének növekedése, a működési költségek növekedése (közüzemi szolgáltatások, bérleti díj); 

Például, ha van egy fuvarozó céged, és 2 új teherautót vásárolsz, akkor a következőkre lesz szükséged: 

  • Legalább 4 sofőrt kell alkalmazni (akik váltott műszakban dolgoznak); 

  • üzemanyagot kell vásárolni az új járművekhez; 

  • fizetni kell az útadót, útdíjat, biztosítást, új adókat, pótalkatrészeket stb.; 

Ha az ezzel a járművel elért nyereség meghaladja a banknak fizetett kamatot, akkor ez egy nyereséges befektetés. 

Ezért a pénzügyi előrejelzések figyelembe veszik: 

  • a következő időszakban elért bevételeket és a növelésük módjának meghatározását; 

  • a következő időszak kiadásainak előrejelzését, és a tevékenység hatékonyabbá tételével azok optimalizálására való törekvést; 

  • meghatározzák a nyereséget, amelynek a beruházási projekt megvalósítása után növekedést kell mutatnia.